Για την Εκδήλωση 2-3 Μαρτίου για το ζήτημα της Οργάνωσης του αναρχικού κινήματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδήλωση – συζήτηση για το ζήτημα της οργάνωσης του αναρχικού κινήματος στις 2 & 3 Μάρτη στο αμφιθέατρο Γκίνη στο Πολυτεχνείο.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε στις 8.00μμ με τις 2 βιβλιοπαρουσιάσεις. Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο και ακολούθησε συζήτηση πάνω στην ιστορικότητα του διακυβεύματος της αναρχικής πολιτικής οργάνωσης, πάνω στις μορφές και τη φύση των εγχειρημάτων της και τη σχέση τους με τις εκάστοτε συνθήκες. Έγιναν πολλές και ενδιαφέρουσες  τοποθετήσεις συντρόφων/ισσων ενώ δεν έλειψαν αναφορές και σε οργανωτικά εγχειρήματα στο παρελθόν του Ελληνικού αναρχικού χώρου.  Η συζήτηση έκλεισε στις 11.00μμ.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε στις 7:50 με την εισήγηση μας. Ο κόσμος ήταν περισσότερος με αποτέλεσμα κάποιοι σύντροφοι/ισσες να μην μπορέσουν να μπουν στην αίθουσα. Έγιναν δεκάδες τοποθετήσεις και αναπτύχθηκε ένα φάσμα αντιλήψεων  πάνω στο ζητούμενο, αυτό της πολιτικής οργάνωσης των αναρχικών. Ακούστηκαν απόψεις για μία – σε πρώτο χρόνο – δυνατότητα δικτύωσης και τακτικής συνεύρεσης των δυνάμεων του Α/Α κινήματος, απόψεις (όπως η δική μας) που πρότασσαν την ιδέα δημιουργίας ομοσπονδίας, απόψεις που μιλούσαν για μαζική πολιτική οργάνωση. Αναπόφευκτα πολλές τοποθετήσεις επέκτειναν τη θεματολογία τους και σε άλλα πολιτικά ζητήματα, κυρίως σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες αλλά και για ζητήματα αγώνα (π.χ. συνδικαλισμός) εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο πλούτο προβληματισμών. Έγιναν επίσης τοποθετήσεις συλλογικοτήτων.
Οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν έως το τέλος της εκδήλωσης, στις 00:10μμ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χρόνος για δευτερολογίες. Έγινε φανερό πως το ζήτημα της πολιτικής οργάνωσης απασχολεί ιδιαίτερα τους αναρχικούς/ες και πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί με συγκροτημένο τρόπο.
Όλες οι τοποθετήσεις, και τις δύο μέρες  έγιναν με χρήση μικροφωνικής και με λίγες εξαιρέσεις (όπου ζητήθηκε) ηχογραφήθηκαν. Επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα αυτό το υλικό να απομαγνητοφωνηθεί και να εκδοθεί.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους/ισσες και τις αναρχικές ομάδες τόσο για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στο διάλογο, όσο και για το σεβασμό στους χρόνους των τοποθετήσεων και τη διαδικασία  που επέδειξαν.

 

Αρχεία:

από κάποιος 06/03/2012 9:56 μμ.


Υπάρχει διάθεση και κινητοποίηση για συνέχιση της συζήτησης?Αναγκαία η συνέχιση αν θέλουμε να φτάσουμε στο χειροπιαστό...Συζητιέται κάτι?

από να 06/03/2012 11:20 μμ.


μην υπάρξει συνέχεια και μάλιστα τώρα κοντά; Είναι σαφές πως εφόσων θέλουμε να καταπιαστούμε με εναν τόσο σύνθετο τομέα, την οργάνωση, πρέπει να ξοδέψουμε χρόνο και κόπο αν επιθυμούμε να φτάσουμε κάπου. Επόμενως εγώ θα πρότεινα αφού γίνει η απομαγνητοφώνηση και η επεξεργασία των πρακτικών, να γίνει μία δεύτερη διοργάνωση ίδιου τύπου, η οποία όμως θα κινηθεί σε πιο συγκεκριμένα θέματα βάση αυτών που έχουν ήδη ειπωθεί έτσι ώστε ίσως στο τέλος να υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

από ΜΑΥ-68 06/03/2012 11:54 μμ.


Προτείνω να μην περιμένουμε καμμιά απομαγνητοφώνηση και όποια άλλη "βιβλική ωρίμανση"...

Εκτιμώ οτι η συγκυρία είναι οριακή και οτι πολύ σύντομα θα έχουμε καταλυτικές εξελίξεις στο οικονομικό και στο κοινωνικό μέτωπο. Το διήμερο κατα την άποψή μου απέπνεε θέληση για συνεργασία και συνενόηση και μόνο γι αυτόν τον λόγο, χωρίς να μπώ στην ουσία των τοποθετήσεων, το θεωρώ προσωπικά επιτυχημένο. Ας μην αφήσουμε τον χρόνο να κυλίσει κι άλλο ανώφελα. Οι συλλογικότητες που συμφωνούν πάνω σε μια minmum βάση συντονισμού και οργάνωσης, ας ετοιμάσουν με πιο συγκεκριμένη και εξειδικευμένη θεματολογία μια εισήγηση με βασικές κατευθύνσεις και θέματα προς επίλυση, η οποία εισήγηση να διανεμηθεί σε ΟΛΕΣ τις συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να τοποθετηθούν δεσμευτικά σε ένα προσεχές τριήμερο.

Εκεί, σ' αυτό το επόμενο τριήμερο, προτείνω μια οργανωτική επιτροπή που θα αναδειχθεί απο την 1η μέρα με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων που διάκεινται ευνοικά στο ζήτημα της οργανωτικής αναγκαιότητας, να αναλάβει το σύσκολο έργο της κωδικοποίησης των θεμάτων και του συντονισμού της συζήτησης, ωστε αυτή να μην διαχέεται και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Και στο τέλος, το τριήμερο (εύχομαι...) να καταλήξει σε μια συνοπτική πλατφόρμα βασικών θέσεων, πάνω στην οποία μπορούν να δουλέψουν συλλογικότητες και σύντροφοι, για ένα επόμενο (όχι μακρινό...) στάδιο συζήτησης και ζύμωσης (συνέδριο να το πούμε ?), που θα καταλήξει στην ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα του φορέα.

Αυτάαααα......

από εμπρός σύντροφοι 07/03/2012 1:30 πμ.


Όπως είπε πολύ σωστα ένας σύντροφος μιλώντας με ιστορικά παραδείγματα, για να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία των καιρών μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα, την αναρχική οργανωση.

από Ντίνα 07/03/2012 3:35 πμ.


Θα ήθελα εδώ να ενημερώσω πως θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω στην εκδήλωση, αλλά γνωρίζοντας τις ασφυχτικές συνθήκες που επικρατούν σε τέτοιου είδους (ποσοτικά) συγκεντρώσεις εξαιτίας του μαζικού καπνίσματος, και έχοντας άσθμα εδώ και δύο χρόνια, η παρουσία μου ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη. Επειδή η συγκεκριμένη προσπάθεια φαίνεται να έχει υπόβαθρο και στόχο, θέλω να πιστεύω πως πέραν των οργανωτικών θεμάτων θα τεθούν και ζητήματα επι της ίδιας της διαδικασίας/λειτουργίας της εκάστοτε εκδήλωσης/συνέλευσης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι αποτρεπτική για έναν άνθρωπο σαν εμένα.

από durruti 07/03/2012 4:24 πμ.


ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΕΣ 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

από (Α)μαλιάδα 07/03/2012 9:42 πμ.


Θα μπορούσε να υπάρξει η συνατότητα παρέμβασης μέσω internet (έστω skype) από συλλογικότητες και άτομα της επαρχίας ή άτομα με αναπνευστικό σαν τη Ντίνα που δε μπορούν να συμμετέχουν αυτοπροσώπως. Ακόμα καλύτερα να υπάρξει ζωντανή αναμετάδοση της συζήτησης και δυνατότητα παρέμβασης.

από tam 07/03/2012 1:13 μμ.


Εξαιρετικά οργανωμένη, από τις πιο καλοστημένες που έχω δει τα τελευταία χρόνια συγκρίνεται μόνο με την εκδήλωση της μηδενικής ανοχής πριν 3 χρόνια. Το μικρόφωνο χάνει σε σχέση με το ζωντανό διάλογο αλλά επιτρέπει να ακουστούν το ίδιο όλοι και αυτο εξασφαλίζει ισότητα. Οι περισσότεροι που μίλησαν είπαν σημαντικά πράγματα όμως μια κουβέντα δεν αρκει. Αυτό που αποτελεί κοινό τόπο στους περισσότερους είναι η ανάγκη να οργανωθούμε αλλά είναι ζήτημα οι κοινές πολιτικές θέσεις. Πρέπει να αναζητήσουμε και να καταγράψουμε αυτές τις συμφωνίες γιατί αλλιώς και να βρεθούμε μαζι θα γίνουμε χίλια κομμάτια. Αυτό που λέει η Α.Κ.Α. επίσης ότι πρέπει να βρούμε το οργανωτικό μοντέλο και να αρχίζουμε να το δοκιμάζουμε πριν προχωρήσουμε σε οργάνωση είναι επίσης σωστό γιατί αλλιώς μόνο μια μεγάλη συνέλευση μπορούμε να κάνουμε και όλοι ξέρουμε που καταλήγουν αυτές οι συνελεύσεις. Διαφωνώ όμως με τη θέση της ομάδας (και άλλων) ότι η οργάνωση πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από ομάδες. Τα άτομα δεν μπορούν να βγουν έξω, είναι παράλογο να ζητάς κάτι τέτοιο.

Ο διάλογος αυτός πρέπει να συνεχιστεί και με πιό συγκεκριμένο τρόπο. Το μόνο που έλειψε από αυτή την κουβέντα ήταν ο αντίλογος. Ενώ είναι γνωστό ότι στο χώρο υπάρχουν (και εκφρασμένες) ιδέες ενάντια στην οργάνωση. Δεν τις άκουσα στο Γκίνη. Θα ήταν σούπερ χρήσιμο για όλους να είχαν αντιπαρατεθεί οι δύο απόψεις, όχι φάση αρένα, αλλά φάση διαλόγου κι ας διαλέξει καθένας ότι του κάνει. Οι σύντροφοι της "Αναρχικής σύμπραξης" π.χ. έχουν δημοσιεύσει κείμενο για το θέμα που διαφωνούν με την πολιτική οργάνωση. Λέω για αυτούς γιατί είχαν τη διπλανή εκδήλωση και ήρθαν μετά αλλά δεν τοποθετήθηκαν. Μιλάω καλοπροαίρετα μην παρεξηγηθώ.

Μπράβο στους οργανωτές της εκδήλωσης αλλά πρέπει να υπάρχει συνέχεια και αυτό αφορά όλους μας

από Fu Manchu 07/03/2012 1:52 μμ.


Κατά πρώτο λόγο ρε σεις οι αποπάνω, διαβάστε λίγο την συνημμένη εισήγηση, στην τελευταία σελίδα δεν αποκλείει ούτε μεταθέτει σε αόριστο μέλλον την συνέχεια του εγχειρήματος, αλλά θέτει προϋποθέσεις εκ των οποίων η πρώτη είναι και η πρακτικά σημαντικότερη: την ύπαρξη συλλογικοτήτων των οποίων στη συνέχεια οι στόχοι και η οργανωτική δομή θα συγκλίνουν. Ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε πρόθεση να καταλήξει η το συγκεκριμένο διήμερο σε συγκεκριμένο οργανωτικό πρόταγμα, πέραν της γενικής διαπίστωσης ότι η κατ' εξοχήν πρόσφορη δομή είναι η ομοσπονδιακή.   

 

Κατά δεύτερο λόγο, στις επαρχιακές πόλεις μεταφέρθηκε μεν προφορικά η όλη συζήτηση, αλλά το ανέβασμα πρακτικών θα κάνει τις συζητήσεις / συνελεύσεις πιο συγκεκριμένες. Θα παρατηρούσα όμως ότι θα ήταν καλύτερο τα πρακτικά να δίνονται από τους διοργανωτές σε όποιον τους τα ζητήσει και να μην αναρτηθούν εδώ.

 

Κατά τρίτο λόγο, μην νομίσει κανείς ότι μετά το Σάββατο η συζήτηση μπήκε στο χρονοντούλαπο. Ωστόσ, δεν μπόρεσε κυρίως η επαρχία να συμμετάσχει ουσιαστικά και στο βαθμό που θα μπορούσε, ούτε πρόλαβαν επαρχιακές συλλογικότητες να ετοιμάσουν εισηγήσεις ή τοποθετήσεις - ας μην λέμε παραπάνω εδώ, ωστόσο οι αναγνώστες ας έχουν υπ' όψιν ότι προκειμένου να κατέβουν ως εισηγήσεις προχειρότητες, κάποιοι προτίμησαν να ετοιμαστούν καλύτερα, βάσει των προϋποθέσεων που ανήρτησαν οι διοργανωτές.

Κατά τα λοιπά, η πρωτοβουλία της συνέχειας μάλλον θα ξαναπέσει στους αρχικά διοργανωτές... ως είθισται...

από ενδιαφέρον 07/03/2012 2:02 μμ.


για το θέμα της οργάνωσης, καμία συνθήκη δεν μπορεί να περιμένει, άμεσα συνεχίζουμε το διαλόγο πριν μας ξεπεράσουν και αυτές οι εξελίξεις, να βγεί επιτέλους κάτι χειροπιαστό.

Οργανωτικά θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος, ίσως ανοιχτός.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License