Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στο κολοσσιαίο φράγμα στην Αμαζονία

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν κατά του κολοσσιαίου φράγματος του Belo Monte, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας.

Ομάδες σε όλη τη Βραζιλία ζήτησαν από τον πρόεδρο Dilma Rousseff να σταματήσει την κατασκευή του καταστρεπτικού φράγματος στον ποταμό Xingu. Το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνεται στις διαδηλώσεις στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ιράν, το Μεξικό, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και σε άλλες 9 τουλάχιστον χώρες.

Συμπαθούντες της Survival International παρέδωσαν επιστολές στις πρεσβείες της Βραζιλίας στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Παρίσι, στις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους ιθαγενείς λαούς που ζουν στην περιοχή.

Οι διεθνείς δράσεις αποτελούν μια έκφραση της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει η έναρξη της κατασκευής του φράγματος, παρά τις πολυάριθμες περιβαλλοντικές παραβάσεις, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μαζική αντίδραση που προκαλεί το σχέδιο στον τοπικό πληθυσμό.

Το φράγμα θα καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις γης από την οποία εξαρτάται η επιβίωση πολυάριθμων ιθαγενών, ανάμεσα στους οποίους απομονωμένοι ιθαγενείς, εξαιρετικά ευάλωτοι.

Οι ιθαγενείς kayaps της περιοχής προειδοποιούν ότι, αν κατασκευαστεί το φράγμα, ο Xingu μπορεί να μετατραπεί σε "ποτάμι αίματος".

Η εκπρόσωπος των ιθαγενών, Sheyla Juruna, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ιθαγενείς «δεν εναντιώνονται στην ανάπτυξη... αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι να παράγεις ενέργεια... Θεωρούμε το ποτάμι σπίτι μας... Αν η κυβέρνηση επιμείνει στο φράγμα, θα γίνει πόλεμος».

Στις αρχές του έτους, συμπαθούντες της Survival ενώθηκαν με ιθαγενείς της Αμαζονίας σε μια διαδήλωση μπροστά από τα λονδρέζικα γραφεία της κρατικής βραζιλιάνικης τράπεζας BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Econmico e Social = Εθνική Τράπεζα Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης), η οποία χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος του σχεδίου.

Ο διευθυντής της Survival International, Stephen Corry, δήλωσε την Κυριακή: «Είναι ικανοποιητικό να βλέπεις τόση υποστήριξη διεθνώς προς τους ιθαγενείς του ποταμού Xingu. Θα ήταν καλό να έδειχνε και η κυβέρνησή τους την ίδια ανησυχία. Η BNDES δε θα 'πρεπε να χρηματοδοτεί σχέδια που παρασέρνουν το δικαίωμα των ιθαγενών στην κυριότητα της γης τους και των πόρων της».
 
Ακολουθούν φωτογραφίες απ' τις διαδηλώσεις. Μπορείτε να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση στην ιστοσελίδα της Survival International http://www.survivalinternational.org/news/7602, από την οποία και μεταφράστηκε το παρόν.


«Σταματήστε το Belo Monte!» Βραζιλιάνοι διαμαρτύρονται στην πόλη Blem της Βραζιλίας ενάντια στην κατασκευή του φράγματος του Belo Monte
«Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Μητέρας Γης»

«Σώστε την Αμαζονία: σταματήστε το Belo Monte!»

Βερολινέζοι διαδηλώνουν μαζί με ιθαγενείς της Αμαζονίας ενάντια στο φράγμα του Belo Monte

Πολέμιοι του φράγματος διαδηλώνουν στην πόλη Altamira στη Βραζιλία, στις 19 Αυγούστου 2011«Σταματήστε τα φράγματα στον Αμαζόνιο». Δεκάδες κόσμου διαδηλώνουν στις 22 Αυγούστου 2011 έξω από τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στο Λονδίνο ενάντια στην κατασκευή του φράγματος του Belo Monte
«Για τους ιθαγενείς λαούς». Υποστηρικτές της Survival παραδίδουν επιστολή στη βραζιλιάνικη πρεσβεία στο Παρίσι


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License