ΤΟ ΕΠΙΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ INDYMEDIA

To παρακάτω κείμενο το είχα πρωτογράψει πριν ένα χρόνο και ήταν τμήμα ενός πολύ ευρύτερου κειμένου με τίτλο ο ιντερνετικός κόσμος και ο έξω από το ίντερνετ κόσμος.Δεν το είχα δημοσιεύσει ποτε στο indymedia είτε μέρος του είτε όλο.

Παίρνω την πρωτοβουλία να δημοσιεύσω το τμήμα του που αφορά το indymedia και τον ρόλο του ίντερνετ στην οργάνωση εξεγέρσεων και εξουδετέρωσης της τηλεοπτικής προπαγάνδας.

Όμως για να μην παραξηγούμαι, το κύριο νόημα και μήνυμα όλου του κειμένου ήταν η υπεροχή και το αναντικατάστατο του έξω από το ίντερνετ κόσμου σε σχέση με τον κόσμο του ίντερνετ...

Το ίντερνετ είναι το εργαλείο.Η Ζωή μόνο είναι τα πάντα...

ΑΡΧΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

"

Yπάρχει ακόμη κόσμος που δεν έχει ανακαλύψει το ίντερνετ.Αυτός ο κόσμος όχι τυχαία είναι πιο εκτεθιμένος και εύπιστος στην τηλεοπτική προπαγάνδα που τον τελευταίο καιρό οργιάζει υπέρ του καθεστώτος και συκοφαντεί όσους και όσες του αντιστέκονται. Επομένως δεν είμαστε ουδέτεροι στο ζήτημα να εξαπλωθεί η χρήση του ίντερνετ σε όλες τις ηλικίες (παραμένει συζητήσιμο ποια ηλικία θεωρούμε σωστή ηλικία εκκίνησης με το ίντερνετ κι αν είναι τα 5 τα 7 τα 9 ή  τα 11 χρόνια ενός ανθρώπου) και θα έκανε καλό αν οι ενήλικοι που δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη και βρίσκονται ακόμη στην εποχή της τηλεόρασης το ανακάλυπταν. Ακόμη και τώρα που η εποχή του ίντερνετ έχει ξεκινήσει σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν ξαθημερινά 5 και 6 ώρες τηλεόραση.

(Τραγουδι που που συγχρωτίζει το τραγούδι του Gill-Scot Heron με ένα άλλο των dead kennedies. Tρελή μίξη που βγάζει την τρέλα της εποχής μας!)

 

 

 

Η επίδραση και η επιρροή της τηλεόρασης αν και παρακμάζουσα είναι ακόμη ισχυρή στην έξω κοινωνία. Και η επέκταση, η βελτίωση και η εξάπλωση του ίντερνετ μερικώς μόνο την αδυνατίζει. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μολονότι έχουν ανακαλύψει το νετ συνεχίζουν και βλέπουν τηλεόραση και συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα νοήματα της και την προπαγάνδα της. Ακριβώς γιατί το ίδιο το νετ φιλοξενεί και την κακή και την καλή άποψη, και την υποταγή στο σύστημα και το κάλεσμα για ανατροπή του, και την παραπληροφόρηση και την γνώση και την τιποτολογία και το ουσιαστικό νόημα, και τον παθητικό δέκτη και ενεργητικό πομπό, και γενικά όλα τα δίπολα που αλληλομάχονται, διεξάγεται συνεχώς στο εσωτερικό του μια μάχη. Αλλά ακριβώς γιατί αυτή η μάχη δίνεται εκεί σχετικά επί ίσοις όροις και με ίδια δικαιώματα  μέσω των εργαλείων του νετ, είναι πολύ πιο εύκολο να θριαμβεύσουν οι καλές πλευρές εις βάρος των κακών  συγκριτικά με ό,τι συμβαίνει στον έξω κόσμο

Και έτσι έχει γίνει σε πολλoύς τομείς.Τα ιντιμίντια, τα wikis, τα ανοιχτά forums, τα μπλογκς, ο ίδιος ο θρίαμβος του linux και του opensource (που μπόρεσε  να δώσει εργαλεία όπως ο apache, το drupal, το wordpress, το joomla!,το postgresql, η python, το gnu, το kde, το libreoffice, το ktorrent, το firefox, το kdenlive, το blender,  το sage, το gimp, το debian, το vlc, το amarok, το k3b, το calibre για να μνημονεύσουμε ελάχιστα από αυτά) πιστοποιούν το παραπάνω.

Η κακή πλευρά του νετ όμως (εμπορευματοποίηση, φασιστικά σάιτς, πορνογραφία, τιποτολογία) δεν θα εκμηδενιστεί όσο η έξω κοιωνία θα ζει, θα καθορίζεται ή θα ανέχεται τέτοιες κακές πλευρές.

Κι είναι αυτές οι κακές πλευρές της σημερινής κοινωνίας που τροφοδοτούν αδιάκοπα τις κακές πλευρές του νετ όπως και αντίστροφα το κακό νετ ενισχύει και δυναμώνει τις έξω κακές πλευρές.

Η σχέση λοιπόν του νετ με την έξω κοινωνία και για καλό και για κακό είναι αμφίδρομη και αλληλοτροφοδοτούμενη.

Το νετ γεμίζοντας με υλικό από σκεπτόμενους ευαισθητοποιημένους ανθρωπους σε κάθε και για κάθε τομέα γνώσης και εμπειρίας βοηθά τον καθένα να γίνει καλύτερος άνθρωπος και ωθεί σύνολα ανθρώπων να δράσουν κοινωνικά και έτσι ιστορικά.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη μπόρεσε να αφήσει σε πάρα πολλούς εντυπώσεις και πληροφορίες γιατί ένα τμήμα της δράσης και των ιδεών της όπως αυτά βιώθηκαν από ανθρώπους στους δρόμους, έγινε κείμενο, μουσική και βίντεο μέσα στο νετ.

Η εξέγερση της Αιγύπτου την παρακολούθησε όλος ο πλανήτης ζωντανά μέσα από το νετ και μπόρεσε να γίνει βιβλίο σε χρόνο ρεκόρ.

Το επαναστατικό δυναμικό του νετ μόλις που έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε.Οι αραβικές εξεγέρσεις έδειξαν το μέλλον για όλο τον πλανήτη.Όντας οι πρώτες χώρες που χρησιμοποίησαν το ίντερνετ σε όλο το επαναστατικό του δυναμικό μπόρεσαν να οργανώσουν από εκεί εξεγέρσεις που έπιασαν στον ύπνο καλά εδραιωμένες δικτατορίες.

Για την Ελλάδα μια χώρα που έχει χτυπηθεί άσχημα από την δικτατορία του ΔΝΤ, βρίσκεται στην  δίνη μιας οικονομικής κατάρρευσης και αντιμετωπίζει μια αδίστακτη αστυνομοκρατία, το επαναστατικό δυναμικό του νετ θα μπορούσε να φέρει τρομερές εξεγέρσεις και κοινωνικές αλλαγές.

Θα αρκούσε οι άνθρωποι που ούτως ή αλλως βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν, οι άνθρωποι που έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι κάτι πολύ στραβό συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο αυτόν τον καιρό, να δικτυώνονταν μεταξύ τους και να όριζαν μέρες διαμαρτυρίας συνοδευόμενες από μαζικές ιντερνετικές καμπάνιες ενμέρωσης.Κάτι τέτοιο έκαναν οι άνθρωποι στις αραβικές χώρες και τα επαναστατικά αποτελέσματα για την έξω κοινωνία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία (με εξαίρεση την Λιβύη όπου ένας χιτλερικός ηγέτης προτίμησε να σφάξει κατά χιλιάδες τον λαό του από το να φύγει…)

Σε έναν αρκετά μικρότερο βαθμό αυτό έχει συμβεί και εδώ αλλά ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε:

Πόσα σάιτς, μπλογκς κλπ λειτουργούν με επαναστατικό τρόπο μέσα στον ελληνικό κυβερνοχώρο, ποια είναι η αναλογία τους με φασιστοσάιτς ή  σάιτς τιποτολογίας, ποια είναι η γενικότερη τάση, ποιοι έχουν συμβάλει περισσότερο και πόσοι καινούργιοι με το νετ ή την επαναστατική του χρήση είναι διατεθιμένοι να συμβάλουν;Τέλος, πόσο καλά δικτυωμένοι είναι αυτοί που συμβάλλουν και πώς θα μπορούσαν να δικτυωθούν καλύτερα;

Η επαναστατική χρήση του νετ συμπεριλαμβάνει την αντιπληροφόρηση, την εναλλακτική άποψη, την προώθηση του opensource, την δικτύωση ανθρώπων που κατεβαίνουν στον δρόμο, την προώθηση γνώσης για όλα τα θέματα και ζητήματα, την προώθηση του copyleft για όλα τα πνευματικά δημιουργήματα, την μοιρασιά πληροφορίας μέσω torrents ή άλλων συναφών τρόπων,τα προσχέδια νέας κοινωνίας και τα καλέσματα για δράσεις που βελτιώνουν πλευρές τις κοινωνίας, το ίδιο το κάλεσμα για γενικευμένη εξέγερση.

Η Εξουσία το τρέμει το νετ και αυτό αποδείχτηκε από το πώς αντιμετώπισε τα wikileaks και τον ιδρυτή’τους. Κι όταν στις ΗΠΑ ένας άνθρωπος που έβγαλε τα άπλυτα της μυστικής διπλωματίας έφτασε να βαφτιστεί  τρομοκράτης που έπρεπε άμεσα να συλληφθεί.

Η Κίνα η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη έχει επιβάλει πολλαπλά φίλτρα λογοκρισίας και ασφυκτικά μέσα ελέγχου και παρακολούθησης του ίντερνετ της ώστε να ευνουχίσει το επαναστατικό δυναμικό του μέσου.

Λογοκριτικές προσπάθειες και μέσα ελεγχου και παρακολούθησης έχουν υπάρξει και εδώ.

 

 

ΤΟ ΕΠΙΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ INDYMEDIA

Το ιντιμίντια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αυτό το σάιτ έφτασε να  γίνει συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο με πρόταση να κλείσει ως  έκνομο.Μεγαλύτερο ζήλο να το κλείσουν έχουν δείξει οι γνωστοί τηλεφύρερς που ενοχλούνται ιδιαίτερα από την ύπαρξη του.Το ίδιο και πολλα ναζιστικά σάιτς για τα οποία το ινιτιμίντια είναι ανάθεμα.

Το ιντιμίντια είναι τόσο πετυχημένο που εν μέρει παίζει εδώ τον ρόλο που έπαιξε το facebook στην Αίγυπτο.Η πρσπάθεια ενός μπλογκ να ωθήσει σε εξέγερση την έξω κοινωνία λογικά φέρνει σε κάποιους την αντίδραση:”κι άλλο ιντιμίντια θέλουν να φτιάξουν αυτοι, δεν μας φτάνει αυτό που έχουμε;” ‘

Όμως επειδή το αθηναϊκό ίντι είναι ένα από τα παλιότερα σάιτς στον ελληνικό κυβερνοχώρο και επειδή είναι το πιο πετυχημένο στον κόσμο θα πρέπει αυτό να το υποστούν.Όλο και περισσότερα μπλογκς έχουν αναφορά στο ίντι, δίνουν και παίρνουν υλικό από αυτό.Και έτσι το ίντι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, όλο και πιο πλούσιο όλο και πιο δυνατό στον διακηρυγμένο ρόλο του να προσφέρει αντιπληροορηση και να βοηθήσει κοινωνικά κινήματα.Και έτσι η λύσσα της εξουσία να το κλείσει θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη.Άλλο τόσο όμως θα δυναμώνει και η αντίσταση σε αυτήν.

Το ίντι δεν είναι τέλειο και η Συντακτική του Ομάδα φαίνεται να μικροαυθαιρετεί στα κριτήρια που βάζει για να απορρίπτει ή να δέχεται τις δημοσιεύσεις που της στέλνουν. Ειδικότερα κάποιες φορές φαίνεται να είναι ασυνεπής στην εφαρμογή των κριτηρίων της.Αλλά έστω και έτσι ακόμη και αυτά που κρύβονται είναι προσβάσιμα στα ανοιχτά κρυμμένα του ίντι,

http://athens.indymedia.org/admin/?comments=yes&sort=id_desc , ενώ στα φανερά του υπάρχουν πολύ καλοί τομείς  βιβλιοθήκης, αναλύσεων και αναδημοσιεύσεων, τα τοπικά και διεθνή νέα του είναι άμεσα και ενδιαφέροντα αλλά έχει και έναν πολύ δυνατό χώρο συζητήσεων και ερωτήσεων εδώ:

http://athens.indymedia.org/forum.php3?lang=el&sort=modified&discuss=-1

Είναι όμως το διαρκές κάλεσμα του να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας και να αγωνιστούμε συλλογικά και ατομικά που του δίνει την μεγαλύτερη επαναστατική αξία στον Ελληνικό κυβερνοχώρο.Και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αυτήν την ανάγκη να παρατήσουμε τους καναπέδες μας και να βγούμε στους δρόμους.

Το πρώτο μου κείμενο στους σχολιαστές είχε γραφτεί πριν από την επέλαση του ΔΝΤ και είχε ένα ανάλογο κάλεσμα.

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/03/04/%CE%B7-%CF%89%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B5/

Ξαναδιαβάζοντας το μετά από ένα χρόνο βλέπω ότι άντεξε στον χρόνο και ότι το πρόταγμα του “Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΗΜΑΝΕ!” ισχύει περισσότερο σήμερα παρά την εποχή που γράφτηκε.

Έξω ο καιρός είναι ακόμη κρυος αλλα όπως και να έχει σε λίγο ξεκινά η Ελληνική άνοιξη και η διάρκεια της μέρας όλο και μεγαλώνει.

Το καθεστώς προανήγγειλε καινούργιο μνημόνιο που πετσοκόβει κι άλλο μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα.Η σφαγή των μικροαστών συνεχίζεται ακάθεκτη.

Απο κάτω μας οι αραβικές εξεγέρσεις συνεχίζονται και αυτές με αμείωτη ένταση.

Σε τέτοιες συνθήκες έχει τεράστια σημασία να αναδυθεί και στην Ελλάδα το επαναστατικό και επαναστατημένο ίντερνετ.Να ανέβει το ηθικό του κόσμου για να αγωνιστεί, να οριστούν ημερομηνίες μαζικής δράσης, να συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται μιας νέας ελεύθερης αλληλέγγυης, μη εκμεταλλευτικης-καταπιεστικής-αλλοτριωτικής κοινωνίας.

Το 2011(σημειωση τωρινη του 2012.ΚΑΙ ΤΟ 2012 ΕΠΙΣΗΣ!) έδειξε από την αρχή του ότι θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα χρονιά της ανθρώπινης ιστορίας.Στο διάβα του αφήνει μια υπόσχεση παγκόσμιας εξέγερσης.Άξιο να μείνει στην ιστορία όπως το 1789. το 1848. το 1917, το 1968 και πολύ περισσότερο υποσχόμενο από τις προαναφερθέισες χρονολογίες."

Ξαναδιάβοντας αυτό το κείμενο το βρίσκω εξαιρετικά πιο επίκαιρο για το τώρα παρά για τότε που γράφτηκε!

Κι έτσι με τις επιθέσεις της εξουσίας στο indymedia να έχουν κλιμακωθεί και την τηλεοπτική προπαγάνδα να έχει αποχαλινωθεί σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα αυτό το κείμενο να εμφανιστεί στον φυσικό του χώρο το indymedia!

Kαλή και εξεγερμένη 25 Μάρτη!

http://wp.me/pPn6Y-78M

από BLACKBATMARX 24/03/2012 7:50 πμ.


Σχετικά με το ανοικτό λογισμικό (μιας και τέθηκε στην συζήτηση το θέμα...)φαίνεται να υπαρχει μια τεράστια παρανόήση που υποτιμά αφάνταστα τι είναι αυτο'το πράγμα.

Όχι το ανοικτό λογισμικό δεν είναι απλά ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούν όλοι, άλλοι σωστά και άλλοι λάθος!

Περισσότερο συνιστά ένα ριζοσπαστικό κίνημα που ελευθερώνει το λογισμικό από την εμπορευματικοποίηση, το κάνει ανοιχτό στην πρόσβαση του κώδικα του και έτσι τροποποιησιμο για όσους έχουν την γνώση και δίνει όλα τα δικαιώματα να το αντιγράψεις όσες φορές θέλεις.

Αυτό είναι ισοδύναμο με μια επανάσταση στον χώρο του λογισμικού.

Κι αν αυτή την επανάσταση την χρησιμοποίησαν οι εταιρείες (οχι όλες γιατί ειδικά στην Ελλάδα οι περισσότερες είναι ακόμη δέσμιες του κλειστού εμπορικού λογισμικού) για να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη αυτό πάλι δεν μειώνει σε τίποτα την σημασία της.

Γιατί και σε μια απόλυτα ελευθερη και αναρχική κοινωνία πάλι αυτό το μοντέλο θα χρησιμοποιούμε. Δηλαδή πάλι και εκεί ο κώδικας θα είναι ανοιχτός, ελευθερος για αντιγραφη τροποποιηση κλπ και όχι εμπορικός και κλειστός όπως ακόμη είναι σε τόσα πολλά προγράμματα.

Το κλειστό λογισμικό ανέδυξε την microsoft και έκανε τον Bill Gates τον πλουσιότερο ανθρωπο του κόσμου και μας έδωσε προγράμματα που ούτε ξέρουμε πώς έχουν φτιαχτεί ούτε μπορούμε να μοιράσουμε όσα λεφτά κι αν δώσουμε (γιατί κι εκεί είναι η παράνοια του, σου δίνει μόνο δικαιώματα χρήσης και όχι κατοχής)

Επίσης μας έφερε τις πατέντες λογισμικού που είναι μια επίθεση στην νοημοσύνη μας και αναθέτουν απλές προγραμματιστικές τεχνικές στην αποκλειστικότητα πολυεθνικών.

Το ανοιχτό λογισμικό ανέδυξε την google (με όλα τα ελαττώματα και τα μελανά της), μας έδωσε όμως και χιλιάδες εργαλεία δωρεάν που μπορούμε να μοιραζόμαστε με όλους και μπορούμε επιπλέον να δούμε πώς φτιάχτηκαν κι αν είμαστε ικανοί να βελτιώσουμε.

Καιρό τώρα θελω να γράψω μια ολοκληρωμένη πραγμάτεια για το θέμα.

Όταν την ολοκληρώσω θα την δημοσιεύσω με τον τίτλο:" Η επανάσταση του gnu/linux και του ανοιχτού λογισμικού, το ubuntu και τα torrents" όπου με κάθε λεπτομέρεια να αναδεικνύονται όλες οι όψεις του ζητήματος.

Το ανοικτό λογισμικό σαν αντίληψη λοιπόν δεν προέκυψε από κάποιες εταιρείες που είδαν το φως το αληθινό και έναν βολικό τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους μειώνοντας τα κόστη τους. Ούτε από κυβερνήσεις (που οι περισσότερες ακόμη είναι δέσμιες της microsoft και των δωροδοκιών της) που είδαν σε αυτό οφέλη.

Αυτά ήρθαν πολύ μετά και όταν το ανοιχτό λογισμικό είχε ήδη αποδείξει την δύναμη του και την βιωσιμότητα του σαν μοντέλο.

Το ανοικτό λογισμικό (opensource) ήρθε από πρωτοπόρα εμπνευσμένα μυαλά σαν του Stallman που ενδιαφέρονταν για τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα και ήταν εχθρικά προς κυβερνήσεις και μονοπώλια.

Και αυτό το πνεύμα του το έχει κρατήσει όσο κι αν οι εταιρείες έκαναν μετά το κομμάτι τους και έβαλαν και τις δικές τους σκοπιμότητες στην ανάπτυξη του.

Γιατί η ίδια η σύλληψη της ιδέας του ανοικτού λογισμικού είναι λες και έρχεται από αναρχικές αυτοοργανωμένες κοινωνίες.

Και γι' αυτό στο μέλλον μόνο αυτό έχει μέλλον σε σχέση με το ιδιοκτητο κλειστο εμπορικό λογισμικό!

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License