Σαο Παολο:απεργια στο μετρο

Σε απεργια προχωρησαν οι εργαζομενοι στο μετρο του Σαο Παολο, οικονομικη πρωτευουσα της Βραζιλιας και μεγαλυτερη πολη της λατινικης Αμερικης.

Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε χθες στο Σάο Πάουλο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας και την μεγαλύτερη πόλη στη Λατινική Αμερική, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο μετρό με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας, η απεργία, η οποία δυσχέρανε τις μετακινήσεις περίπου 730.000 επιβατών του μετρό -επί ενός συνόλου 3-4 εκατ. χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά μέσον όρο καθημερινά-, προκάλεσε ουρές 249 χλμ. στους αυτοκινητοδρόμους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Το ιστορικό ρεκόρ είναι οι ουρές 293 χλμ. που είχαν καταγραφεί από τις αρχές σε ώρα μεγάλης κίνησης το 2009.

Τρεις από τις τέσσερις γραμμές του μετρό λειτούργησαν μόνον εν μέρει στην πόλη των περίπου 20 εκατ. κατοίκων.

Δεκάδες γεμάτα λεωφορεία ήταν ανάμεσα στα αυτοκίνητα που παγιδεύτηκαν για ώρες στο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Σε ορισμένες στάσεις αναφέρθηκαν βανδαλισμοί, καθώς οργισμένοι επιβάτες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και απέκλεισαν δρόμους. Στη συνοικία Ιτακέρα, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει ένα εξοργισμένο πλήθος.

Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους και την δημόσια επιχείρηση η οποία λειτουργεί το μετρό. Οι εργαζόμενοι ζητούν μείωση των ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση από τις 40 στις 36 και αυξήσεις 30% (14,99% σε πραγματικές τιμές) ενώ η επιχείρηση προσφέρει αυξήσεις 4,5% (σε πραγματικές τιμές).

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο Ζεράλντου Αλκμίν καταδίκασε την απεργιακή κινητοποίηση, είπε ότι έχει «πολιτικά κίνητρα» και απείλησε ότι θα πάει στα δικαστήρια για να αναγκάσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

«Όποιος λέει ότι η Βραζιλία είναι μεγάλη [οικονομική] δύναμη θα έπρεπε να έρθει και να το δει αυτό», σχολίασε ένας κάτοικος της πόλης.

Η Βραζιλία επενδύει συνολικά το 17% του ΑΕΠ της στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της -έναντι ενός 44% στην Κίνα, ενός 38% στην Ινδία κι ενός 24% στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με σημαντικά επιβραδυμένο ρυθμό 2,7% πέρυσι και αναμένεται να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο φέτος.

 

απο kathimerini.gr

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License