Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ


Η πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση της «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», με την οποία μοίρασε απλόχερα 130 χρόνια φυλάκισης σε εικοσάχρονα παιδιά, αλλά και μια σειρά εξαιρετικών μέτρων κατά τη δικαστική διαδικασία (μεταξύ άλλων ο εξονυχιστικός έλεγχος και η ταυτοποίηση κάθε παρευρισκομένου και η απόρριψη του αυτονόητου αιτήματος της υπεράσπισης για απομαγνητοφώνηση των πρακτικών) προκάλεσε, κατά γενική ομολογία, για τον εκδικητικό και φρονηματικό της χαρακτήρα.

Τα μέτρα και οι μεθοδεύσεις που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της 17Ν μονιμοποιήθηκαν, το έκτακτο στρατοδικείο των φυλακών Κορυδαλλού που παγιώθηκε και αναδεικνύεται σε αιχμή δόρατος για την κυριαρχία στην προσπάθεια της να εγκαθιδρύσει μια σωστή συνομωσία του δικαίου. Το ιδεολόγημα της αναλογικότητας της ποινής πάει περίπατο με τις λέξεις ποινή και φυλάκιση να συγκλίνουν σε βαθμό ταύτισης πια, ένα και το ποινικό δίκαιο να καθίσταται ποινικό δίκαιο του εχθρού- οι καλοί και πειθαρχημένοι υπό τη στέπα του φιλελεύθερου νομικού πολιτισμού για τους υπόλοιπους θα επιφυλάσσεται μεταχείριση εχθρού.

Τα παραπάνω , μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του πανοπτικού ελέγχου και των νέων σωφρονιστικών ηθών που επιβάλλονται, μας δείχνουν ολοκάθαρα το δρόμο που θα ακολουθηθεί σε παρόμοιες μελλοντικές περιπτώσεις. Οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανήκουν στη χορεία όσων το κράτος πανικόβλητο θέτει εκτός. Τα ερείσματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της αστικής δικαιοσύνης, που δυνητικά παρέχει ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων στον καθένα, έχουν μαζί με το όποιο κοινωνικό συμβόλαιο διαρραγεί για τα καλά. Η κυριαρχία δεν μπορεί να προσφέρει καμιά υπόσχεση για ευμάρεια κι έτσι χτίζει τη νέα συναίνεση στο φόβο. Πουλάει ανασφάλεια, για να ταΐσει ασφάλεια! Το βλέπουμε καθημερινά στις, με κρατική χορηγία, υποβαθμισμένες περιοχές του ιστορικού κέντρου, στα πογκρόμ κατά των μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, στη διαρκώς εντεινόμενη και γενικευμένη καταστολή.

Το κράτος μηδενικής ανοχής δηλώνει βροντερό παρόν και με ζήλο αναζητά τον εχθρό στο εσωτερικό. Ενίοτε τον κατασκευάζει κιόλας! Άλλωστε, μια σειρά ολοκληρωτικών νομοθετημάτων νέας εσοδείας, συνεπικουρούμενα απ’ την ενίσχυση του αστυνομικού ρόλου του κράτους, σφραγίζουν τη μετάβαση απ’ το Κράτος Πρόνοιας στο Κράτος Ασφαλείας.

Η γενίκευση της κρατικής τρομοκρατίας είναι δεδομένη, καθώς και το αστυνομικοδικαστικό σύμπλεγμα φαίνεται πως θα αποτελέσεις βασικό πυλώνα της κυριαρχίας για τα επόμενα χρόνια. Το στοίχημα που καλούμαστε ολοένα και περισσότερο να παίξουμε είναι το ξεπέρασμα της κρατικής βίας με την ενδυνάμωση κοινωνικών αντιστάσεων, εφόσον και η κοινωνία διευρύνει συνεχώς το ρήγμα ανάμεσα σ’ αυτή και τους χειραγωγούς της, δημιουργώντας συναρθρώσεις αλληλεγγύης παρά και εκτός του κράτους.


ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ιωάννινα,Αύγουστος 2011

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License