Φαίνεται ότι οι απειλές του Ισραήλ ότι θα βοηθήσει με όπλα, πληροφορίες και συμβούλους τους αντάρτες του ΡΚΚ στην σύγκρουση τους με το Τουρκικό κράτος δεν ήταν απλώς λόγια του αέρα. Καθημερινά,ο τουρκικός στρατός μετρά βαριά πλήγματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις μέχρι πρόσφατα γνωστές επιχειρησιακές δυνατότητες του Κουρδικού αντάρτικου.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από το οδυνηρό πολλαπλό χτύπημα των ανταρτών που προκάλεσε την απώλεια 26μελών του Τουρκικού Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής και σημειώνονται νέες απώλειες. Ένας λοχίας σκοτώθηκε ενώ ένας υπολοχαγός, δύο λοχίες και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση τουρκικής περιπόλου με Κούρδους μαχητές του PKK. Η τουρκική περίπολος συγκρούστηκε με τους αντάρτες στην περιοχή του χωριού Dogan της πόλης Pervari στην επαρχίαSiirt. Η κατάσταση του υπολοχαγού κρίνεται σοβαρή και έχει μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Diyarbakir. Ένας ακόμη λοχίας σκοτώθηκε από νάρκη που είχαν τοποθετήσει οι άνδρες του PKK στην περιοχή Keriklitepe 15 χιλιόμετρα από την πόλη Cukurca στην οποία είχαν επιτεθεί πριν από λίγες μέρες το PKK.Τέλος τρείς στρατιώτες τραυματίστηκαν από νάρκη στην περιοχή Altinova της επαρχίας Mus.

Οι συνολικές απώλειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, από τις αρχές του καλοκαιριού, υπολογίζονται σε 114 νεκρούς Τούρκους στρατιωτικούς και120τραυματίες. Όχι μόνο είναι δυσβάστακτες για την κοινωνία, αλλά αποκαλύπτουν μια σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Κούρδων ανταρτών. Ο τρόπος που ενεργούν και οι δηλώσεις που κάνουν τα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ,αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Πλέον ο αγώνας τους εμπλέκεται στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της περιοχής και συγκεκριμένα στην όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών κατεστημένων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας. Και αν το Αιγαίο, τα κυπριακά χωρικά ύδατα και οι ουρανοί είναι το πεδίο άσκησης ενός ακήρυκτου πολέμου χωρίς πυρά, στα βουνά της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και του Ιράκ εκδηλώνεται ένας ολέθριος πόλεμος με έντονα τα ίχνη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Ο Dozdar Hamo, ένας εκ των εκπροσώπων του ΡΚΚ, διέψευσε με ακραίο ειρωνικό τρόπο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο που είχε ανακοινώσει ότι 22 τάγματα των καταδρομών, των Ειδικών Δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής και του Ανορθόδοξου Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, δύναμης22.000 ανδρών, εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ επιχειρώντας εναντίον στόχων του ΡΚΚ με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, δηλώνοντας στο πρακτορείο ειδήσεωνAFP:
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια διείσδυση από ξηράς. Μόνο αεροσκάφη πετούν πάνω από διάφορες περιοχές μας. Πάντως, αν θέλουν να έλθουν, ας το τολμήσουν, εμείς είμαστε εδώ, να τους καλωσορίσουμε».

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι υπάρχει σαφής ισραηλινή παρέμβαση-καθοδήγηση στην εκδήλωση των επιθέσεων στο τουρκικό Κουρδιστάν. Υποστηρίζουν ότι εκεί οφείλεται η ικανότητά τους να επιτεθούν σε 8 στόχους ταυτοχρόνως (υπήρχε από αέρος αναγνώριση είτε με UAV, είτε με δορυφόρους των στόχων) και η αποτελεσματικότητά τους να μπλοκάρουν από όλα τα πιθανά δρομολόγια τις ενισχύσεις.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς κατηγορείται από το κεμαλικό κατεστημένο ότι εξαιτίας των υποθέσεων "Εργκένεκον" και"Βαριοπούλα" έχει φυλακίσει όλους τους έμπειρους αξιωματικούς. Η απάντηση του δεν ήταν μόνο στρατιωτική αλλά και κατασταλτική ξεκινώντας ένα νέο γύρο συλλήψεων πολιτικών και συνδικαλιστικών στελεχών που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το Κουρδικό Αντάρτικο. Η τουρκική κρατική τρομοκρατία προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του Προεδρείο του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνεχόμενη, μαζική και παρατεταμένη κράτηση εκλεγμένων Δημάρχων και κοινοταρχών στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία «το Προεδρείο του Κογκρέσου έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις που έκανε η αντιπροσωπεία των μελών του Κογκρέσου, που επισκέφθηκε πρόσφατα τους φυλακισμένους αιρετούς άρχοντες στο Ντιγιαρμπακίρ, και επισήμανε ότι αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας στην Τουρκία το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εκλεγμένων δημάρχων και συμβούλων τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες. Τονίζεται επίσης ότι ανάμεσα στους κρατούμενους είναι και το μέλος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λέιλα Γκιουβέν, που είναι φυλακισμένη από το 2009 και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Το προεδρείο του Κογκρέσου καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Επιτροπή της Βενετίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων, να εξετάσουν το κατά πόσον συνάδει με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η παρατεταμένη και αναιτιολόγητη κράτηση εκλεγμένων δημάρχων και κοινοταρχών στην Τουρκία».

Φυσικά, οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται και με την όξυνση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ χώρες όπως η Γαλλία έρχονται σε σύγκρουση με το τουρκικό κατεστημένο διεκδικώντας για τις εθνικές τους εταιρείες κομμάτι από την πίττα των ενεργειακών κοιτασμάτων που περικλείει η Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό επομένως το περιβάλλον,που η τεράστια καπιταλιστική οικονομική κρίση εντείνει τους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ δίνει ακραία χαρακτηριστικά στην ταξική πάλη, ο Ερντογάν επιχειρεί να αντιμετωπίσει το κουρδικό αντάρτικο στρεφόμενος προς το Ιράν. Οι ΥΠΕΞ Άγκυρας και Τεχεράνης πρόσφατα δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν από κοινού το PKK και το ιρανικό τμήμα του (PJAK). Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Τουρκοϊρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα. Σύμφωνα με τον Iρανό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, "το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα αποτελεί κοινό πρόβλημα της Τουρκίας και του Ιράν και χρειάζεται να δώσουμε μάχη εναντίον του,προχωρώντας σε μια πιο σοβαρή συνεργασία". Ο Σαλεχί μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν παρέχουν όσες πληροφορίες διαθέτουν για το PKK στην Τουρκία. Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: "Η αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μαζί τη μάχη εναντίον του PKK και του PJAK θα συνεχίσει με τον πλέον ισχυρό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου δράσης για την εξάλειψη αυτής της τρομοκρατικής απειλής".

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Νοτιοανατολική Τουρκία, σχεδιάζεται άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Κύπρο στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν. Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δηλώνει στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι η ΠΑ του Ισραήλ είναι έτοιμη να κάνει άσκηση στον εναέριο χώρο της Κύπρου,θεωρώντας ότι είναι «απολύτως φυσιολογικό το Ισραήλ να εκτελεί αεροπορικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο συμμάχων του, διευκρινίζοντας όμως ότι η άσκηση δεν έχει σχέση με τη Τουρκία.Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη που συνδέει την ύπαρξη ενεργειακών κοιτασμάτων με την εκμετάλλευση των πολυεθνικών και την έξαρση των κρατικών-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των λαών για ευημερία και ειρήνη.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΕΘΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com

Για τη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας για τις εξελίξεις στην περιοχή, αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο από το onalert.gr που παρουσιάζει την έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor.

Ανάλυση από ΗΠΑ για επιθέσειςPKK."Μπορούν να προκαλούν μεγάλες απώλειες"
Σε μία ανάλυσή του για τις τελευταίες επιθέσεις του PKK ,το Stratforεπισημαίνει την αλλαγή τακτικής των μαχητών του, που πλέον διεξάγουν περισσότερο πολύπλοκες επιχειρήσεις "που μπορούν πλέον να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον τουρκικό στρατό"
Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), επιτέθηκε σε οκτώ διαφορετικές αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 19 Οκτωβρίου στο Cukurca και Yuksekova, δύο περιοχές στην επαρχία Χακάρι, την Τουρκία. Σε μια επίθεση στα σύνορα Keklikkayaσκότωσε 21 Τούρκους στρατιώτες. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι 100 με 200μαχητές πέρασαν στη Τουρκία από τις κρυψώνες τους στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η επίθεση άφησε πίσω της 24 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς και τουλάχιστον 18 τραυματίες, ενώ ο τουρκικός στρατός σε αντεπίθεσή του σκότωσε 23 μαχητές του ΡΚΚ . Η επίθεση έρχεται μια ημέρα μετά από μια επίθεση του ΡΚΚ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική πόλη Μπιτλίς.
Οι επιθέσεις της 19ης Οκτωβρίου είναι από τις πιο θανατηφόρες από όταν το PKKάρχισε ένοπλο αγώνα το 1984. Οι μαχητές του έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πολύ μεγάλες απώλειες στον τουρκικό στρατό, παρά την πρόσφατη αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ, διαψεύδοντας τις φήμες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση ότι το PKK είναι υπό διάλυση.
Περιφερειακές συνθήκες, ειδικά η προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ και την επακόλουθη ρύθμιση ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, θα έχει ως αποτέλεσμα το PKK να αποκλίνει από τη συνήθη τακτική του, με τη διεξαγωγή ενός μεγαλύτερου και πολύπλευρου πολέμου.
Πράγματι, η τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία επίθεση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αγωνιστική δραστηριότητα του PKK. Αντί να στοχεύει σε μια ενιαία στρατιωτική βάση, οι μαχητές επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα.Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα σημεία διέλευσης των συνόρων δέχθηκαν επίθεση την ίδια στιγμή για να αποτρέψουν τις ενισχύσεις στηνKeklikkaya.
Οι ταυτόχρονες επιθέσεις του ΡΚΚ επέτρεψαν να κόψουν τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των στόχων και επίσης δημιούργησαν σύγχυση.
Ο τουρκικός στρατός απάντησε τελικά με την ανάπτυξη κομάντος, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ιρακινό έδαφος όταν οι μαχητές του ΡΚΚ επέστρεψαν εκεί. Ειδικές δυνάμεις που φέρεται να έχουν λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία 7-8χιλιόμετρα στο ιρακινό έδαφος προσπαθούν να παγιδεύσουν τους μαχητές που επιστρέφουν στις βάσεις τους, έχοντας επιπλέον 500 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους.
Οι επιθέσεις έρχονται σε μια εποχή που οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν.Δεδομένου ότι η επίσημη προθεσμία αναχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ , παραμένει ασαφής κανείς δεν ξέρει πόσοι αμερικανοί θα παραμείνουν στο Ιράκ (σ.σ χθες ο Ομπάμα ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανών μέχρι το τέλος του χρόνου).
Εν τω μεταξύ, όλοι βλέπουν τα σημάδια της αυξανόμενης αστάθειας στο βόρειο Ιράκ. Μετά από αρκετές εβδομάδες βομβαρδισμών εναντίον του Κόμματος της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK),το ιρανικό σκέλος του ΡΚΚ, η κυβέρνηση της Κουρδικής Περιφερειακής (KRG), έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες σε συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το καθεστώς του PJAK. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, το PJAK θα αδειάσει τις βάσεις κοντά στα ιρανικά σύνορα και η KRG θα διατηρήσει την ασφάλεια στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Αν και αυτό δεν είναι μια ιδανική κατάσταση για το PKK και το PJAK, οι μαχόμενες ομάδες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να την αντιμετωπίσει, ενδεχομένως με την πρόθεση να δημιουργήσουν μια σφήνα ανάμεσα σε ένα δυναμικό τουρκο-ιρανικό μέτωπο εναντίον τους.
Δύσπιστοι όσον αφορά τα σχέδια της KRG να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στο βορρά, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι έχει εισαγάγει την ιδέα της αποστολής ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή ουσιαστικά για να αποτρέψει επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε ικανοποίηση για την ιδέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί .
Το PKK δεν είδε καλά αυτή τη φαινομενική κατανόηση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης.Η επίθεση της 19ης Οκτωβρίου αποτελεί μέρος της απάντησης του PKK.
Αν το PKK θα διεξάγει παρόμοιες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον μένει να το δούμε.Μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει τέτοια αγωνιστική δραστηριότητα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Η τουρκική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά,δεν έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε μεγάλης κλίμακας χερσαία στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των θυμάτων των στρατευμάτων. (Μικρής κλίμακας διασυνοριακές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα συχνά,όπως και οι αεροπορικές επιδρομές.)
Το ΡΚΚ και άλλες κουρδικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια της άλλης πλευράς και να πάρουν το πάνω χέρι στην πορεία για την αναδιατύπωση του νέου τουρκικού συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια μεγάλη επίθεση έλαβε χώρα την ίδια ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις για το σκοπό αυτό.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License