Νέα δίκη για την ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 7η συνεδρίαση, Δευτέρα 12.11.12

-

Μια από τα ίδια και στη σημερινή σύντομη μη-συνεδρίαση, με την πρόεδρο του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη να θέτει και πάλι, χοντροκομμένα, το ζήτημα της λήξης του 18μηνου για κάποιους από τους κατηγορούμενους. Αιτία, η αποχή που έχουν κηρύξει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα εξόντωσης των δικηγόρων, ιδίως των νέων, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Η πρόεδρος έφτασε να χαρακτηρίσει εκβιασμό του δικαστηρίου τη στάση των δικηγόρων, φράση που αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά από παρέμβαση της Μαρίνας Δαλιάνη («ήταν ατυχής έκφραση που ειπώθηκε με καλή προαίρεση», είπε). Οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπύρος Φυτράκης, Χάρης Λαδής, Μαρίνα Δαλιάνη και Δημήτρης Κατσαρής αναφέρθηκαν στα αιτήματα της αποχής των δικηγόρων και στην απόφασή τους να μη ζητήσουν εξαίρεση από τον δικηγορικό σύλλογο. Μόνο η περηφάνια της απεργίας απέμεινε στον δικηγόρο και προσωπικά δεν θα κάνω καμία έκπτωση στο ζήτημα της αποχής, τόνισε ο Χ. Λαδής. Οπως σε όλες τις πολιτικές δίκες, έτσι και σ’ αυτή την πολιτική δίκη δεν πρόκειται να ζητήσω καμιά άδεια από το σύλλογο, ξεκαθάρισε ο Σπ. Φυτράκης. Δεν δέχομαι περιορισμούς στην άσκηση της απεργίας. Ζήτησε, μάλιστα, να σταματήσει η φιλολογία περί 18μηνου, γιατί και την προηγούμενη φορά,όταν για τον εντολέα του Χ. Χατζημιχελάκη πλησίαζε η λήξη του 18μηνου, ανακαλύφτηκε η ηθική αυτουργία στα βομβοδέματα και εκδόθηκε νέα απόφαση κράτησης.

Η πρόεδρος προσπάθησε να κάνει ακόμα και φτηνό συνδικαλισμό, αναφέροντας ότι ανέτρεξε στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ και είδε πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούσαν οι δικηγόροι να ζητήσουν εξαίρεση. Οταν οι συνήγοροι εξήγησαν τι προβλέπει η απόφαση του ΔΣΑ και γιατί η παρούσα δίκη δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις, ανέκρουσε πρύμναν και ζήτησε… κάλυψη του δικαστηρίου από τους δικηγόρους, με την προσκόμιση δηλώσεων ότι ο ΔΣΑ δεν τους δίνει άδεια. Ο Σπ. Φυτράκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να φέρει τέτοιο χαρτί, εμμένοντας στη στάση αρχών που είχε περιγράψει.

Με την έγερση –και πάλι– ζητήματος λήξης του 18μηνου (όπως είπε, υπολόγιζε τουλάχιστον η ακροαματική διαδικασία να έχει τελειώσει μέχρι το Πάσχα), η πρόεδρος διατυμπάνισε με κραυγαλαίο τρόπο ότι για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους δεν ισχύει το περιβόητο «τεκμήριο της αθωότητας», αλλά τεκμήριο ενοχής, βάσει του οποίου δεν πρέπει κανένας τους να βρεθεί εκτός φυλακής με λήξη 18μηνου. Στόχος της δίκης είναι να επικυρώσει απλά αυτή την απόφαση, διεκπεραιώνοντας την υπόθεση. Οχι πως δεν το ξέραμε, αλλά δεν είναι και τόσο σύνηθες να διακηρύσσεται με τέτοια κυνικότητα από έδρας. Στις σύγχρονες τρομοδίκες, όμως, που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας των αστικών ΜΜΕ, όλα είναι επιτρεπτά.

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, συνεδρίαση κατά την οποία –όπως είπε η πρόεδρος– θα βγει πρόγραμμα συνεδριάσεων μέχρι τα Χριστούγεννα.

Να διακοπεί –λόγω της αποχής των δικηγόρων– αναμένεται και η δίκη για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, η επόμενη συνεδρίαση της οποίας έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Νοέμβρη.

 

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18027&pos=4&cat_id=48

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License