Αντιδράσεις για τα μεταλλαγμένα προϊόντα στη Βολιβία

Η CAOI (Coordinadora Andina de Organizaciones Indígenas - Συντονιστικό της περιοχής των Άνδεων Οργανώσεων Ιθαγενών) εκφράζει την ανησυχία της για την πρόθεση ψήφισης εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη Βολιβία. Ακολουθεί ανακοίνωσή της:

Η τεράστια βιοποικιλότητα των Άνδεών μας, προστατευόμενη και εξελιγμένη εδώ και χιλιετίες από τους ιθαγενείς λαούς μας, δε γίνεται να απειλείται, να σφετερίζεται και να εμπορευματοποιείται από πολυεθνικές επιχειρήσεις, είναι ένα στρατηγικό διατροφικό απόθεμα που εγγυάται τη συνέχιση της ζωής και αποτελεί ιστορικό κληροδότημά μας το οποίο μοιραζόμαστε με τον κόσμο.
Είναι η υπεράσπιση της ζωής και της Μητέρας Γης οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ιθαγενείς λαοί απορρίπτουμε με κατηγορηματικό τρόπο την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στις χώρες μας. Γι' αυτό η CAOI εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την ψήφιση στο βολιβιανό κοινοβούλιο του Νόμου για την Παραγωγική, Κοινοτική και Γεωργική Επανάσταση που επιτρέπει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Η τεράστια βιοποικιλότητά μας θα σώσει τον κόσμο από την πείνα. Όπως το κατάφερε η πατάτα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ. Ένα χαρακτηριστικό προϊόν των Άνδεων που, χάρη στις γνώσεις των ιθαγενών λαών μας, έχει σήμερα χιλιάδες ποικιλιών.
Ο γενετικός πειραματισμός δεν είναι κάτι νέο. Στις Άνδεις έχουμε εξημερώσει και εγκλιματίσει χιλιάδες είδη ζώων και φυτών. Αλλά ποτέ δεν εκμεταλλευτήκαμε εμπορικά τις γνώσεις μας επειδή η ζωή, η Μητέρα Γη, δεν είναι εμπορεύματα ούτε γίνεται να αποτελέσουν ατομική ιδιοκτησία. Οι συλλογικές γνώσεις είναι συλλογικά αγαθά.
Κάτω από την πρόφαση της επιστημονικής ανάπτυξης και της σίτισης, δε γίνεται να παραδοθούν οι προπατορικοί σπόροι μας σε πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Monsanto, για να τους εκμεταλλευτούν, να τους σφετεριστούν και να τους ελέγχουν. Ο βορράς χρησιμοποιεί τις περιοχές του νότου για τα γενετικά πειράματά του. Και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση μεταλλαγμένων επηρεάζει σοβαρά την υγεία. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα.
Από τότε που οι αδελφοί μας εξέλεξαν τον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο της ηπείρου, η CAOI και οι οργανώσεις της στηρίξαμε τη βολιβιανή διεργασία, τον προστατέψαμε από υπερβολικούς ενθουσιασμούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς πραξικοπηματίες, επειδή θεωρούμε ότι η Βολιβία είναι το εργαστήριο στο οποίο αναπτύσσεται το μέλλον μας.
Τον υπερασπιζόμαστε επειδή νιώθουμε ότι είναι μια διαδικασία αλλαγής ώστε να μπει τέλος στην υποτέλεια, στην εμπορευματοποίηση της Μητέρας Γης, στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας, στη διαχρονική περιθωριοποίηση των ιθαγενών λαών. Γι' αυτό λέμε ξεκάθαρα στον αδελφό πρόεδρο Έβο Μοράλες, τους υπουργούς του και τα μέλη του Νομοθετικού Σώματος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας: είστε υπεύθυνοι για μια διαδικασία αλλαγής, δε μπορείτε να πράξετε το αντίθετο και να υποχωρήσετε διατηρώντας ένα σύστημα αετονύχηδων, εμπόρων, εχθρών του λαού.
Υπενθυμίζουμε την κατηγορηματική απόρριψή μας στα μεταλλαγμένα και παρακαλούμε θερμά την κυβέρνηση και τη βολιβιανή βουλή να ανακαλέσουν τα άρθρα του Νόμου για την Παραγωγική, Κοινοτική και Γεωργική Επανάσταση που επιτρέπουν την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Το μέλλον της τεράστιας βιοποικιλότητάς μας, της ζωής, της Μητέρας Γης και των διαχρονικών διεκδικήσεων των ιθαγενών λαών είναι στα χέρια σας. Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη σας και πιστεύουμε ότι θα πράξετε σύμφωνα με αυτή.

Μετάφραση από https://argentina.indymedia.org/news/2011/07/785240.php

ΣΣ. Στο αργεντίνικο Indy υπάρχει πολύ υλικό για το συγκεκριμένο θέμα (που όμως δεν προλαβαίνω να μεταφράσω)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License