Δήλωση των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

Από την En Marcha, Κεντρικό Όργανο του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισημερινού #1589, 10-16 Αυγούστου, 2012

Από την En Marcha,
Κεντρικό Όργανο του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισημερινού
#1589, 10-16 Αυγούστου, 2012

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη στον Ισημερινό, περιφερειακή συνάντηση της Διεθνούς Σύσκεψης Μ-Λ Κομμάτων και Οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής με συμμετοχή των αδελφών κομμάτων και οργανώσεων από τη Βραζιλία, τη Κολομβία, τον Ισημερινό, το Μεξικό, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού και τη Βενεζουέλα.

 

Δήλωση των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

(Απόσπασμα)

Μαζευτήκαμε τα μαρξιστικά-λενινιστικά Κομμουνιστικά Κόμματα της Λατινικής Αμερικής για να συζητήσουμε διάφορα θέματα, ιδίως την παρακολούθηση της κατάστασης στις χώρες μας και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να καθορίσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συνεδρίαση. Μετά από ανταλλαγές απόψεων και συζητήσεων καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος συνεχίζεται και θα επιδεινωθεί, παρ 'όλα τα μέτρα που οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων υιοθετούν για να την αποτρέψουν. Θα συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα που επηρεάζουν την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα.

Υπό την έννοια αυτή, μειώνουν συνεχώς του μισθούς και τους καταστούν περισσότερο επισφαλείς, διενεργούν μαζικές απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς, μειώνουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις συντάξεις, μειώνουν, μεταξύ άλλων, τους προϋπολογισμούς για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια και άλλους τομείς υπηρεσιών για την εργατική τάξη και το λαό γενικότερα. Tην ίδια στιγμή αυξάνουν τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες είδη λαϊκής κατανάλωσης, όλα για να πάρουν τα χρήματα για να πληρώσους το εθνικό χρέος και να σώσουν από τη χρεοκοπία τις ιδιωτικές τράπεζες, στις οποίες έχουν δοθεί χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια και ευρώ, που λαμβάνονται από την εργατική τάξη και τους λαούς.

Οι σύνοδοι κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιούνται από το 2008, προσπαθούν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως, παρά τις συμφωνίες που έχουν εγκριθεί και τα χρήματα που τίθενται στη διάθεση των ιδιωτικών τραπεζών, η αναμενόμενη ανάπτυξη δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και περισσότερες εταιρείες και οι τράπεζες χρεοκοπούν.

Οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων που επιμένουν στο να πληρώσουν την κρίση η εργατική τάξη και οι λαοί .

Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κρίση, το χρηματιστικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια ψάχνουν για νέες πηγές για τη συσσώρευση του κεφαλαίου, και εδώ πρέπει να τονίσουμε το ξεπούλημα, τις αντι-εθνικές και αντι-λαϊκές τοποθετήσεις των περισσότερων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι οποίες παραδίδουν όλους τους ορυκτούς και φυσικούς πόρους σε ξένες εταιρείες.

Εκτός από την αποστράγγιση των πόρων των ανθρώπων, οι παραχωρήσεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο για τη λαϊκή αγανάκτηση και εξέγερση.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι λαοί δεν δέχονται αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Σε κάθε ήπειρο οι αγώνες των εργαζομένων και των λαών γενικότερα αναπτύσσονται, λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μορφή μαχητικών απεργιών, διαδηλώσεων και καταλήψεων κτιρίων.

[...] Δηλώνουμε ότι μαζί με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, στις χώρες μας υπάρχουν οι κατασταλτικές συμπεριφορές των κυβερνήσεων που ποινικοποιούν τις διαμαρτυρίες, κατηγορώντας ακόμη και με φυλακή το λαό, τους επαναστάτες, τους συνδικαλιστικές, εκπαιδευτικούς, τη φοιτητική κοινότητα, τους αγωνιστές αγρότες, οι οποίοι διαδηλώνουν την αντίθεσηή τους στις πολιτικές και τα μέτρα των κυβερνήσεων. Σοβαρά πλήγματα στις δημόσιες ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα λαμβάνουν χώρα, τα οποία προστίθενται στα παλιά προβλήματα από τα οποία η εργατική τάξη και οι λαοί υποφέρουν.

Αντιμέτωποι με αυτή τη γενική κατάσταση του καπιταλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα των χωρών μας, εμείς τα κομμουνιστικά κόμματα ορθωνόμαστε και και επαναλαμβάνουμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε τους αγώνες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα γραμμές, τα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα, για δημοκρατικές και επαναστατικές αλλαγές και για το σοσιαλισμό.

Καλούμε τα μέλη μας να συνεχίσει να ενισχύουν την οργάνωση και την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, να βάλουν τον εαυτό τους επικεφαλής αυτών των αγώνων  χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες.

Στο σύνθημα να πληρώσουν οι πλούσιοι την κρίση, πρέπει να προστεθεί η συστηματική καταγγελία των δημαγωγικών και λαϊκίστικων κυβερνήσεων που αποκρύπτουν τη δουλοπρεπή στάση τους απέναντι στις ολιγαρχίες και τον ιμπεριαλισμό, αυτοαποκαλούμενες σαν αριστερές ή ακόμα και σοσιαλιστικές. Να προσθέσουμε επίσης την υπεράσπιση των δημόσιων ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την απόρριψη της ποινικοποίησης των διαμαρτυριών, την απαίτηση οι κυβερνήσεις να σέβονται τα δικαιώματα σε εκείνα τα Συντάγματα που, ως αποτέλεσμα των λαϊκών αγώνων, αναγνωρίζουν σημαντικά λαϊκά αιτήματα, μεταξύ αυτών είναι το δικαίωμα στην διαμαρτυρία και η ελευθερία στο συνδικαλισμού της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Είναι επίσης απαραίτητο να προωθηθούν οι αγώνες των μαζών για την προοδευτική μεταρρύθμιση των πολιτικών και κοινωνικών καθεστώτων μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης, στις χώρες εκείνες όπου ένα απαρχαιωμένο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα αρνείται τα θεμελιώδη δικαιώματα των κυρίαρχων λαών.

Ένα σημαντικό μέρος στους αγώνες μας θα πρέπει να δοθεί στην υπεράσπιση του νερού, την απόρριψη της παράδοσης των μετάλλων και των φυσικών πόρων από το λαό, και στην αλληλεγγύη με τα κινήματα διαμαρτυρίας σήμερα εξόρυξη ταινία. Εξαιρετική περίπτωση αυτή είναι εκείνες που αναπτύσσονται από τους λαούς στη Cajamarca στο Περού, στην Catamarca στην Αργεντινή, στην Oaxaca στο Μεξικό και στη Σερεχόν στην Κολομβία.

Διαμαρτυρόμαστε για τους συστηματικούς βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τον κολομβιανό στρατό εναντίον διαφόρων πολιτικών και ανυπεράσπιστων κοινοτήτων, με το πρόσχημα ότι την καταπολέμηση της εξέγερσης των ανταρτών του FARC, (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) , του Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (EPL), που δεν έχουν παραιτηθεί από το δικαιώμά τους να αγωνιστούν μαζί με το λαό για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Με ενεργητική αγανάκτηση, απορρίπτουμε επίσης το πραξικόπημα της Παραγουάης ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού ενάντια Αμερικανού προέδρου Fernando Lugo, γεγονός που εκφράζει με σαφήνεια την αποφασιστικότητά τους να καθαιρέσει τις κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα συμφέροντα και τους στόχους τους. Στην Παραγουάη, πριν από την εκλογή του Lugo, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του και μετά την ανατροπή του, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι έχουν ζήσει στη φτώχεια, χωρίς πρόσβαση στη γη, την υγεία και την εκπαίδευση. Στηρίζουμε αποφασιστικά τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία στον αγώνα τους για τη γη και το δικαίωμα να οργανώνονται και να απεργούν, τους πατριώτες, τους δημοκράτες και τους επαναστάτες που αγωνίζονται για την κοινωνική και εθνική επανάσταση.

Επιβεβαιώνουμε ως κομμουνιστικά κόμματα, της εργατικής τάξης, που καθορίζεται με τον εαυτό μας στο μπροστινό μέρος του καθενός από τους αγώνες και τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να καταλάβει την πολιτική εξουσία, για να πραγματοποιήσει την επανάσταση, προς το σοσιαλισμό, που αμφισβητούν να γίνουμε μεγάλα κόμματα που, με επιρροή στην πολιτική και κοινωνική ζωή των χωρών μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι σε θέση να οδηγήσει την επαναστατική διαδικασία. Ως εκ τούτου καλούμε τα μέλη μας να εργαστούν με αποφασιστικότητα και σαφήνεια στους στόχους της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, για την ανάπτυξη των στενότερο δυνατό και οργανωτικούς δεσμούς του αγώνα, και να προσλάβει μεταξύ αυτών για τάξεις μας τα πιο προηγμένα στοιχεία και αφιερωμένο στο λαϊκό και επαναστατικό αγώνα.

Τακτική συνεδρίαση των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό),

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας της Δομινικανής Δημοκρατίας,

Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισημερινού

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)

Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)

Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας


Ισημερινός, Ιούλιος, 2012

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License