Βραζιλία: Διακόπτετε η κατασκευή του Belo Monte. Νίκη των Ιθαγενών

http://www.commondreams.org/headline/2012/08/15-2

(photo: International Rivers via Flickr)

Μια σημαντική νίκη για τους Βραζιλιάνους ιθαγενείς και για το περιβαντολογικό κίνημα επιτεύχθηκε χθες όταν ομοσπονδιακός  δικαστής απαίτησε την διακοπή της κατασκευής του  τρίτου μεγαλύτερου φράγματος του κόσμου Belo Monte στον Αμαζόνιο, με την αιτιολόγηση ότι δεν ρωτήθηκαν  οι τοπικές κοινότητες

Οι αρνητικές επιπτώσεις του φράγματος, , είχαν από καιρό επισημανθεί από  ομάδες ιθαγενών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς  έχουν εκτοπιστεί  χιλιάδες κάτοικοι από τους τόπους κατοικίας τους ενώ έχει προκληθεί ολέθρια ζημιά στο οικοσύστημα, συμβάλλοντας παράλληλα στην διόγκωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου .

Όταν το Κογκρέσο της Βραζιλίας έδωσε την έγκριση για το φράγμα, το 2005, δεν υπήρξαν  διαβουλεύσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον  δικαστή Souza Prudente βρίσκεται σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος της Βραζιλίας.

"Μια μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου  απαιτείται πριν, όχι μετά, την έναρξη των  εργασιών  για το φράγμα. Η νομοθεσία είναι  λανθασμένη», είπε ο δικαστής Souza Prudente στην εφημερίδα O Globo.

"Το Κογκρέσο της Βραζιλίας θα πρέπει να λαμβάνει  υπόψη τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αυτόχθονες κοινότητες. Ο νομοθέτης μπορεί να δώσει μόνο το πράσινο φως, αν οι αυτόχθονες κοινότητες συμφωνούν με το έργο», είπε.

Ο Souza Prudente επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι "μόνο σε ένα δικτατορικό καθεστώς  εγκρίνει η κυβέρνηση ένα έργο πριν προβεί σε διαβουλεύσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους."

Οι αυτόχθονες ομάδες επικρότησαν την απόφαση του δικαστηρίου. "Είναι μια ιστορική απόφαση για τη χώρα και για τις αυτόχθονες κοινότητες", δήλωσε ο Αντωνία Melo, συντονιστής του Xingu Vivo  (κίνημα αυτοχθόνων).

"Είναι μια μεγάλη νίκη που δείχνει ότι το Belo Monte δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. "


 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License