Αγγλία : Διαδηλωτές βάζουν λουκέτο στο καινούργιο εργοστάσιο αερίου

Διαδηλωτές βάζουν λουκέτο στο καινούργιο εργοστάσιο αερίου της Αγγλίας

post image

 

Το παρακάτω είναι δελτίο τύπου από την εκστρατεία "Μη Βιαστείτε να ΓΚΑΖωθείτε" (No Dash for Gas) μετά τη κατάληψη από τα μέλη της του εργοστασίου αερίου West Burton στο Nottinghamshire που πραγματοποιήθηκε τέλος Οκτώβρη. Αρκετοί από τους ακτιβιστές βρίσκονται σε υψηλές καμινάδες και ψυκτικούς πύργους, ύψους 91.5 μέτρων.

 

Το πρωϊ, 16 ακτιβιστές που διαδηλώνουν για τη κλιματική αλλαγή κατάφεραν να ξεφύγουν από την ασφάλεια του εργοστασίου και έβαλαν λουκέτο στο καινούριο σταθμό αερίου της Βρετανίας.  Σκαρφάλωσαν σε 2 καμινάδες και κατέβηκαν με σχοινιά μέσα τους. Στη συνέχεια, έστησαν σκηνές μέσα στις καμινάδες που είναι μετέωρες αιωρούμενες από σχοινιά μέσα στις καπνοδόχους. Και όσο παραμένουν εκεί οι κλίβανοι του εργοστασίου αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Η κατάληψη πυροδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα μίας τεράστιας μάχης που μαίνεται στη Βρετανία σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της χώρας, με τους ακτιβιστές αποφασισμένους να σταματήσουν τα κυβερνητικά σχέδια που προτρέπουν τον κόσμο  να εξασφαλίσει αέριο.  Εναλλακτικά, προτείνουν και απαιτούν να εγκατασταθεί ένα ηλεκτρικό σύστημα υψηλής τεχνολογλίας, απαλλαγμένο από άνθρακα.

Η επιχείρηση έγινε τις νυχτερινές ώρες (2 πμ) όταν οι ακτιβιστές κατάφεραν να μπουν μέσα από το φράχτη ασφαλείας. Μέσα στο σκοτάδι, 15 από αυτούς διέσχισαν την ανοιχτή περιοχή προς τις καμινάδες. Εκεί, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την αναρρίχησή τους, ανεβαίνοντας 91.5 μέτρα στη κορυφή. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα για να υπερασπιστούν τις κεκτημένες τους θέσεις. Έχουν αρκετά εφόδια μαζί τους να αντέξουν τουλάχιστον μία βδομάδα και λένε ότι θα μείνουν όσο χρειαστεί ανεξάρτητα πόσο μακροσκελές είναι το χρονικό διάστημα.

Το εργοστάσιο έκλεισε λίγο μετά το ξεκίνημα της αναρρίχησης των ακτιβιστών. Μια άλλη ομάδα παρέμεινε στο έδαφος για να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση το εργοστασίου. Πριν ξεκινήσουν τη διαμαρτυρία, το κάθε μέλος και στις δύο ομάδες έκανε εκτενείς συζητήσεις με ειδικό μηχανικό και μετά πέρασαν όλοι από εξονυχιστική εκπαίδευση που αποσκοπούσε στην ασφάλειά τους.

Ο σταθμός της West Burton στο Nottinghamshire μπήκε στο στόχαστρο των ακτιβιστών γιατί είναι ο πρώτος από τη νέα γενιά εργοστασίων αερίου που έχουν προγραμματιστεί στη Βρετανία και που μολύνουν το περιβάλλον με σφοδρούς ρύπους. Η κυβέρνηση συνασπισμού πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δώσει το πράσινο φως σε τουλάχιστον άλλα 20 εργοστάσια αερίου, μία κίνηση που θα μπορούσε να συνθλίψει τους στόχους της Βρετανίας που σχετίζονται με τον άνθρακα, να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και να εκτοξεύσει τους λογαριασμούς στα ύψη.

Η Αννέκα Κέλλυ, είναι ανάμεσα στους ακτιβιστές που έχουν καταλάβει τη καμινάδα. Χρησιμοποιώντας το κινητό της για να μας μιλήσει, είπε:
"Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν εκτροχιαστεί, ο κόσμος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του εξαιτίας των πλημμυρών, βλέπουμε πολλές περιοχές ανά την υφήλιο σε κατάσταση ξηρασίας αλλά οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια κονομάνε τρελλά. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε ένα σύστημα ηλκετρισμού που δεν συμμετέχει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν οδηγεί τους λογαριασμούς μας σε ακόμα πιό απαγορευτικά ύψη. Το αέριο είναι ακριβό και μολύνει το περιβάλλον υπερβολικά, αλλά αν στη Κυβέρνηση περάσει το δικό της θα αναγκαστούμε να είμαστε εξαρτημένοι από αυτό για δεκαετίες. Θα μπορούσαν εναλλακτικά να επενδύσουν σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υψηλής τεχολογίας που κατακερματίζουν τους ρύπους και μακροπρόθεσμα θα κοστίσουν κατά πολύ λιγότερο."

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς υπουργών και της σχετικής βιομηχανίας, το αέριο είναι ένα βρώμικο καύσιμο που θέτει το περιβάλλον σε υψηλό κίνδυνο. Εκτός απ'αυτό είναι και πανάκριβο -τα επίσημα νούμερα από την Ofgem δείχνουν ότι ο μέσος λογαριασμός ηλεκτρικού στη Βρετανία ανέβηκε κατά £150 πέρισυ, με τα £100 από αυτό το ποσό να οφείλεται στην άνοδο των τιμών του αερίου. Μόλις πριν μία βδομάδα η EDF ανέβασε τις τιμές της, ακολουθώντας τη πολιτική της πλειοψηφίας των εταιρειών βυθίζοντας ακόμη περισσότερους καταναλωτές σε ενεργειακή ένδεια. Παράλληλα τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα ανανεώσιμων πηγών έχουν κατεβάσει τις τιμές τους, πράγμα που σημαίνει όιτ σύντομα θα είναι και φθηνότερα, ενώ κοινότητες σε όλη τη χώρα γυρίζουν τη πλάτη τους στους Μεγάλους Έξι, τις μεγάλες εταιρείας ενέργειας, ευνοώντας σχέδια για απόκτηση ενέργειας μέσα από κοινοτικές συλλογικότες.

Η Εύα Τζάσιεβιτς είναι και αυτή στη κορυφή μιας από τις δύο καμινάδες. Μας είπε: "Μια 'κούρσα' προς το αέριο θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρωτικά στο έλεος αυτού του ρυπαρού και ακριβοπληρψμένου καυσίμου δεκαετίες ολόκληρες.Το σύστημα ενέργειας εδώ βρίσκεται στα νύχια ενός καρτέλ από κολοσσούς που έχουν τη κυβέρνηση στο τσεπάκι τους. Και όσο το οικονομικό μας σύστημα ωθείται από το κέρδός, θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα ενεργειακό σύστημα που αγνοεί τις ανάγκες αυτών που υποφέρουν τα περισσότερα από τη κλιματική αλλαγή και τους ολοένα ανερχόμενους λογαριασμούς. Το ένα τέταρτο της παροχημένης υποδομής ενέργειας της Βρετανίας χρειάζεται αντικατάσταση και έχουμε μία ευκαιρία που έρχεται μιά φορά σε κάθε γενιά να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους, θα μειώσουν δραστικά τους ρύπους του μονοξειδίου του άνθρακα και θα σταθεροποιήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Η καθαρή "πράσινη" τεχνολογία ήδη ηλεκτροδοτεί χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία και έχει την συντριπτική εύνοια της κοινής γνώμης."

Πηγή http://libcom.org/blog/campaigners-shut-down-uk%E2%80%99s-newest-gas-plant-01112012

Εικόνες:

από mameloukos 06/11/2012 1:39 πμ.


Ακολουθούν κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το θέμα οι οποίες είναι της ίδιας πηγής δλδ http://libcom.org/blog/campaigners-shut-down-uk%E2%80%99s-newest-gas-plant-01112012

. Το εργοστάσιο παραγωγής αερίου της διαθέτει μία Τουρμπίνα Συνδυασμένου Κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine) 1.300MW και βρίσκεται υπό κατασκευή στη κομητεία του Νοττινγκχαμσιρ

. Αποτελείται από τρεις μονάδες τουρμπινών και καμινάδες.  Η Μονάδα 2 έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί σε σχεδόν πλήρη ισχύ.  Οι Μονάδες 1 και 3 έχουν μείνει κάπως πίσω με την Μονάδα 1 λίγο πιό κοντά στην ολοκλήρωσή της από την 3.

. Όταν ολοκληρωθεί το νέο αυτό εργοστάσιο αερίου θα εκπέμπει περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετήσια όταν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ.  Το νούμερο αυτό είναι μεγαλύτερο από τις ετήσιες εκπομπές της Παραγουάης.

. Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι της κυβέρνησης πάνω στη κλιματική αλλαγή αλλά και η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ζητούν να έχει αποδεσμευτεί από τον άνθρακα το σύστημα ηλεκτρισμού της Βρετανίας μέχρι το 2030 και επεξηγούν την απαίτησή τους λέγοντας ότι, μέχρι το 2030,  όταν πιά το σύστημα θα έχει αποδεσμευτεί από τον άνθρακα θα πρέπει να μη παράγει περισσότερο από 50 γρ CO2 για κάθε κιλοβάτ παραγόμενης ενέργειας.

. Τη περασμένη βδομάδα η EDF "έσπρωξε" τις τιμές της προς τα πάνω κατά 10,8%, τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στους Μεγάλους Έξη αυτό το χειμώνα.

. Πρόσφατη δημοσκόπηση από την YouGov έδειξε ότι 55% των καταναλωτών θέλουν περισσότερα πάρκα με ανεμογεννήτριες σε σύγκριση με μόνο 17% που ήθελαν περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από αέριο.

. Μια άλλη δημοσκόπηση από την ICM έδειξε ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών θα προτιμούσαν να έχουν μία ανεμογεννήτρια δίπλα στο σπίτι τους παρά ένα πηγάδι εξόρυξης φυσικού αερίου.

. Ο όμιλος Αξιολόγησης Παράκτιας Αιολικής Ενέργειας έχει στοιχεία που δείχνουν ότι αν γίνει μέχρι το 2050  εκμετάλλευση της παράκτιας αιολικής ενέργειας (που είναι και πρακτική και ανενεώσιμη πηγή) θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί σε 1 δις βαρέλια πετρελαίου το χρονο και θα είναι εφάμιλλη της παραγωγής πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και θα κάνει τη Βρετανία εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License