Σκαπούλα

μια μικρή απόδοση σεβασμού στα παιδιά της "Σκαπούλα"(= κοπάνα) και μια πρώτη γνωριμία για όσους δεν τους ξέρουν...

 

Ανιχνεύοντας τις δαιδαλώδεις διαδρομές του Διαδίκτυου και ψάχνοντας για κάτι που κάνει τη διαφορά, έπεσα τυχαία πάνω στο κυπριακό μπλογκ "Σκαπούλα" http://skapoula.espivblogs.net/ Και μου άρεσε πολύ! Γιατί; Μα διότι πρόκειται για άλλο ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης εκείνης της αξιοθαύμαστης ποιότητας πιτσιρικάδων που μαζεύονται, αυτοργανώνονται (κάτι που φοβίζει το Σύστημα καθώς απουσιάζει η κομματική ταμπελίτσα και η προβλεψιμότητα) κι εκφράζουν τις αγωνίες, τα όνειρα και τους πόθους τους,  με τον πιο αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο! Το μπλογκ αυτό έχει να κάνει με Αυτοοργανωμένη Μαθητική Ομάδα & Περιοδικό όπως μας συστήνονται και τα ίδια τα παιδιά:

 "Το περιοδικό Σκαπούλα είναι ένα αυτοοργανωμένο μαθητικό εγχείρημα για την προώθηση των ελευθεριακών ιδεών. Εκδίδεται από συνέλευση όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού χωρίς οποιαδήποτε μορφή ιεραρχίας. Ο αντί-ιεραρχικός μας χαρακτήρας αντικατοπτρίζει την αντίσταση προς οποιαδήποτε μορφή εξουσίας προωθώντας πρακτικές αυτοοργάνωσης και συλλογικότητας. Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, και βρισκόμαστε σε κάθετη ρήξη με τον κομματικό θεσμό και τους «καθοδηγητές» και «σωτήρες» της κοινωνίας. Ότι κάνουμε είναι σύμφωνα με τις δικές μας ικανότητες και αρνούμαστε κάθε είδους καλοθελητές και σπόνσορες.

 

ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΝΣΟΡΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ

 

DIY ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ "

 

      Με τέτοια "αιρετικά" λόγια για κάθε αστική "δημοκρατία" που σέβεται τον εαυτό και τις δομές της μας παρουσιάζονται  λοιπόν οι πιτσιρικάδες αυτοί από την Κύπρο...

 

 Με άλλα λόγια, τρέμετε ρουσφετολόγοι και εθισμένοι στην απάθεια και μικροψυχία ενήλικες, που τα όνειρά σας φτάνουν ως την κατοχύρωση των ψίχουλων που σας πετούν τα αφεντικά και οι απατεώνες-καθρέφτες των δικών σας εαυτών ηγετίσκοι σας. Τρέμετε γιαγιάδες και παππούδες "που έτσι τα βρήκατε, έτσι σας τα'μαθαν, άρα αυτά αναπαράγετε" και τα ψηφίζετε κι ας σας καταπίνουν τις συντάξεις και διαγράφουν το μέλλον παιδιών κι εγγονιών σας! Τρέμετε κι εσείς κομματάρχες με κομματοπελτέδες-ακόλουθους οποιωνδήποτε αποχρώσεων, που πάνω απ'όλα τα μαγαζιά ή τα παραμάγαζά σας να "ρολάρουν" και να εισπράττουν τις τραπεζικές επιχορηγήσεις. Και από ρεμούλες, επιβαλλόμενους "συμβιβασμούς", "προσεχτικούς για το λαϊκό καλό ελιγμούς" και υποσχέσεις ποιος σας πιάνει! Τρέμετε δυσαρεστημένοι και μίζεροι και μοιρολάτρες  νοικοκυραίοι, λαλίστατοι όσον αφορά στην πολιτική & κοινωνική κριτική,  γιατί ενάντια στα πολιτικά-πολιτιστικά δηλητήρια της κοινωνίας της οποίας ήσασταν πάντα αναπόσπαστα γρανάζια (κι ας λέτε τώρα ότι τίποτα δεν πάει καλά), έρχονται τα παιδιά που θα σας κάνουν στην άκρη, όπως ο δουλευταράς κηπουρός ξεριζώνει τα διάσπαρτα αγριόχορτα που εμποδίζουν τα λουλούδια ν'ανθίσουν σ'έναν όμορφο κήπο. Τρέμετε πολυεθνικές μάστιγες, τραπεζίτες και πολιτικές καμαριέρες τους, γιατί έρχονται εκείνες οι ασυμβίβαστα ελεύθερες  ιδέες και πρακτικές που σύντομα θα σας καταστήσουν μουσειακά αντικείμενα που θα θυμίζουν θλιβερούς καιρούς! Τρέμετε τέλος κι εσείς επαγγελματίες των πατριωτικών ιδεωδών-σφαγείων των λαών προς μέγιστο όφελος των οικονομικών κολοσσών, εσείς ψυχοπαθητικοί στρατηγοί και επιτελείς των ατέλειωτων στην οικουμένη πολέμων, που παρακολουθείτε από τα "στούντιό σας" σαν παραγωγοί ριάλιτι το κομμάτιασμα νενικών σωμάτων και αθώων πληθυσμών. Γιατί έρχονται εκείνα τα παιδιά που δεν μασάνε τα ασυνάρτητα παρανοϊκά σας παραμύθια και θα σας καταστήσουν τόσο χρειαζούμενους όσο τους... παπάδες σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Καζαντζάκη.

 

   Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα η γνωριμία με τη "Σκαπούλα" μου έφερε ένα χαμόγελο που σφήνωσε στο πρόσωπό μου για πολλή ώρα, καθώς για άλλη μια φορά ένιωσα πως δεν είμαστε μόνοι ενάντια στο ψέμα και την υποκρισία! Μάλλον είμαστε πολλοί, οπότε είναι καιρός ίσως να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να στηρίξουμε ο ένας την προσπάθεια και το σθένος του άλλου...

 

 Κλείνοντας παραθέτω κάποια μικρά "διαμάντια" που μου γυάλισαν (και υπάρχουν αρκετά μέσα στον ιντερνετικό χώρο των παιδιών) από το μπλογκ:

 

 "Τα εθνικά τα ιδεώδη χάπια της αποχαύχωσης
που τα πλασάρουν οι εμπόροι σε χαύνους καταναλωτές 
πατρίδα έννοια συνώνυμη με την απάτη και τη βία 
οι νταβατζήδες της μιζέριας μας υμνούν τα όσια της φυλής"

 

"Γιατί άραγε υπάρχει ο στρατός; Για να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και να μας προστατεύει φυσικά. Γιατί αν δεν έχουμε στρατό τότε θα μας κατασπαράξει ο εχθρός. Και υπάρχει επίσης για να μαθαίνουν οι νέοι πειθαρχεία και σωστή οργάνωση." (η σάτιρα είναι πράγματι μεγάλο όπλο κ.Λαζόπουλε, όταν δεν υπηρετεί μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα και δε λειτουργεί ως κυματοθραύστης της λαϊκής αγανάκτησης)

 

                                      ανιχνευτής

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License