Τουρκία: 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε απεργία πείνας

Τουρκία: 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε απεργία πείνας

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Άμιδας (Diyarbakir) εδώ και ένα μήνα σε κίνηση αλληλεγγύης προς τους Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους στη Τουρκία που έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας. Στις 12 Σεπτεμβρίου, περίπου 70 Κούρδοι ξεκίνησαν μέσα στις Τουρκικές φυλακές σε όλη τη χώρα απεργία πείνας επ' αόριστο. Στις βδομάδες που ακολούθησαν, εκατοντάδες άλλοι κρατούμενοι μπήκαν και αυτοί στην απεργία πείνας. Ο αριθμός των κρατούμενων που αρνούνται να φάνε ειναι 715. Τα αίτηματά τους περιλαμβάνουν έκληση για μεγαλύτερες πολιτιστικές και πολιτικές ελευθερίες για τους Κούρδους της Τουρκίας, τη μεγαλύτερη εθνική μειοψηφία της χώρας που φτάνει στα περίπου 20 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετέχουν στην απεργία πείνας είναι υποστηρικές του KCK, του Σωματείου Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, που έχει κηρυχθεί παράνομο. Το σωματείο είναι γνωστό ως "ο αστικός κλάδος" του PKK του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν που έχει χαρακτηρισθεί ως "τρομοκρατική οργάνωση". Αποτελείται από μιά πλατιά γκάμα επαγγελμάτων όπως δημοσιογράφοι, φοιτητές, επαγγελματίες, δικηγόρος, δημάρχους ακόμα και δύο μέλη της Βουλής. Η πρώτη απαίτηση των απεργών είναι το "δικαίωμα άμυνας στη γλώσσα των Κούρδων" δηλαδή το να μπορούν να καταθέτους στα Τουρκικά δικαστηρια στη μητρική τους γλώσσα. Η Τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τα αιτήματά τους και επανειλημμένα έχει προσπαθήσει να καταστείλει διαδηλωτές που κάνουν πορείες αλληλεγγύης προς αυτούς που συμμετέχουν στην απεργία πείνας.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, στην ανατολική επαρχία του Μπατμάν (του Κουρδικού Ελίχ), ο Εμανέτ Ενές, μέλος του δημοτικού σύμβουλίου από το φιλικό προς τους Κούρδους Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) πυροβολήθηκε στο κεφάλι και υπέστη σοβαρές σωματικές βλάβες όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές αλληλέγγυους προς τους απεργούς. Πολύ από τους απεργούς έχουν φυλακιστεί χωρίς δίκη ενώ άλλοι έχουν μακροχρόνιες θητείες φυλάκισης για ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες.  Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Κούρδοι κρατούμενοι περνάνε πολύ χρόνο στην απομόνωση, δέχονται επιθέσεις μέσα στο βράδυ και υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) έχει δεχθεί αναφορές ότι οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας υποβάλλονται σε βασανιστήρια, στέλνονται στην απομόνωση και τους αρνούνται τη χορήγηση βιταμίνης Β1, και νερού με αλάτι ή/και ζάχαρη.

Πηγή http://ww4report.com/node/11667

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License