To PKK (KADEP) ξαναπαίρνει τα όπλα - τερμάτισε τη μονομερή κατάπαυση πυρός

5 χρόνια μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, το PKK τερματίζει την μονομερή κατάπαυση του πυρός, χωρίς αυτό να σημαίνει άμεση επιστροφή στα όπλα... Ακολουθεί (με δικές μου υπογραμμίσεις) το κείμενο του ΑΠΕ

Οι κούρδοι αντάρτες του πρώην PKK τερμάτισαν την κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία, η οποία αρνείται να χορηγήσει γενική αμνηστία.
Οι κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν τον τερματισμό της πενταετούς εκεχειρίας τους με την Τουρκία επειδή η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε σ' αυτήν, μετέδωσε σήμερα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στους αντάρτες. «Ανακοινώνεται πως η μονομερής κατάπαυση του πυρός τερματίσθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου και πως η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μόνον αν είναι διμερής», αναφέρει το KADEK (πρώην PKK) σε δήλωση που μεταδόθηκε από το φιλοκουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Μεσοποταμία (MHA) που έχει την έδρα του στη Γερμανία.
«Αυτή τη στιγμή έχει καταστεί αδύνατο να συνεχιστεί μια μονομερής κατάπαυση του πυρός (...) Έγκειται τώρα στην τουρκική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει την ειρήνη ή τον πόλεμο», προστίθεται στο κείμενο.
Οποιαδήποτε αναζωπύρωση της εξέγερσης στη νοτιοανατολική Τουρκία είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέλη της ΕΕ επέκριναν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990 διατυπώνοντας κατηγορίες για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το KADEK είχε απειλήσει ότι θα τερμάτιζε την κατάπαυση του πυρός στις αρχές Σεπτεμβρίου αν η Τουρκία δεν ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις του για εκεχειρία. Η Τουρκία έχει δηλώσει πως θα πολεμήσει τους αντάρτες μέχρι την εξάλειψη του κινήματός τους και έχει απορρίψει ως τέχνασμα την κατάπαυση του πυρός.
Εξάλλου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ αρνήθηκε σήμερα έμμεσα τη χορήγηση μιας γενικής αμνηστίας στα μέλη του PKK.
«Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νόμο περί αμνηστίας και αναστολής των ποινών» για τους μαχητές του PKK, υπενθύμισε ο Γκιούλ στη Βιέννη, όπου ξεκινούσε επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Αυστρία. «Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει πως οι αντάρτες που έχουν καταδικασθεί για φόνο θα πρέπει να εκτίσουν ένα μέρος της ποινής τους, πρέπει να εφαρμοστεί», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον Γκιούλ, το PKK βρίσκεται «υπό το κράτος του πανικού» και «δεν ξέρει πια τι να κάνει».
Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμούν πάντως πως η ανακοίνωση του τερματισμού της εκεχειρίας από τους κούρδους αντάρτες πρέπει να αντιμετωπισθεί μάλλον ως αντίδραση στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να τους περιθωριοποιήσει και όχι ως μια νέα κήρυξη πολέμου.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το PKK-KADEK δεν κάλεσε τους μαχητές του να επαναλάβουν τον αιματηρό ένοπλο αγώνα που από το 1984 έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων στη νοτιοανατολική Τουρκία. [το πρακτορείο, βέβαια, δεν διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί οι 36.000...]
Σύμφωνα με ένα στρατιωτικό διοικητή του PKK-KADEK, τον Μουσταφά Καρασού, τον οποίο επικαλείται σήμερα στην ιστοσελίδα της η φιλοκουρδική εφημερίδα «Οζγκούρ Πολίτικα», ο τερματισμός της κατάπαυσης του πυρός «δεν αποτελεί ένα βήμα προς τον πόλεμο», αλλά έχει στόχο να εξαναγκάσει τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν κι αυτές την εκεχειρία.
Η ανακοίνωση έχει κυρίως στόχο «να περάσει το μήνυμα στον κουρδικό πληθυσμό πως η οργάνωση παραμένει ισχυρή και έτοιμη'' σε μια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να την απομονώσει με την προσφορά μερικής αμνηστίας στα απλά μέλη της, εκτιμά ο Φατίχ Γκουβέν, εμπειρογνώμονας σε κουρδικά ζητήματα του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Ευρασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο εμπειρογνώμονα, το PKK-KADEK διαθέτει τα όπλα που χρειάζονται για να εξαπολύσει ανά πάσα στιγμή ένα αντάρτικο, ωστόσο η προοπτική αυτή δεν είναι πιθανή. Η οργάνωση θα είχε περισσότερα να χάσει αν ξανάπαιρνε τα όπλα, επειδή θα εξαντλούσε τη μικρή πίστωση που έχει μεταξύ των Ευρωπαίων και θα προσέφερε έναν επιπλέον λόγο στους Αμερικανούς, που βρίσκονται στο Ιράκ, να επέμβουν εναντίον της στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Γκουβέν».

από ΜρΧ 03/09/2003 10:30 πμ.


Εμεις εδω , τον αρχιτεκτονα της παραδοσης του Οτσαλαν στους δημιους, τον ετοιμαζουμε περιχαρεις για πρωθυπουργο... την παραλλη 4ετια.

από Just_Talk 03/09/2003 11:16 πμ.


Για όποιον έχει επαφές με Τουρκία θα έχει καταλάβει ότι το ΡΚΚ είναι σύνώνυμο της λέξης τρομοκρατίας. Υπάρχει σιτε www.kadek.org όπου αν και κάποιος θα περίμενε να είναι η σελίδα του κόματος αλλά είναι μέσο προπαγάνδας του Τούρκικου κατεστημένου. Για όποιόν πάει στο σιτε και δει το section 2 h bolum 2 unutulan fotografar θα δει και κάποια πράματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχει πέσει πολύ φοτομονταζ στις φωτογραφίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι φωτογραφίες στο τρίτο μέρος έρχονται από το www.mil.gov.tr που είναι το Τουρκικό ΓΕΣ. Μιλάμε δηλαδή για επίσημη προπαγάνδα και όχι για την δουλιά κανά πορομένου εθνικιστή. Το σίγουρο είναι ότι ο εθνικο απελευθερωτικός αγώνας ενός έθνους 25 εκ. (όσο δηλαδή η Πολωνία ή όσο η Benelux)δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατία. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το DEHAP που πήρε 7% στις εκλογές και εκφράζει τους Κούρδους της Τουρκίας είναι ήδη υπο διωγμό και μάλλον θα απαγορευτεί.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License