Κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο στο Novi Sad (Σερβία)

10 - 100 - 1000 καταλήψεις!

post image

Την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε κατάληψη εγκαταλειμένου κτηρίου του στρατού στο Novi Sad της Σερβίας, με σκοπό τη μετατροπή του σε Κοινωνικό Κέντρο.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, καθώς η 2 Δεκέμβρη στη Σερβία είναι η ημέρα του στρατού.

Χθες, 26 Δεκέμβρη, τα μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης "Νashi-1386" ανακοίνωσαν ότι καλούν τα μέλη τους να καταλάβουν όλα τα άδεια στρατόπεδα (πρόσφατα στη Σερβία καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και πολλά στρατιωτικά κτήρια αδειάζουν) ώστε τα άδεια στρατόπεδα "να μην πέσουν στα χέρια των αλητών". Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες η ίδια εθνικιστική οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι θα καταλάβει τα άδεια στρατόπεδα για να αποτρέψει την κυβερνητική εξαγγελία περί μετατροπής πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε κέντρα κράτησης μεταναστών (για να μην μολυνθεί το ... άγιο χώμα των στρατοπέδων από τους φυλακισμένους μεταανάστες).

Τα τελευταία χρόνια η αυτοοργάνωση και οι αντιεξουσιαστικές ιδέεες αναπτύσσονται στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Στις παλιότερες καταλήψεις Rogue και Μetelkova στη Λουμπλιάνα έχουν προστεθεί τα δύο καινούργια κοινωνικά κέντρα στη Σόφια, το νέο infoshop στα Σκόπια, τα αντιεξουσιαστικά στέκια σε Βουκουρέστι και Τιμισοάρα, το καινούργιο αναρχικό βιβλιοπωλείο στο Ζάγκρεμπ και τώρα το νέο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο στο Νόβι Σαντ.

Εικόνες:

από Balkan Solidarity 27/12/2011 10:01 μμ.


post image

H 22 (και όχι η 2) Δεκέμβρη είναι η μέρα του στρατού.

Να προσθέσουμε ότι στην Κροατία υπάρχουν καταλήψεις και infoshop σε αρκετές πόλεις. Το καινούργιο βιβλιοπωλείο είναι αυτό της ομάδας Sto citas (φωτό). Στις άλλες φωτό είναι η Libreria Alternativa στο Βουκουρέστι και οι καταλήψεις ROG και Metelkova στη Λουμπλιάνα.

Εικόνες:

από Balkan Solidarity 27/12/2011 11:52 μμ.


post image

Κοινωνικό κέντρο Adelante στη Σόφια...

Εικόνες:

από χρονιαρες μερες 28/12/2011 11:04 πμ.


σύντροφε να σε ρωτήσω κάτι? αμα κατάλαβα καλά εθνικιστική οργάνωση κατέλαβε ενα κτήριο του στρατού και αυτο εσυ το λες καλο και θετικο?

από @ναγνώστρια 28/12/2011 7:42 μμ.


δεν κατάλαβες καλά...ο Balkan Solidarity έγραψε ότι κάποιοι (αυτόνομοι αντιμιλιταριστές αντιεξουσιαστές κ.ο.κ.) κατέλαβαν ένα στρατόπεδο και οι φασίστες τα πήραν τόσο που δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, οπότε ανακοίνωσαν ότι "θα καταλάβουν όλα τα υπόλοιπα στρατόπεδα"...

1. αυτό δεν σημαίνει ότι το έκαναν κιόλας

2. ούτε ότι θα το κάνουν απαραίτητα

3. σημαίνει σίγουρα ότι σκύλιασαν

κι επειδή δεν είναι και λίγοι εκεί πάνω, καλό είναι να νιώθουν αδύναμοι και υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια που δεν μπορούν να στηρίξουν...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License