ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ 40 σελίδες φρίκης

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

«Ενα δίχρονο κορίτσι πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Μικρά αγόρια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και τα βασανιστήρια χιλιάδες πολίτες και δεκάδες παιδιά της Συρίας».

«Πυροβολούν δίχρονα κορίτσια στο κεφάλι, κακοποιούν αγόρια, βασανίζουν πολίτες» Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κατά τη συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, κατηγορεί ο ΟΗΕ το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, τη στιγμή που η Δαμασκός καταγγέλλει «οικονομικό αποκλεισμό» λόγω των κυρώσεων του Αραβικού Συνδέσμου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκθεση τριμερούς επιτροπής του ΟΗΕ, που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, καταγράφει σε 40 σελίδες φόνους, βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις κατά των Σύρων πολιτών, από την έναρξη των κινητοποιήσεων τον Μάρτιο. Και μιλά για 3.500 νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 250 παιδιά, αποδίδοντας ευθύνες στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η επιτροπή μίλησε με 223 θύματα-μάρτυρες γεγονότων, ανάμεσά τους και λιποτάκτες που καταγγέλλουν «συνοπτικές εκτελέσεις», αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει την εντολή «πυροβολήστε αδιακρίτως», προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος σε σειρά διαδηλώσεων. Η επιτροπή του ΟΗΕ καλεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου να σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να απελευθερώσει τους κρατουμένους που συνελήφθησαν μαζικά και να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε μέσα ενημέρωσης, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και σε παρατηρητές.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίτ αλ Μουαλέμ χαρακτήρισε «κήρυξη οικονομικού πολέμου στη Δαμασκό» το σχέδιο οικονομικών κυρώσεων που υιοθέτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος και αντίστοιχες που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μετρημένες είναι οι μέρες του συριακού καθεστώτος μετά τις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση «εξελίσσεται αργά προς τον τερματισμό της καταστολής». Σχεδόν ταυτόχρονα, σε συνέντευξη Τύπου ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών απαντούσε: «Οι κυρώσεις δεν είναι μονόδρομος, αλλά οι συνέπειες είναι αμφίδρομες», τονίζοντας ότι δεν προβαίνει σε προειδοποιήσεις, αλλά απλώς διευκρινίζει ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και αυτά του λαού της. Ο Ουαλίτ αλ Μουαλέμ υποστήριξε εκ νέου ότι την κρίση στη χώρα του πυροδοτεί μια διεθνής συνωμοσία και ότι για τη βία ευθύνονται ένοπλες ομάδες.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/11/2011&id=329118

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License