Ινδιάνοι αντιστέκονται και καταλαμβάνουν 62 αγροκτήματα στην Βραζιλία

Ο λαός της Βραζιλίας αντιμετωπίζει όπως και εδώ τεράστιο πρόβλημα με τους επιτήδειους που έχουν οικειοποιηθεί με διάφορους τρόπους την δημόσια γη. Εδώ και πολλά χρόνια έχει γεννηθεί ένα ανεξάρτητο από τα κάτω κίνημα που διεκδικεί το δικαίωμα στην κοινοτική χρήση της γης. Δικαίωμα που οι αποκλεισμένοι ιθαγενείς και οι ακτήμονες προωθούν και υπερασπίζονται με λόγους και πράξεις.

Ινδιάνοι που ανήκουν στην φυλή των Pataxó Hã Hã Hãe κατέλαβαν έως τώρα 62 αγροκτήματα με σκοπό να ανακτήσουν 54.000 εκτάρια στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Pau Brasil, Camacan και Itaju do Colônia Τα αγροκτήματα αποτελούν μέρος  δρυμού της φυλής και είχαν ενοικιαστεί από  παλαιότερη διοίκηση της επιτροπής προστασίας των ιθαγενών, σε επιχειρηματίες αγρότες την περίοδο μεταξύ 1937 και 1942 και έκτοτε οι ενοικιαστές της γης είχαν βρει τρόπους να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, να εξαπλωθούν και να οικειοποιηθούν  όλη την έκταση του δρυμού.
 

Οι ιθαγενείς ζητούν την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας και η υπόθεση θα αποφασιστεί στα ανώτατα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Παρόλο που η δίκη είχε οριστεί για τον περασμένο Νοέμβρη, μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Bahia που επικαλέστηκε αδυναμία εκτέλεσης της απόφασης, η δίκη έχει αναβληθεί.

Άνδρες και γυναίκες της φυλής  βαριά οπλισμένοι με πολυβόλα, πιστόλια και μαχαίρια άρχισαν να εισβάλουν σταδιακά εδώ και μία εβδομάδα στα αγροκτήματα εκδιώκοντας τους «ιδιοκτήτες» από την πατρογονική τους γη, ενώ κάτοικοι της πόλης Pau Brasil έχουν αποκλείσει  τους χωματόδρομους που οδηγούν στις καταλυμένες περιοχές εμποδίζοντας την πρόσβαση στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι τσιφλικάδες με την συνδρομή ιδιωτικού στρατού προσπαθούν να εκδιώξουν τους ιθαγενείς από τα  αγροκτήματα και δεν διστάζουν ακόμα και να κάψουν σπίτια με σκοπό να δυσφημίσουν τους καταληψίες ενώ τους κατηγορούν για την εξαφάνιση 4000 από τα 20000 βοοειδή που εκτρέφονται στην περιοχή παρόλη την προειδοποίηση των καταληψιών προς τους «γαιοκτήμονες» να αποσύρουν τα ζώα τους από την περιοχή αμέσως μόλις άρχισαν οι καταλήψεις.

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License