Συγκρούσεις στην Νιγηρία Ενάντια στην Αύξηση των Τιμών των Καυσίμων

***


http://classwar.espiv.net

«Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας έπρεπε  να ενημερώσουν  την αστυνομία γραπτώς, αναφέροντας την ημερομηνία, την ώρα και το τόπο της διαμαρτυρίας, και να πάρουν την  έγκριση της αστυνομίας. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι παράνομο»

Εκπρόσωπος των νιγηριανών μπάτσων

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το στρατηγικό κέντρο της πόλης Kano κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας της οργής (03/01/12) για την αφαίρεση της επιδότησης των καυσίμων από την κυβέρνηση  που υπερδιπλασιάζει την τιμή των καυσίμων και των ναύλων μεταφοράς. Ο αντίκτυπος ήταν τόσο μεγάλος  που πολλοί Νιγηριανοί δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να πάνε στη δουλειά τους. Την επόμενη μέρα , εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν τα πρατήρια βενζίνης και ο κόσμος απείλησε να κάψει τα γραφεία φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν  στο γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας και δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες μπλόκαραν  τους δρόμους χρησιμοποιώντας νταλίκες και φορτηγά. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τότε κεντρική πλατεία στο κέντρο της πόλης, γνωστή ως Silver Jubilee , η οποία μετονομάστηκε σε  ”Liberation Square”. Κατά την διάρκεια της επανακατάληψης της πλατείας από τους μπάτσους την Πέμπτη (05/01/12) τραυματίστηκαν 300 άνθρωποι  και 19 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στο Lagos την Τρίτη, ένας άνδρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία ενώ περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στην εθνική οδό και έκλεισαν τα πρατήρια βενζίνης. Οι μπάτσοι δεν περιορίστηκαν στα δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν και ημιαυτόματα όπλα σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Αλλού στη Νιγηρία, διαδηλωτές κατέλαβαν ένα λεωφορείο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σαν οδόφραγμα, ενώ στις πόλεις  Ibadan, Lokoja και  Nasarawa καταλαμβάνονται δημόσιοι χώροι και πλατείες.

Οι συγκρούσεις στη πόλη  Kwara οδήγησαν  στο θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, την Τρίτη, με τους διαδηλωτές και τους μπάτσους να αλληλοκατηγορούνται για το ποιός φέρει την ευθύνη.

Σε διάφορες πόλεις, εξεγερμένοι σπάνε τις αντλίες πετρελαίου ή το παίρνουν μόνοι τους και το χύνουν στους δρόμους , όταν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων αρνούνται να τα κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

Εν τω μεταξύ, πριν την (προσωρινή;) εκκένωση της  “Liberation Square” το SaharaReporters  είχε πληροφορίες ότι υπήρξε  συμφωνία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στο Kano  να εργαστούν από κοινού για να αντιταχθoύν  στην αφαίρεση της επιδότησης και να εξασφαλίστεί ότι  η ειρηνική διαμαρτυρία  δεν εκφυλιστεί σε θρησκευτική διαίρεση.

Ως αποτέλεσμα της  νέας αντίληψης ( σε μια χώρα με χρόνιες αιματηρές θρησκευτικές συγκρούσεις)  την Τετάρτη, οι Χριστιανοί παρείχαν  προστασία για τους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια της προσευχής τους το απόγευμα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι Νιγηριανοί βγαίνουν στους δρόμους σε μεγάλους αριθμούς, στις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της σχετικά νέας κυβέρνησης του Goodluck Jonathan και του ισχυρού κυβερνόντος  κόμματος PDP.

Αν και η Νιγηρία είναι μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων χωρών στις εξαγωγές  πετρελαίου παγκοσμίως, οι κατοικοί της ζούν με λιγότερα από 2 δολλάρια την ημέρα. Ο υποσιτισμός και  αρρώστιες όπως η πολυομελίτιδα αποτελούν καθημερινότητα των κατοίκων. Στα επιτεύγματα του κράτους πρόνοιας της Νιγηρίας είναι και η σχεδόν παντελής έλλειψη φωτισμού στις μεγάλες πόλεις. Στις τελευταίες εκλογές, ο κόσμος ψήφιζε υπό το φως των κεριών…

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας απείλησαν ότι εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει  ξεκινάνε γενική απεργία την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές:  διεθνή αστικά site και το  saharareporters.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License