Λιβύη:Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Βεγγάζης για την Επανάσταση

Σε οξεία αντίθεση με όσα προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι αριστεροί συνομωσιολόγοι και γεωπολιτικοί της συμφοράς, η Λιβυκή Επανάσταση υπήρξε γνήσια απαίτηση του λαού της και της νεολαίας της.Τα τελευταία γεγονότα από την Λιβύη και η ανοιχτή πια διαμαρτυρία του λαού της Λιβύης ενάντια σε αυτόκλητους δυτικόφιλους ηγέτες έρχεται να πιστοποιήσει ότι αυτός ο λαός δεν έριξε τον Καντάφι για να γίνει άβουλο εκμεταλλεύσιμο υλικό της δύσης...Παρά τις αντιφάσεις της λοιπόν και παρά την δυτική επέμβαση, η επανάσταση στην Λιβύη είναι ακόμη εκεί....

 

Τα γεγονότα στην Λιβύη ακολουθούν παράλληλη τροχιά με αυτά των άλλων επαναστάσεων της περιοχής όπως της Αιγύπτου ή της Τυνησίας.

Ο δικτάτορας Καντάφι που είχε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας  μπορεί να ανατράπηκε όμως αυτοί που τον διαδέχτηκαν δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικοί από τον ίδιο και αυτό είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί ο κόσμος και αντιδρά πλέον έντονα.

Έτσι χτες Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο λεγόμενο μεταβατικό συμβούλιο και στον αυτοδιορισμένο ηγέτη του Abdel Jalil.

Ο Αbdel Jalil ήταν υπουργός δικαιοσύνης του Καντάφι από το 2007 ως τον Μάρτη του 2011 οπότε και αυτομόλησε και πέρασε με το μέρος των εξεγερμένων. Ο Jalil έδειξε το άκρως συντηρητικό του πρόσωπο όταν τον Οκτώβρη είχε προτείνει την ισλαμική σαρία σαν βάση του νέου νόμου της  Λιβύης. Όμως η Λιβυκή νεολαία που είναι ο κορμός της εξέγερσης έχει άλλες προσδοκίες και δονείται από αξίες  που είναι πολύ διαφορετικές από την ισλαμική σαρία.

Απαιτεί την εκπροσώπηση των γυναικών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους όπως και την αναγνώριση των συμβουλίων της νεολαίας που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην παγίωση της επανάστασης.

Στα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης που πρωτοξεκίνησε η επανάσταση της 15 Φλεβάρη λέγονταν πράγματα όπως:“Θελουμε μια καινούργια Επάνασταση” και “Η νεολαία εγγυάται την επανάσταση της 15 Φλεβάρη

Μετά το τέλος των διαδηλώσεων παρέμειναν στον χώρο της πλατείας εκατοντάδες άτομα με την διάθεση να κατασκηνώσουν εκεί μέχρι να κατοχυρωθούν οι κατακτήσεις της Επανάστασης.

Η απάντηση του Jalil σε όλα αυτά ήταν ότι πρέπει να κάνουν υπομονή όπως έκαναν υπομονή για δεκαετίες όταν κυβερνούσε ο Καντάφι!

Ο κόσμος αντέδρασε με χλεύη και οργή: “Ποιος είναι αυτός και ποιος τον όρισε να καμώνεται τον αρχηγό που αποφασίζει για μας χωρίς εμάς;

Στην Λιβύη η ενημέρωση δεν ελέγχεται κεντρικά όπως ελεγχόταν προηγούμενα και οι διαφορετικές απόψεις που ζητούν την ριζοσπαστικοποίηση της επανάστασης σε κοσμική βάση κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα.

Σε αντίθεση με την άποψη που κυκλοφορούν οι συνομωσιολόγοι και οι διάφοροι γεωπολιτικοί της συμφοράς, η Λιβυκή Επανάσταση υπήρξε γνήσια απαίτηση του λαού της και της νεολαίας της απαιτώντας αξιοπρέπεια, ελευθερίες και αναδιανομή του πλούτου κόντρα σε έναν ματοβαμμένο δικτάτορα.

Μπορεί η επέμβαση της δύσης και του ΝΑΤΟ να συσκότισε σε επικίνδυνο βαθμό αυτή την αλήθεια και να συνιστά από μόνη της μια ωμή απόπειρα των οικονομικών συμφερόντων να αλώσουν το πνεύμα και τις αξίες της Επανάστασης, όμως η ουσία  παραμένει ότι το αίμα των εξεγερμένων δεν χύθηκε για να μετατραπεί η χώρα σε προτεκτοράτο της δύσης.

Το μέλλον πιθανά θα δείξει ότι η δύση θα αποτύχει να ελέγξει και να χειραγωγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας πρός όφελος της.

Μέσα στην επανάσταση δρουν αντιφατικές δυνάμεις με αλληλοαποκλειόμενες επιδιώξεις (από φανατικούς ισλαμιστές μέχρι γνήσιους κοσμικούς κοινωνικούς επαναστάτες) και αν σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται ο άνθρωπος της δύσης αύριο θα βρίσκεται η ίδια η δύση και τα συμφέροντα της.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει τώρα στην χώρα είναι η ανταλλαγή πυροβολισμών και οι σκοτωμοί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης μεταξύ ένοπλων ομάδων που σχηματίστηκαν αυθόρμητα στην διάρκεια της Επανάστασης και των πιο “επίσημων”  στρατιωτικών δυνάμεων του νέου καθεστώτος.

Πηγές (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gFscfr-q4BUtQEHPjBYWlWHpJvwQ?docId=CNG.9052a66e6c943a08a83435521e485b80.491 (μια ανταπόκριση από την χθεσινή κινητοποίηση της Βεγγάζης)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Abdul_Jalil  (σύντομο βιογραφικό του αυτοδιορισμένου κυβερνήτη της Λιβύης)

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8844819/Libyas-liberation-interim-ruler-unveils-more-radical-than-expected-plans-for-Islamic-law.html  (όταν ο Τζαλίλ εμφανίστηκε υπέρμαχος της Σαρίας)

http://blogs.voanews.com/breaking-news/2011/12/11/libyan-militia-army-clash-near-tripoli-airport/   (για τις συγκρούσεις μεταξύ του νέου στρατού της Λιβύης και των άλλων ένοπλων ομάδων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης)

 

http://www.reuters.com/article/2011/12/12/us-libya-benghazi-protests-idUSTRE7BB1N420111212 (παρουσίαση των μεγάλων διαδηλώσεων της Δευτέρας στην Βεγγάζη  χωρίς να μειώνονται τα μεγέθη των διαδηλωτών. Γενικότερα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είτε εξαφάνισαν το γεγονός είτε μείωσαν εξωφρενικά τον αριθμό των συμμετέχοντων σε αυτά…)

Για μια παρουσίαση της Λιβυκής Επανάστασης, των επιδιώξεων της και των κοινωνικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή δες εδώ:

 

http://wp.me/pPn6Y-7qY

από Αίσωπος 14/12/2011 2:22 πμ.


να παραμυθιάζετε τον κόσμο; Αφήστε, πια, τα καλαμπούρια των "γνήσιων επαναστατών". Ισλαμοφασίστες του κερατά είναι οι πιο πολλοί και οπαδοί της βασιλείας, που με τη βοήθεια των Αμερικάνων φάγανε τον Καντάφι που τους είχε αλλάξει τα πετρέλαια σαν αρχηγός της διεθνούς τρομοκρατίας, που κατευθυνόταν από τη Σοβιετική Ένωση. Αλού τις εξυπνάδες σας!  

από μ.κ. 15/12/2011 10:33 μμ.


ωστε τα δυτικα μμε μειωνουν τους αριθμους ε;

κοιτα να δεις ευαισθησια οι μαζορετες των βομβαρδισμων του νατο για τα μμε..αμα ο αλ τζαζιρα σας ελεγε οτι βομβαριδιζουν αεροπλανα εσεις το καταπινατε, το διαδιατε..απλα δεν εισαστε καν συνειδητα οργανα της δυτικης και σουδαραβικης εκστρατειας..

τωρα θυμηθηκατε οτι οσοι σας υποστηριζαν τους ισλαμιστες δεν λενε την αληθεια..

τουλαχιστον μην γινεστε γελοιοι..

αν διαβαζες χωρις ενοχες οσα λεγονται θα εβλεπες οτι αυτο που θελουν οι της βεγγαζης ειναι περισσοτερο ελεγχο στο πετρελαιο..οπως σωστα ειχε πει ο κανταφι, φαντασιωσεις εμιρατων..δεν ειναι στην βεγγαζη που κυρηχθηκε αμεσως μετα την δολοφονια του κανταφι, η επιστροφη στην ανδρικη πολυγαμια;

"απελευθερωση" οντως η βεγγαζη...

απλα οι τραμπουκοι απο αλλες δυτικες περιοχες διεκδικουν επισης μεριδιο απο τα λαφυρα της δυτικης-ισλαμικης εισβολης..και αρα εβγαλαν τους συνηθισμενους για παρελαση..

απλα οι δυτικοι δεν ενδιαφερονται..

φυσικα εσυ δεν προσεξες την προσπαθεια των τουαρεγκα να επιστροφη στην πολη τους ε; η μηπως κολλησες και ρατσιστικο υφος απο τους χιτες της μισρατα;

και επειδη η παραγματικη αντισταση αρχισε να επανεμφανιζεται απο την μπανι γουαλιντ, μεχρι και τα πειρχωρα της ζινταν, οπως και σε γειτονιες της τριπολης, ισως η ανησυχια μερικων να ειναι και ευρυτερη..

γιατι η αληθεια θα ερθει να διεκδικησει το μεριδιο της απο την ιστορια..

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License