Καταδίκη της Ελλάδας για τον όρκο στα δικαστήρια

Καταδίκη της Ελλάδας για τον όρκο στα δικαστήρια Με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Την καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρέωση των μαρτύρων να δίνουν θρησκευτικό όρκο, όταν καταθέτουν στα ελληνικά δικαστήρια, αποφάσισε ομόφωνα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο έκρινε αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την πρακτική αυτή και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία πραγματική προσφυγή.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια, δύσκολα συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία, όπως την εγγυάται το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Δικαστήριο υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνει συμβατό με τη Σύμβαση και να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις της στο μέλλον.

Στο δικαστήριο προσέφυγαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (Παναγιώτης Δημητράς, Γρηγόρης Βαλιανάτος και Ναυσικά Παπανικολάτου).

Όπως τόνιζαν στην προσφυγή τους είχαν υποχρεωθεί να αποκαλύψουν, σε 34 ανακριτικές διαδικασίες, ή δίκες, που κατέθεσαν το 2008, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκειμένου να ορκισθούν στη τιμή και την υπόληψή τους και όχι με το χέρι στο Ευαγγέλιο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323721

από ΑΒ 06/11/2011 3:14 πμ.


συγγνωμη αλλα αυτο προκειται για λεπτομερια.το δικαστηριο ανθρωπινων δικαιωματων καλο θα ειναι να ασχοληθει με καμια σοβορη υποθεση ("δοξα" το θεο υπαρχουν πολλες)και ας αφησει τα ψηλα.δε λεω,οντος δεν ειναι σωστη αυτη η διαδικασια του ορκου αλλα οταν παραδιπλα ανθηζει το παιδικο trafficing δεν μπορεις να ασχολεισαι με αυτα....

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License