Εκτακτη έρευνα στις φυλακές Δομοκού

Εκτακτο έλεγχο στις φυλακές Δομοκού διέταξε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μ. Σκανδάμης, με αφορμή την επιστολή των κρατουμένων Παναγιώτη Αργυρού (αντιμετωπίζει πρωτόδικη καταδίκη) και του Γεράσιμου Τσάκαλου (υπόδικου), ως μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με την οποία καταγγέλλουν ότι υποχρεώθηκαν με βία να υποστούν σωματικό έλεγχο από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

 

 
 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι κρατούμενοι της πτέρυγας Ε2 των φυλακών Γρεβενών αλλά και κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού απείχαν την περασμένη εβδομάδα από το συσσίτιο, ενώ σήμερα θα γίνει αποχή από το μεσημεριανό συσσίτιο και σε άλλες φυλακές (Τρίκαλα, Λάρισα, Γιάννινα).

Με επιστολές τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης καταγγέλλουν την άνανδρη επίθεση που δέχτηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου οι Π. Αργυρού και Γ. Τσάκαλος από ομάδα ανθρωποφυλάκων, υπό τις εντολές του αρχιφύλακα Χρήστου Κλιαρη, ύστερα από την άρνησή τους να κατεβάσουν το εσώρουχο. Οπως αναφέρουν, τους ακινητοποίησαν, τους έσκισαν τα ρούχα και τους έστειλαν γυμνούς στο χώρο της έρευνας με απειλές και προσβολές. «Ενώ υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα για το σωματικό έλεγχο, η υπηρεσία των φυλακών επιμένει σαδιστικά να τσαλακώνει την αξιοπρέπεια των κρατουμένων μέσω της εξευτελιστικής μεθόδου "ξεγυμνώσου-σκύψε-βήξε"»,τονίζουν στις επιστολές τους. Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Ετσι σωφρονίζουν εδώ και χρόνια τους αξιοπρεπείς κρατούμενους -τους μη συνεργάσιμους. Το ότι είμαστε όμηροι στα κολαστήριά σας δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να τσαλακώνει την αξιοπρέπειά μας».

Οπως έγινε γνωστό, μετά την επίδοση του κειμένου διαμαρτυρίας στη διεύθυνση των φυλακών Δομοκού, ο αρχιφύλακας, χρησιμοποιώντας ως μέσο εκβιασμού τις άδειες και τις αναστολές, ζητούσε από τους κρατουμένους που υπέγραψαν, να ανακαλέσουν.

Την έρευνα που διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διενεργήσει το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των καταστημάτων κράτησης.

Β.ΦΩΤ.

 


Τους έγδυσαν και τους έσερναν γυμνούς

Την περασμένη Δευτέρα τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού μετάχθηκαν στη φυλακή Δομοκού. Πριν την είσοδό τους στη φυλακή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απαίτησαν να υποστούν οι κρατούμενοι ενδοσωματικό έλεγχο. Όταν αρνήθηκαν, οι ανθρωποφύλακες, σύμφωνα με επιστολή των κρατουμένων,  τους φόρεσαν χειροπέδες, τους έσκισαν με τη βία τα ρούχα και τους έσυραν γυμνούς στο διάδρομο προκειμένου να τους περάσουν από το μηχάνημα που ανιχνεύει αν φέρουν πάνω τους μέταλλα. Όπως είναι φυσικό το μηχάνημα ανίχνευε τις χειροπέδες και οι ανθρωποφύλακες έβρισκαν αφορμή να συνεχίσουν τα βασανιστήρια. Σε ένδειξη αλληλεγγύης οι κρατούμενοι Δομοκού, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Κορυδαλλού απείχαν από το συσσίτιο απαιτώντας να σταματήσουν οι ενδοσωματικοί έλεγχοι και τα βασανιστήρια στις φυλακές. Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταλήγει “Απαιτούμε την άμεση απόταξη των Κλιάρη, Κοντοπούλη και όσων συμμετείχαν στο επεισόδιο του Δομοκού αλλά και την εξέταση όλων των καταγγελιών για ενδοσωματικούς ελέγχους και βασανιστήρια”. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες αν ευσταθούν, χωρίς καν να καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές...


 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License