Αποσύρεται απο τους γ.τ.ο. στην Ευρώπη η BASF

H γερμανική εταιρεία χημικών και γ.τ.ο. BASF ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά την ανάπτυξη καιεμπορία των γ.τ. καλλιεργειών στην Ευρώπη και θα μεταφέρει το ερευνητικό της πρόγραμμα πιθανοτερα στην Αμερικάνικη ήπειρο.


Στην ανακοίνωσή της, η BASF αναφέρει  πως σταματάει επίσης την εμπορευματοποίηση της γ.τ. πατάτας Amflora, η καλλιέργεια της οποίας είχε πάρει άδεια το 2010 από τον John Dalli, Επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών. Από το πρώτο κίολας έτος καλλιέργειας της η amflora είχε βρεθεί επιμολυσμένη με μια μη-εγκεκριμένη γ.τ. ποικιλία πατάτας και αποσύρθηκε απο την αγορά.

Η απόσυρση της BASF από το βιοτεχνολογικό της πρόγραμμα και την ανάλογη αγορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος θεωρείται ένα ακόμα ένα “καρφί στο φέρετρο” των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη. Από το 2004 ακόμη, η εταιρεία “απειλούσε” την γερμανική κυβέρνηση πως αν δεν δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του βιοτεχνολογικού της προγράμματος και της χωρίς εμπόδια εισόδου των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή αγορά. Στην τωρινή συγκυρία, η εταιρεία παρουσιάζει την απόσυρση της σαν απώλεια πολύτιμου επιστημονικού κεφαλαίου για την Ευρώπη.“Οι λόγοι της αποτυχίας των προϊόντων της BASF στην Ευρώπη “ δηλώνει ο Ignacio Chapela, καθηγητής Αγροοικολόγίας στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια “είναι πολλοί και  διαφορετικοί, ωστόσο η θεμελιώδης αλήθεια βρίσκεται στο ότι κατά τη διάρκεια των  τελευταίων δεκαετιών κανένα πραγματικό όφελος δεν έχει αντισταθμίσει τις αποδεδειγμένες βλάβες που προκαλούνται από γ.τ.ο.”

Διαβάστε σχετικά:

 -Διαμαρτυρίες για την έγκριση γ.τ. ποικιλίας απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

BiotehWatch.gr
Ιανουάριος 2011

 

σύνδεσμος : www.biotechwatch.gr/BASFretreatsEU

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License