ΣΣΠ: Νίκη στον αγώνα των εργολαβικών του ΑΠΘ, όλοι μαζί στην γενική απεργία

ΣΣΠ: ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 18/10, 10:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Προσυγκέντρωση 9:30 Πρυτανεία)

Aπό τις 20/9 οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου σε καθαριότητα και φύλαξη έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας και κατάληψη του κτηρίου διοίκησης (πρυτανεία). Οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ που απεργούν δεν έχουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με το ΑΠΘ. Προσλαμβάνονται σε αυτό μέσω εργολαβιών. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνονται με πολύ χειρότερους όρους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΑΠΘ αλλά κοστίζουν το ίδιο ή και παραπάνω, αφού το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί ανά εργαζόμενο το παίρνει η εργολαβική εταιρία! Οι εργαζόμενοι λοιπόν, είναι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα τους. Κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο αφού λόγω της περιστολής των δαπανών δεν υπάρχουν χρήματα να συνεχίσουν να εργάζονται (με ή χωρίς εργολάβο). Αν εμείς αναρωτιόμαστε πως θα λειτουργήσει το ΑΠΘ χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους δεν ισχύει το ίδιο για το υπουργείο και την κυβέρνηση...    

Αν τα 3 τελευταία χρόνια τα μνημόνια πέρασαν και δεν ακούμπησαν την εκπαίδευση, φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Η παιδεία συμμετέχει στο πακέτο μέτρων με περικοπές 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ-ΤΕΙ υπολογίζεται στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ για το 2013-2014, δηλαδή ζητούν επιπλέον περιστολή των δαπανών κατά 60-80%! Αν αυτό εφαρμοστεί θα στερήσει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα στοιχειώδη. Πολλά ΑΕΙ -μεταξύ των οποίων και το ΑΠΘ- κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή ρεύματος και νερού, δεν πληρώνουν υπαλλήλους, κλείνουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.α. Η κατάρρευση της εκπαίδευσης είναι πια γεγονός. Τα κλεισίματα σχολών θα πάρουν τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας, σχολές κατά τ’ άλλα ανοιχτές απλά δε θα λειτουργούν, και ούτε λόγος για το αν θα μπορέσουν να λειτουργούν επαρκώς λέσχες, εστίες, βιβλιοθήκες κλπ. Και φυσικά όσοι φοιτητές θέλουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν(;) θα πληρώνουν δίδακτρα.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο αγώνας αυτός των εργαζομένων στο ΑΠΘ πρέπει να έχει την ολόψυχη στήριξη και στην ουσία να γίνει και αγώνας των ίδιων των φοιτητών για δύο σημαντικούς λόγους:

1. Είναι ένας εργατικός αγώνας –που διεξάγεται «μέσα στα πόδια μας»- για την υπεράσπιση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας (25,1% η επίσημη ανεργία). Είναι ένας αγώνας ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβιών το οποίο όχι μόνο είναι ντροπή να το αφήνουμε να υπάρχει αλλά κοστίζει στο πανεπιστήμιο για να πλουτίζουν κουμπάροι και ημέτεροι των κυβερνόντων. Όντας αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων στο ΑΠΘ αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα και για μας που καλούμαστε να βγούμε σε μια εργασιακή ζούγκλα με μισθούς πείνας και κανένα απολύτως δικαίωμα.

2. Είναι αντικειμενικά ένας αγώνας ενάντια στη διάλυση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και της δημόσιας εκπαίδευσης. Άραγε πως θα λειτουργεί το πανεπιστήμιο χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους; Αν αφήσουμε αναπάντητο αυτό το γεγονός και δεν κάνουμε κάτι, ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης-τρόικας να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτήν τη χώρα, θα ακολουθήσουν τα ίδια και για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, τις βιβλιοθήκες κοκ.  Οι ντόπιοι και ξένοι κανίβαλοι που μας κυβερνούν δεν το έχουν σε τίποτα να παρατήσουν την παιδεία.

Πέρα από το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο ξεκινάει μια τιτάνια μάχη ενάντια στην κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν έχουμε μπροστά μας απλά αγώνες ενάντια στο ένα ή το άλλο νομοσχέδιο αλλά σκληρούς αγώνες ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και των πολιτικών κυβερνήσεων-τρόικας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ

Γι αυτό πρέπει να αγωνιστούμε λυσσασμένα ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων. Να πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις και καταλήψεις σε όλες τις σχολές ώστε να νεκρώσει εντελώς το πανεπιστήμιο. Σε συντονισμό με μαθητές και εργαζόμενους να κάνουμε την γενική απεργία στις 18/10 όχι απλά μαζική αλλά την απαρχή μιας γενικής απεργίας διαρκείας και μιας εξέγερσης που θα διώξει  την κυβέρνηση και την τρόικα, που θα ξεριζώσει τις πολιτικές  των μνημονίων και τα βάρβαρα μέτρα τους.  

- Να μην περάσει το νέο πακέτο μέτρων. Άμεση κατάργηση των μνημονίων και των μέτρων τους.

- Κάτω τα χέρα από τη δημόσια παιδεία. Αύξηση των δαπανών.   

- Άμεση πληρωμή και πρόσληψη των εργαζομένων στο ΑΠΘ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

- Κατάργηση των εργολαβιών και του σύγχρονου δουλεμπορίου.

- Διαγραφή του χρέους. Έξω από ευρώ και Ε.Ε.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License