Αντί-ΔΝΤ συμπλοκές - Ενημέρωση από Ρουμανία

Σύντροφοι/σες από Ρουμανία ενημερώνουν για τα γεγονότα

post image

Τα ακόλουθα είναι ενημέρωση συντροφισσών και συντρόφων από τη Ρουμανία για τα πρόσφατα γεγονότα:

 

Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι ως κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές, μια περιγραφή αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αποτυπώνει πλήρως τα γεγονότα.


Τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία δεν υπήρξε καμμία παρόμοια ισχυρή λαϊκή αντίδραση ενάντια στο ΔΝΤ, στις περικοπές θέσεων εργασίας και στους νόμους που επιβάλλουν την κοινωνική εξαθλίωση. Μέχρι χθες, οι περισσότερες κινητοποιήσεις μετά την κρίση ήταν είτε ανεμικές, με επικεφαλής τα επίσημα γραφειοκρατικά συνδικάτα, είτε περιορίζονταν στις κατηγορίες που πλήττονταν άμεσα από τις κάθε φορά νομοθεσίες (συνταξιούχοι, νέες μητέρες, δημοσίοι υπάλληλοι στην καθαριότητα κλπ). Δεν υπήρχε μέχρι χθες κάποια σοβαρή αλληλεγγύη από την υπόλοιπη κοινωνία προς όσους κάθε φορά κινητοποιούνταν.


Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα είναι πρωτόγνωρο: ένα διάχυτο αίσθημα αλληλεγγύης, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων από κοινού, η κοινή αντικυβερνητική οργή και η αγανάκτηση ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Η άμεση αιτία των διαμαρτυριών ήταν η πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, η οποία αρχικά προκάλεσε μια ψευδο-δημόσια συζήτηση (ως επί το πλείστον ένας κυβερνητικός μονόλογος σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ιδιωτικών ασθενοφόρων, την αναγκαιότητα για ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κλπ...). Και στη συνέχεια ήρθε μια σκανδαλώδης παραίτηση: ενός από τους πιο ονομαστούς γιατρούς επειγόντων περιστατικών, του Ραέντ Αραφάτ (Παλαιστίνιος γιατρός που μετανάστευσε στη Ρουμανία τη δεκαετία του '80 και μέχρι την παραίτησή του ήταν Υπουργός Υγείας). Ο Αραφάτ ήταν ένας από τους πιο δριμείς δημόσιους αντιπάλους της ειαόδου ιδιωτικών εταιρειών στην Υγεία.


Ο Αραφάτ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη Ρουμανία και η παραίτησή του, που προκλήθηκε από τις αυταρχικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, πυροδότησε τις εξεγερτικές κινητοποιήσεις. Υπάρχει βέβαια ένα στοιχείο πίστης στην αλλαγή μέσω εκλογών, από την άλλη μεριά όμως υπάρχει ένα ελπιδόφορο και διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο κοινωνικών αιτημάτων, εν μέσω οδομαχιών και δακρυγόνων.


Στα ακόλουθα βίντεο, δείτε σκηνές από τις κινητοποιήσεις και τις επιδόσεις της ρουμανικής χωροφυλακής:

http://www.youtube.com/watch?v=Difi2rzsGTk


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C66mLz170Pk

Εικόνες:

από anergoss 16/01/2012 10:11 μμ.


Είμαι ρουμανία επί ένα μήνα λόγο δουλειάς και σήμερα πηγαίνοντας στην δουλειά μου το πρωί άκουσα στο ράδιο ένα τύπο της αντιπολίτευσης να λέει ότι αυτά τα πρωτοφανή επισόδεια  που έγιναν στην ρουμανία με τις μολοτοβ και γενικότερα την έξαρση των νέων η μάλλον του κόσμου έγιναν επειδή μέσω video και media  από ίντερνετ και τηλεόραση ο κόσμος έβλεπε και βλέπει τη γίνετε στην ελλάδα και το θεωρεί σαν μόδα..
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει προφανώς το τη γίνετε ..
Όχι ότι ο κόσμος τα έχει δει όλα και έχει πάρει ανάποδες αλλά ότι βλέπουν  τους έλληνες και κάνουν τα ίδια ..
Αν είναι δυνατόν δηλαδή.. Μάλλον σε όλο τον κόσμο είναι μόδα γιατί αυτά γίνονται παντού με αυξανόμενο ρυθμό ..
 

Peace and keep going

 "Η αντίδραση θεωρήθηκε κάτι απαγορευμένο"

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License