Βραζιλία: Η Διαδήλωση από τις αλανιάρες ενάντια στην βία

Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκτός από το Σαο Πάολο και σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας (Ρίο, Μπραζίλια, και άλλες )επεδίωξε να στιγματίσει την προκατάληψη του ότι το θύμα λόγο εμφάνισης είναι υπεύθυνο για τον βιασμό του.

ούτε πατέρα, ούτε πατρίδα, ούτε αφεντικό

Περισσότερες από 2000 γυναίκες βγήκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο αυτό το Σάββατο για να διαδηλώσουν ενάντια στην σεξουαλική βία, και ενάντια στην προκατάληψη που εναποθέτει την ευθύνη του βιασμού στο θύμα, κυρίως λόγο εμφάνισης ή συμπεριφοράς.

Η δεύτερη αυτή πορεία από τις «Αλανιάρες» πραγματοποιήθηκε και στις πόλεις Brasília, Belo Horizonte, Vitória, São Carlos (SP) e Sorocaba (SP). Οι διαδηλώσεις έχουν αφετηρία την διαμαρτυρία του Slut Walk, μία παγκόσμια κινητοποίηση που ξεκίνησε όταν ένας αστυνομικός στον Καναδά δήλωσε ότι για να αποφευχθούν οι βιασμοί των γυναικών αυτές θα πρέπει να σταματήσουν να ντύνονται σαν «αλανιάρες».

Η διαδήλωση του Σάο Πάολο συγκέντρωσε 700 γυναίκες σύμφωνα με την αστυνομία, κινήθηκε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και ένα μεγάλο μέρος από τις διαδηλώτριες ήταν ντυμένες μόνο με τα εσώρουχά τους ή ημίγυμνες, με τα σώματα τους βαμμένα με χρώματα ή συνθήματα όπως « Ελεύθερες», «Ελευθερία», ενώ κάποιες προτίμησαν να ντυθούν σε εμφανώς προκλητικές εμφανίσεις,

Οι διαδηλώσεις σε όλε τις πόλεις ήταν ειρηνικές και μόνο στο Ρίο δημιουργήθηκε κάποια ένταση ανάμεσα στις διαδηλώτριες και την δημοτική αστυνομία, που όμως αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Οι 1000 συμμετέχοντες κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης και ενάντια στον αντρικό σεξισμό.


Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσο των κοινωνικών δικτύων στο ιντερνέτ.

«Εγώ θέλω να είμαι ευτυχισμένη, να περπατάω στον δρόμο ήρεμη με τα ρούχα που διάλεξα ή κατάφερα να έχω, ντυμένη με μπούργκα ή με σορτς όλοι πρέπει να με σέβονται».

http://www.midiaindependente.org/pt/blue/2012/05/508021.shtml

από @ 27/05/2012 2:03 μμ.


"Τσούλα" είναι ο σωστός όρος, όχι αλανιάρα. Επαναδιαπραγματεύονται την ίδια τη λέξη, μεταξύ άλλων.

Εντύπωση κάνει ότι αυτά συμβαίνουν σε χώρες που θεωρούμε "ακραίες" σε θέματα σεξισμού (βραζιλία, ινδία κ.α.) αλλά και σε χώρες που το πολιτικαλ κορρεκτ κυριαρχεί στο δημόσιο χώρο (π.χ.καναδάς).

Σκεφτείτε τώρα ΠΟΣΟ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα (του λιντσαρίσματος των οροθετικών γυναικών, και του αδιανόητα εξαπλωμένου τράφικινγκ)  βρίσκεται μια τέτοια κινητοποίηση.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License