Δίκη 12 αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος στη Χαλκίδα-Αθωωτική πρόταση από τον εισαγγελέα

Αθωωτική πρόταση από τον εισαγγελέα – Κατέρρευσε ολοκληρωτικά το κατηγορητήριο

Η συνεδρίαση άρχισε με την απολογία του Βασίλη Στεργίου. Ο Β.Σ. δήλωσε αναρχικός και πιστός εδώ και 20 χρόνια στα ραντεβού των κοινωνικών αγώνων ενάντια στην εξουσία, στην αδικία και την εκμετάλλευση που εκπορεύεται απ’ αυτήν. Ενάντια στους τεχνητούς διαχωρισμούς που δημιουργεί σκόπιμα το κράτος με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», προκειμένου να διατηρεί διαχωρισμένα και τελικά αποδυναμωμένα και καθυποταγμένα τα εκμεταλλευόμενα στρώματα της κοινωνίας. Αναφέρθηκε στη σύλληψή του στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 95, όταν ήταν φοιτητής, στην ομαδική δίκη που ακολούθησε τότε και στις συνθήκες διαχωρισμού και δυσμενέστερης μεταχείρισης που επεφύλαξαν οι αρχές προς άλλους συγκατηγορούμενούς του, που είτε ήταν εργαζόμενοι είτε είχαν πιαστεί παλιότερα σε άλλες κινητοποιήσεις.

Στο παρελθόν ήταν οι κομμουνιστές, σήμερα είναι οι αντιεξουσιαστές ο «εσωτερικός εχθρός», είπε. Στις 8 Μαρτίου του 2007, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που συμμετείχε ως εργάτης οικοδόμος αλληλέγγυος στον αγώνα των φοιτητών,  βίωσε αυτή τη φορά ο ίδιος το διαχωρισμό στο πρόσωπό του, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και την προφυλάκισή του. Επρεπε να τιμωρηθεί γιατί τόλμησε ως εργαζόμενος να υποστηρίξει τους φοιτητές. Επρεπε να προφυλακιστεί γιατί συνέχισε απτόητος να συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες, παρά τις διώξεις του παρελθόντος.

Με αφορμή την προφυλάκισή του, αναφέρθηκε στα μικροσκοπικά τσιμεντένια κελιά που στοιβάζουν τους φυλακισμένους ανά τέσσερις, στις αποθήκες χιλιάδων ανθρώπων που καταρρακώνουν και εξευτελίζουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κατήγγειλε τους τσάμπα μάγκες ψευδομάρτυρες αστυνομικούς που με πλήρη εξοπλισμό και άρτια προστασία αξιοποιούν τα χημικά, προκειμένου να χτυπούν και να διαλύουν πορείες και συγκεντρώσεις, και στο δικαστήριο δήλωσαν όλοι εν χορώ προκλητικά, ότι τα χημικά που εκτοξεύουν προκαλούν απλώς τσούξιμο στα μάτια και ότι με τον καιρό συνηθίζονται από… τον οργανισμό των διαδηλωτών. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι του φόρτωσαν έναν κασμά στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ενώ αργότερα δεν τόλμησαν ούτε να τον κατηγορήσουν για οπλοκατοχή.

Ο Β.Σ. δήλωσε ότι θεωρεί τις κατηγορίες αστείες, έωλες, γελοίες και προκλητικές και τις επιστρέφει στους διώκτες του που ουκ ολίγες φορές χτυπούν αδίστακτα και με ανθρωποκτόνα πρόθεση ανυπεράσπιστους διαδηλωτές και βεβαίως είναι κοινοί ψευδομάρτυρες, λασπολόγοι και συκοφάντες. Κλείνοντας, απευθύνθηκε στον εισαγγελέα υπενθυμίζοντάς του ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση δήλωσε έτοιμος για την αγόρευσή του, χωρίς να έχει απολογηθεί ο ίδιος και άλλοι δύο κατηγορούμενοι. Αυτή τη φορά δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα.

Η διαδικασία των απολογιών ολοκληρώθηκε με τις απολογίες άλλων δυο κατηγορουμένων και το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εισαγγελέας για την αγόρευσή του.

Ο εισαγγελέας άρπαξε το μπαλάκι που του πέταξε ο Στεργίου και άρχισε την αγόρευσή του απευθυνόμενος στον τελευταίο, κατηγορώντας τον ότι προτρέχει και δηλώνοντας ότι στόχος του δικαστηρίου είναι ο σχηματισμός δικανικής πεποίθησης και όχι η δίωξη ιδεολογιών, όπως υπαινίχθηκε ο Β.Σ, ενώ ο ίδιος είχε ήδη πειστεί για την αθωότητα του Β.Σ από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν δήλωνε έτοιμος ν’ αγορεύσει.. Κατόπιν ο εισαγγελέας είπε ευθέως ότι το δικαστήριο έχει την δυνατότητα να απαλλάξει τον βασικό κατηγορούμενο από τους 12 λόγω αμφιβολιών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε καθεμία από τις κατηγορίες που βαραίνουν όλους τους κατηγορουμένους και με νομικά επιχειρήματα, εκλαϊκεύοντας τις κατηγορίες και το νομικό καθεστώς που τις διέπει, απευθυνόμενος άμεσα στους ενόρκους και έμμεσα στους τρεις δικαστές, απέδειξε με λεπτομέρειες ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι έωλο και οι μπάτσοι είναι ψευδομάρτυρες, δηλώνοντας ευθαρσώς και κατηγορηματικά, ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι και το δικαστήριο πρέπει να τους αθωώσει. Τη στάση του αυτή ο εισαγγελέας τη δικαιολόγησε, αναφέροντας ότι άλλα περίμενε, κρίνοντας από το κατηγορητήριο και τη δικογραφία (δηλαδή από τις καταθέσεις των μπάτσων) και άλλα διαπίστωσε κατά την εξέλιξη της δίκης. Η συγκρότηση των κατηγορούμενων και η ανάδειξη της προσωπικότητάς τους, καθώς και οι καταθέσεις των μάρτυρων υπεράσπισης τον έπεισαν για την αθωότητα των κατηγορούμενων.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις δύο συνηγόρων υπεράσπισης και το δικαστήριο διέκοψε για τις 16 Γενάρη. Πλέον, μετά και την αγόρευση του εισαγγελέα, μια καθαρή αθωωτική απόφαση για όλους είναι μονόδρομος για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License