Να προετοιμαστούμε για την «επόμενη μέρα» - 8σέλιδο Κόκκινου για τη 48ωρη γενική απεργία

Ποια είναι η προοπτική του αγώνα μας; Πώς τα ιδιωτικά κέρδη έγιναν δημόσιο χρέος και φτάσαμε στη «δόλια πτώχευση»; Είναι στόχος των μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου η αποφυγή της χρεοκοπίας; Επιμένουν σε μια «αποτυχημένη συνταγή» ή απλώς κάνουν συνεπή ταξική πολιτική; Υπάρχει «πατριωτική» λύση στο πρόβλημα;


Τι απαντάμε στο δίλημμα κυβέρνησης - τρόικας
«Αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, δεν θα πάρουμε την 5η δόση του δανείου και δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»;

Ποια είναι η προοπτική του αγώνα μας;

Εδώ και ενάμιση χρόνο, κυβέρνηση και τρόικα εφαρμόζουν συστηματικά το «δόγμα του σοκ»: αρχικά για να επιβάλουν το μνημόνιο και στη συνέχεια για να επιβάλουν τα επάλληλα «πακέτα» μέτρων που συνοδεύουν τις διαρκείς «επικαιροποιήσεις» του μνημονίου. Τα μέλη αυτής της ελληνικής και διεθνούς μαφίας είναι Ντίλιγκερ του κεφαλαίου και επαγγελματίες της «μαζικής ψυχολογίας του τρόμου», και έτσι δεν είναι τυχαίο που επιχειρούν ξανά να μας τρομοκρατήσουν θέτοντας ένα νέο «υπαρξιακό» δίλημμα. Τι μας λένε; Ότι για να «σωθούμε», πρέπει να πούμε ναι στο Μεσοπρόθεσμο, στο ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και στο νέο μνημόνιο. Διαφορετικά, θα υποστούμε… τα μαρτύρια της Κολάσεως: το Δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και εν ολίγοις θα γυρίσουμε στη νεολιθική εποχή! Και ότι αναπνέουμε ακόμη, το οφείλουμε στα δανεικά της… φιλεύσπλαχνης τρόικας. Υπάρχει έστω και ένας κόκκος αλήθειας σε όλα αυτά; Πληρώνουμε πράγματι μισθούς και συντάξεις χάρη στα δάνεια της τρόικας; Τι πραγματικά θα γινόταν αν καταψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή; Ποια είναι η προοπτική του αγώνα μας; Οι λύσεις για τις οποίες παλεύουμε είναι οικονομικές ή μήπως δεν υπάρχουν «οικονομικές» λύσεις αλλά μόνο η οικονομική διάσταση πολιτικών λύσεων; Εν τέλει, ποια είναι η προοπτική του κινήματός μας;

Πώς τα ιδιωτικά κέρδη έγιναν δημόσιο χρέος και φτάσαμε στη «δόλια πτώχευση»


Στο πτωχευτικό δίκαιο υπάρχει η έννοια της «δόλιας πτώχευσης». Αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου ένας επιχειρηματίας βουλιάζει εσκεμμένα την εταιρεία του «φουσκώνοντας» τις δαπάνες της και μεταφέροντας έτσι δαπάνες που δεν έγιναν σε προσωπικούς του λογαριασμούς ή σε λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων. Μετά πτωχεύει την εταιρεία του, πληρώνουν τη νύφη οι εργαζόμενοί του και οι προμηθευτές του (οι οποίοι φορτώνουν με τη σειρά του τα βάρη στους δικούς τους εργαζόμενους) και ξαναρχίζει απαλλαγμένος από τα παλιά βάρη και με φουσκωμένους τους προσωπικούς του λογαριασμούς…

Κάτι ανάλογο συνέβη με τη δημιουργία του ελληνικού χρέους. Το δημόσιο χρέος «φούσκωσε» εξαιτίας της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου: στη δεκαετία του ’70 και του ’80 ελλειμματικές ιδιωτικές επιχειρήσεις έγιναν δημόσιες και από τη δεκαετία του ’90 και ύστερα κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις έγιναν ιδιωτικές (μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις), ιδιωτικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το πάρτι στις δημόσιες προμήθειες που οργάνωσαν με τους διαπλεκόμενους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας, ιδιωτικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το πάρτι στα δημόσια έργα που οργάνωσαν επίσης με τους διαπλεκόμενους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας, ιδιωτικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το όργιο των κρατικών επιδοτήσεων με τον αναπτυξιακό νόμο, από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, από την κρατικά προστατευόμενη φοροδιαφυγή κ.λπ. Με λίγα λόγια, μετατράπηκαν σε δημόσιο χρέος (λόγω κερδοσκοπικής αύξησης των δημόσιων δαπανών και κερδοσκοπικής μείωσης των δημόσιων εσόδων) επιχειρηματικά κέρδη και ατομικός πλούτος (στη δεύτερη περίπτωση και πολιτικού προσωπικού των κομμάτων εξουσίας). Ποσά μεγαλύτερα από το δημόσιο χρέος έχουν βγάλει οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι πολιτικοί στην Ελβετία (ακόμη και αν δεν είναι 600 δισ. ευρώ που έχει γραφτεί). Με λίγα λόγια, το «δημόσιο» χρέος είναι κέρδη των επιχειρηματιών (Ελλήνων και ξένων) και μίζες ή άμεσες και έμμεσες εκλογικές δαπάνες των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας που φορτώθηκαν στο «έθνος», δηλαδή στους εργαζόμενους, μέσα από την ταξική λειτουργία του προϋπολογισμού. Όλες αυτές οι βδέλλες όμως δεν αρκέστηκαν στο να μετατρέψουν τα αμύθητα δικά τους πλούτη σε δημόσιο χρέος, αλλά οδήγησαν το πάρτι μέχρι τέλους, μέχρι τη «δόλια χρεοκοπία». Μέχρι την αδυναμία του Δημοσίου να δανειστεί, τα μνημόνια και την τρόικα.

Πώς μετέτρεψαν μια αποτυχημένη επένδυση σε ενυπόθηκο διακρατικό χρέος

Ύστερα από το έγκλημα της δόλιας χρεοκοπίας, κυβέρνηση και τρόικα σχεδίασαν και υλοποιούν το νέο, διπλό έγκλημα: από τη μια φορτώνουν τις συνέπειες της δόλιας χρεοκοπίας στους εργαζόμενους και από την άλλη μετατρέπουν μια αποτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα σε ενυπόθηκο διακρατικό χρέος!

Όπως είναι γνωστό, σχεδόν όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Τι είναι η αγορά ενός ομολόγου; Επένδυση από έναν ιδιώτη πάνω στο κρατικό χρέος. Είναι μια επένδυση χωρίς υποθήκες. Ο επενδυτής που τοποθετήθηκε στα ελληνικά ομόλογα (τράπεζα, hedgefund ή διαχειριστής κεφαλαίων, συνταξιοδοτικό ταμείο κ.λπ.) πήρε όπως κάθε επενδυτής το ρίσκο της επένδυσής του. Μια τράπεζα που εξετάζει αν θα δώσει δάνειο σε έναν ιδιώτη, εξετάζει τη φορολογική του δήλωση και το Ε9, για να δει τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία. Έτσι παίρνει το ρίσκο να τον δανείσει και αν θεωρήσει ότι το ρίσκο είναι μεγάλο, μπορεί να του ζητήσει να βάλει υποθήκη κάποιο ακίνητο. Αν αποτύχει στην εκτίμηση του αξιόχρεου του δανειζόμενου και αυτός δεν έχει περιουσιακά στοιχεία για να του κατασχέσει, θα χάσει τα λεφτά της και δεν θα επέμβει καμία τρόικα για να της τα δώσει πίσω! Στην περίπτωση των ομολόγων, δεν μπορεί κάθε ιδιώτης να ζητάει υποθήκη από το κράτος-εκδότη για να αγοράσει ομόλογά του. Παίρνει λοιπόν το ρίσκο γι’ αυτή του την επένδυση εξετάζοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας που εκδίδει τα ομόλογα (τα οποία δημοσιεύουν οι ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές – Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, εκθέσεις Κομισιόν, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ), κυρίως όμως βασιζόμενος στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας (την οποία βαθμολογούν οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης – Moody’s, Standard & Poors και Fitch). Επίσης, αν το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, ζητάει μεγαλύτερο επιτόκιο. Τώρα, είναι προφανές ότι η επένδυση όσων αγόρασαν ελληνικά ομόλογα έπεσε έξω. Ποιος φταίει όμως γι’ αυτό; Μα όλοι αυτοί που τους έδωσαν τα στοιχεία και τις διαβεβαιώσεις για να προχωρήσουν στην επένδυσή τους: οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές στατιστικές αρχές που παραποιούσαν τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος και οι οίκοι αξιολόγησης που μέχρι και τα τέλη του 2009 βαθμολογούσαν με «καλώς» ή και «λίαν καλώς» τα ελληνικά ομόλογα. Μήπως όλοι αυτοί είχαν εξαπατηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική στατιστική υπηρεσία; Μόνο εν μέρει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Γιούνκερ και Όλι Ρεν) έχουν επισήμως δηλώσει ότι ήταν γνωστό από το 2008 στις ευρωπαϊκές αρχές πως η Ελλάδα βάδιζε για δημοσιονομική χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα λοιπόν τα μέλη της σημερινής ελληνικής και διεθνούς μαφίας των «σωτήρων» ήξεραν πολύ καλά ότι το ελληνικό Δημόσιο πηγαίνει αναπόφευκτα να συγκρουστεί με το «παγόβουνο», αλλά υποτάχτηκαν σε ισχυρά ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα, εγχώρια, ευρωπαϊκά και ακόμη παραπέρα, που ήθελαν το «πάρτι» της κερδοσκοπίας πάνω στις ελληνικές δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα να φτάσει μέχρι το τέλος. Εξάλλου, μέχρι να ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση του 2008 όλοι οι εκπρόσωποι και τα thinktank του συστήματος είχαν αποτύχει να προβλέψουν την επερχόμενη κρίση, οπότε δεν είναι καθόλου παράξενο ότι απέτυχαν να προβλέψουν την καταστροφική δυναμική της επερχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας για το σύστημα συνολικά.

Όταν λοιπόν συντελέστηκε η χρεοκοπία, έσπευσαν να προστατέψουν την αποτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα. Μετατρέποντας την επαπειλούμενη χασούρα των επενδυτών αρχικά σε διακρατικό χρέος (προς τις χώρες της Ε.Ε. και το ΔΝΤ) και τώρα, με το επερχόμενο νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, σε ενυπόθηκο διακρατικό χρέος!

Έτσι κλείνει ο κύκλος του εγκλήματος, για το οποίο θα άξιζε όλοι οι πρωταγωνιστές του, Έλληνες και τροϊκανοί, να συρθούν κατηγορούμενοι σε κάποιο διεθνές δικαστήριο. Αλλά αυτά τα διεθνή δικαστήρια είναι στα χέρια της διεθνούς μαφίας του κεφαλαίου και ασχολούνται αποκλειστικά με μικρομαφιόζους αντιπάλους της (σαν τον Μλάντιτς κ.λπ.).

Το Δημόσιο δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις χάρη στα δάνεια της τρόικας!

Τον Απρίλιο του 2010 το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με χρεοστάσιο. Για να μην κηρύξει λοιπόν στάση πληρωμών στα χρεολύσια και τους τόκους του δημόσιου χρέους, δηλαδή προς τους εγχώριους και ξένους τοκογλύφους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέπραξε με την τρόικα, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Τι καλύπτει αυτό το δάνειο; Καλύπτει τα ετήσια χρεολύσια (δηλαδή το τμήμα του χρέους που λήγει τη συγκεκριμένη χρονιά και άρα πρέπει να αποπληρωθεί) και το έλλειμμα του Δημοσίου. Στο σύνολό τους; Όχι! Ένα μέρος τους εξακολουθεί να καλύπτεται από δανεισμό του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, με ληστρικά επιτόκια από 4,5% έως 5%!

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, ας δούμε τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 με αριθμούς, όπως αποτυπώνονται στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής:

Δημόσια Έσοδα: 58.600 εκατ. ευρώ.

Δημόσιες δαπάνες: 79.671 εκατ. ευρώ.

Μισθοί και συντάξεις: 21.632 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: 7.800 εκατ. ευρώ.

Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης: 16.678 εκατ. ευρώ.

Τόκοι δημόσιου χρέους: 16.002 εκατ. ευρώ.

Χρεολύσια δημόσιου χρέους: 35.800 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να καταλάβει, χωρίς να είναι οικονομολόγος, τα εξής:

1. Δεν πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις με τα χρήματα του δανείου της τρόικας: Η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των δημόσιων εσόδων. Φτάνουν λοιπόν και περισσεύουν τα δημόσια έσοδα για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Επίσης, τα δημόσια έσοδα φτάνουν και περισσεύουν για να χρηματοδοτηθεί –εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις- και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (7.800 εκατ. ευρώ) και οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

2. Με τα δημόσια έσοδα δεν μπορούν να πληρωθούν το ετήσιο έλλειμμα (αυτονόητα) και τα χρεολύσια: Δηλαδή δεν μπορούν να πληρωθούν τα 16.678 εκατ. ευρώ έλλειμμα και τα 35.800 εκατ. ευρώ χρεολύσια. Πολύ απλά, από τα 58.600 εκατ. των δημόσιων εσόδων δεν μπορούν να δοθούν τα 52.478 για έλλειμμα και χρεολύσια. Ο δανεισμός, λοιπόν, είτε στην περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν από τις αγορές είτε τώρα που δανείζεται από την τρόικα, γίνεται καταρχήν για να πληρώσουμε τα χρεολύσια και το έλλειμμα.

3. Για μια χώρα με τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα οι τόκοι του δημόσιου χρέους είναι από τα «βαριά» κονδύλια των δημόσιων δαπανών: Από τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω φαίνεται ότι η δαπάνη για τόκους δημόσιου χρέους το 2011 είναι σχεδόν όσο και το έλλειμμα του 2011: τόκοι 16.002 εκατ. ευρώ - έλλειμμα Γ.Κ. 16.678 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα χρόνια, όμως, το έλλειμμα θα μειώνεται διαρκώς ενώ αντίθετα η δαπάνη για τόκους θα αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα, στο τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η δαπάνη για τόκους προβλέπεται ότι θα είναι 23.400 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερη από τους μισθούς και τις συντάξεις που εκείνη τη χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι 20.460 εκατ. ευρώ! Όμως, η δαπάνη για τόκους «μετράει» στο έλλειμμα. Χωρίς αυτήν, φέτος το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο! Εδώ αποκαλύπτεται η δεύτερη μεγάλη απάτη: το δάνειο της τρόικας καλύπτει -εκτός από τα χρεολύσια- και τους τόκους. Μάλιστα στα χρόνια ύστερα από το 2011, όταν η δαπάνη για τόκους θα είναι μεγαλύτερη από το έλλειμμα, το δάνειο της τρόικας δεν θα καλύπτει καν στο σύνολό της τη δαπάνη για τόκους! Τέλος, η θεαματική αύξηση των τόκων στα χρόνια του Μνημονίου οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται διαρκώς αλλά και στο γεγονός ότι το δάνειο της τρόικας δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με αποτέλεσμα ένα μέρος τους να καλύπτεται με δανεισμό με έντοκα γραμμάτια με ληστρικά επιτόκια. Πόσος θα είναι αυτός ο δανεισμός με έντοκα γραμμάτια το 2011; 22.500 εκατ. ευρώ! Άρα, όχι μόνο δεν πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις χάρη στη… φιλανθρωπία της τρόικας, αλλά από το 2011 και ύστερα θα πληρώνουμε ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των τόκων του δημόσιου χρέους με τα δημόσια έσοδα! Αποκαλύπτεται λοιπόν η μεγάλη απάτη: Τα δημόσια έσοδα φτάνουν όχι μόνο για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λειτουργικές και λοιπές δαπάνες του Δημοσίου αλλά και ένα μέρος των τόκων που πάνε στους τοκογλύφους!

Είναι στόχος των μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου η αποφυγή της χρεοκοπίας;

Πολλοί λένε ότι «το μνημόνιο απέτυχε». Σε τι όμως απέτυχε; Για να πούμε ότι απέτυχε, πρέπει να ξέρουμε ποιοι ήταν οι στόχοι του μνημονίου. Και αν πέρυσι ήταν μια υπόθεση αναπόδεικτη, τώρα μπορεί να τεκμηριωθεί ότι στόχος του μνημονίου, των επικαιροποιήσεών του, του Μεσοπρόθεσμου και της νέας σύμβασης για το νέο δάνειο δεν είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας! Τι εννοούμε μ’ αυτό; Η χρεοκοπία έχει ήδη συντελεστεί από τον Απρίλιο του 2010, από τότε δηλαδή που το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να βγει στις αγορές για να δανειστεί. Διότι όταν έχεις έλλειμμα -και μάλιστα μεγάλο- και δεν μπορείς να δανειστείς, τότε είναι υποχρεωτικά δύο πράγματα: είτε να μηδενίσεις το έλλειμμά σου (δηλαδή να εξισωθεί το ύψος δημόσιων δαπανών και δημόσιων εσόδων) είτε να κηρύξεις στάση πληρωμών στο χρέος. Για να πούμε το ίδιο πράγμα με βάση τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω: το 2011 λείπουν από το ελληνικό Δημόσιο το έλλειμμα (16.678 εκατ. ευρώ, σχεδόν όσο και οι τόκοι όπως είπαμε παραπάνω) συν τα χρεολύσια, δηλαδή το μέρος του χρέους που έπρεπε να ξεπληρωθεί το 2011 (35.800 εκατ. ευρώ). Μόνο η δαπάνη για τόκους και χρεολύσια, δηλαδή για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, θα ήταν 51.802 εκατ. ευρώ και τα έσοδά του θα ήταν 58.800 εκατ. ευρώ! Αν συνέχιζε να εξυπηρετεί κανονικά το δημόσιο χρέος, θα έμεναν για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες μόλις 7.000 εκατ. ευρώ (αντί για 79.671 εκατ. ευρώ)! Αν το χρεοκοπημένο ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος, όχι μόνο δεν θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις, αλλά θα κατέρρεε το κράτος στο σύνολό του, άρα και η οικονομία στο σύνολό της. Και επομένως σε λίγους μήνες δεν θα υπήρχαν δημόσια έσοδα και άρα θα σταματούσε και η εξυπηρέτηση του χρέους! Να λοιπόν γιατί σε κάθε περίπτωση χρεοκοπίας σπεύδουν αμέσως οι διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα (στην περίπτωση της Ελλάδας που είναι μέλος της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν) να δανειοδοτήσουν το χρεοκοπημένο μέσα από προγράμματα «βοήθειας»: για να μπορεί ο χρεοκοπημένος να συνεχίσει να πληρώνει όχι μισθούς και συντάξεις αλλά χρεολύσια και τόκους στους τοκογλύφους! Με λίγα λόγια, το ελληνικό Δημόσιο από τον Απρίλιο του 2010 και μετά δεν μπορεί να πληρώσει τόκους και χρεολύσια ακόμη και αν πάψει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, ενώ αντίθετα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και γενικότερα να επιβιώσει αν πάψει να πληρώνει τόκους και χρεολύσια!

Έχουμε λοιπόν μια καραμπινάτη χρεοκοπία, τα δε μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο είναι το διεθνές «συμβόλαιο» διαχείρισης αυτής της χρεοκοπίας. Ποιος είναι ο στόχος του; Να περιοριστούν οι συνέπειες της συντελεσμένης χρεοκοπίας. Να περιοριστούν οι συνέπειες για ποιους; Για τους εργαζόμενους μήπως; Όχι βέβαια! Για το σύστημα και το κεφάλαιο. Και πιο συγκεκριμένα, για τις τράπεζες (ελληνικές και ξένες), για το ευρώ, για το διεθνές σύστημα συνολικά που κινδύνευε και κινδυνεύει από μια νέα πυροδότηση της παγκόσμιας κρίσης εξαιτίας της ελληνικής χρεοκοπίας. Άρα, στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας δεν είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας, γιατί αυτή έχει συντελεστεί, αλλά η διαχείρισή της με τρόπο που θα μειώνει τις συνέπειές της για το κεφάλαιο και τους τοκογλύφους και θα τις μεταφέρει στους εργαζόμενους.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: η συντελεσμένη χρεοκοπία μπορεί να κρύβεται, δηλαδή να μην εκδηλώνεται ανοιχτά, για πολύ καιρό; Όχι! Ήδη γίνεται φανερό, και το λένε πλέον ανοιχτά παράγοντες του διεθνούς συστήματος, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη διαχειρίσιμο. Γι’ αυτό και θεωρούν πλέον όλοι, με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς, ότι για να γίνει διαχειρίσιμο πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο «κούρεμα», δηλαδή διαγραφή, του 50% του χρέους! Αλλά πριν το «κούρεμα» του χρέους πρέπει να ολοκληρωθεί η λεηλασία μισθών, συντάξεων και κράτους πρόνοιας, να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, να απογειωθεί η εργοδοτική ασυδοσία και να διαλυθούν οι εργασιακές κατακτήσεις, να λεηλατηθεί η δημόσια περιουσία. Επίσης, πριν το «κούρεμα» του χρέους πρέπει να κερδηθεί χρόνος ώστε να θωρακιστούν κατά το δυνατόν οι τράπεζες και το σύστημα από ένα νέο, καταστροφικό διεθνές ντόμινο.

Ήξεραν λοιπόν πολύ καλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα ότι με το μνημόνιο το πρόβλημα του χρέους θα επιδεινωθεί. Ότι χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει ξανά διαχειρίσιμο. Απόδειξη; Τόσο με το μνημόνιο όσο και με το Μεσοπρόθεσμο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι το χρέος τόσο στο τέλος του πρώτου μνημονίου (το 2013) όσο και στο τέλος του Μεσοπρόθεσμου (2015) θα είναι πάνω από 150% του ΑΕΠ. Και ότι οι τόκοι θα εκτιναχτούν στο 9% του ΑΕΠ! Δεν χρειάζονται οικονομικές γνώσεις και ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβουμε ότι αν τον Απρίλιο του 2010 με χρέος 115% του ΑΕΠ και τόκους 5% του ΑΕΠ συντελέστηκε η χρεοκοπία, με χρέος πάνω από 150% του ΑΕΠ και τόκους 9% του ΑΕΠ θα έχουμε χρεοκοπία στο τετράγωνο!

Το μνημόνιο λοιπόν απέτυχε σε στόχο που δεν είχε πραγματικά θέσει: το να λύσει -χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του- το πρόβλημα του χρέους. Πέτυχε όμως απόλυτα στους πραγματικούς του στόχους: στο να ξεθεμελιώσει τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, να σώσει τις ελληνικές τράπεζες, να δώσει τεράστια «μπόνους» στους Έλληνες επιχειρηματίες, να αγοράσει χρόνο για να θωρακιστεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης, να αγοράσει χρόνο για την ευρωζώνη ώστε να φτιάξει μηχανισμούς για να διαχειριστεί την κρίση της, να αγοράσει χρόνο για το διεθνές σύστημα ώστε να βρει τρόπους να διαχειριστεί τη δική του κρίση και να αποφύγει ένα νέο, καταστροφικό ντόμινο. Από την άλλη όμως αυτές του οι επιτυχίες δεν αρκούν, γιατί απλούστατα δεν μπορούν να βγάλουν τον καπιταλισμό από την κρίση του. Αλλά σ’ αυτό δεν φταίει το μνημόνιο, αλλά οι αντιφάσεις του συστήματος, που είναι εκτός ελέγχου.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση, η τρόικα και τα παπαγαλάκια του συστήματος λένε ότι η τρόικα προσέτρεξε σε «βοήθεια» για να μας «σώσει», ότι χάρη σ’ αυτή τη βοήθεια οι εργαζόμενοι έχουν μισθό και σύνταξη, ότι οι περικοπές και η φοροληστεία γίνονται για να «μη χρεοκοπήσουμε», εξαπατούν χυδαία τα θύματα της πολιτικής τους, αφού η αλήθεια είναι εντελώς αντίθετη: όλα αυτά δεν γίνονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία αλλά για να περιοριστούν στον ύψιστο δυνατό βαθμό οι συνέπειες από τη συντελεσμένη χρεοκοπία στο σύστημα, ότι η «βοήθεια» δίνεται όχι για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις αλλά για να εξακολουθούν να πληρώνονται χρεολύσια και τόκοι σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους.

Επιμένουν σε μια «αποτυχημένη συνταγή» ή απλώς κάνουν συνεπή ταξική πολιτική;

Πολλοί άνθρωποι, που εξοργίζονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, απορούν που «δεν καταλαβαίνουν» ότι «οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση», ότι «επιδεινώνουν το πρόβλημα», ότι «αυτή η πολιτική εκτός από κοινωνικά άδικη είναι και αναποτελεσματική» ότι «είναι μια πολιτική που δεν βγάζει το σύστημα από την κρίση» κ.λπ. Θέτοντας αυτά τα ερωτήματα, πολιτικοί χώροι αλλά και πολίτες καταλήγουν σε δύο ειδών απαντήσεις: Οι μεν, αποδίδουν την «αποτυχημένη» συνταγή σε νεοφιλελεύθερη ιδεολογική τύφλωση. Οι δε, καταλήγουν σε θεωρίες συνωμοσίας για τους πολιτικούς που «πουλήθηκαν» στα ξένα συμφέροντα.

Να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές: δεν είναι λάθος μόνο οι απαντήσεις, αλλά τα ίδια τα ερωτήματα! Όπως δείξαμε και παραπάνω, όλα αυτά γίνονται για να περιοριστούν οι συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας στα συμφέροντα των τοκογλύφων και συνολικότερα του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου. Για τους ξένους τοκογλύφους είναι σαφές: Αν δεν έτρεχαν σε «βοήθεια», θα έχαναν τα λεφτά τους. Για το ΔΝΤ είναι σαφές: Αφενός αυτή είναι η αποστολή του (να είναι το μαντρόσκυλο των δανειστών) και αφετέρου θέλει να προφυλάξει το διεθνές σύστημα και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ από τον κίνδυνο μιας νέας, ακόμη βαθύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης αν η ελληνική χρεοκοπία εκδηλωθεί τυφλά και ανεξέλεγκτα. Για την Ευρωζώνη είναι επίσης σαφές: Αν δεν έτρεχε σε βοήθεια, θα κινδύνευε με ντόμινο κρίσης χρέους και με κατάρρευση.

Είναι όμως εξίσου σαφές και για τον ελληνικό καπιταλισμό, για την ελληνική άρχουσα τάξη και το κράτος της! Επέλεξαν το μνημόνιο επειδή το επιβάλλει το ταξικό τους συμφέρον – όχι από «άγνοια», «δογματισμό», «ιδεολογική προκατάληψη» ή επειδή πουλήθηκαν σε ξένα συμφέροντα! Για ένα χρεοκοπημένο καπιταλισμό, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες των παγκοσμιοποιημένων αγορών χρήματος και κεφαλαίου και του κρατικού δανεισμού μέσω ομολόγων, δεν υπάρχει τρόπος να μην υποστεί σκληρές συνέπειες, δηλαδή να μη χάσει πολλά από τα κέρδη του και να μην υποβαθμιστεί η θέση του στο διεθνή καταμερισμό. Ένα μόνο ζήτημα μπαίνει: να περιοριστούν αυτές οι απώλειες. Για να δώσει τη μάχη του περιορισμού των απωλειών, πρέπει να κάνει μια βασική επιλογή: ρήξη ή συμμαχία με τους διεθνείς του συμμάχους και τοκογλύφους. Ρήξη θα σήμαινε η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του ελληνικού καπιταλισμού, να κάνει στάση πληρωμών στους τοκογλύφους. Αν το επέλεγε, οι συνέπειες (για την ελληνική αστική τάξη, κι όχι για την «οικονομία», τη «χώρα» ή τον «τόπο» γενικώς) θα ήταν οι εξής: Πρώτον, θα κατέρρεαν οι ελληνικές τράπεζες. Για να καταλάβουμε τι τεράστια βοήθεια σήμαινε το μνημόνιο για τις ελληνικές τράπεζες, αρκεί να πούμε ότι αυτές επιβιώνουν μόνο χάρη σε ρευστότητα ύψους πάνω από 95 δισ. ευρώ που έχουν πάρει από την ΕΚΤ με εγγύηση ελληνικά ομόλογα ή κρατικές εγγυήσεις – αυτό το «φιλί ζωής» δεν θα υπήρχε ύστερα από μια στάση πληρωμών. Οι συνέπειες αυτής της κατάρρευσης θα ήταν καταστροφικές για την ελληνική αστική τάξη: Η χρηματοδότηση της οικονομίας θα κατέρρεε με αποτέλεσμα οικονομική κατάρρευση, κεφάλαια θα διέρρεαν στο εξωτερικό, οι καταθέσεις θα δεσμεύονταν, όλα αυτά θα προκαλούσαν άμεσα μείζονα κοινωνική αναταραχή και συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Με λίγα λόγια, όχι μόνο θα μεγιστοποιούνταν οι ζημιές για την ελληνική αστική τάξη, αλλά θα κινδύνευε η ίδια της η εξουσία. Δεύτερον, θα έχανε τις διεθνείς της συμμαχίες και τη θέση της στο ευρώ και θα υποβαθμίζονταν σοβαρά τα κέρδη από την περιφερειακή της επέκταση σε Βαλκάνια και Μ. Ανατολή. Επέλεξε λοιπόν να συμμαχήσει με τους ομοίους της ενάντια στους υπηκόους της, να συμμαχήσει με τους τοκογλύφους και την τρόικα ενάντια στον «εχθρό λαό». Όχι λόγω «εθελοδουλείας», αλλά λόγω ταξικού συμφέροντος! Δίνοντάς μας ένα μάθημα ταξικής συνέπειας και διδάσκοντάς μας ότι το έθνος είναι διασπασμένο σε δύο «πατρίδες»: την «πατρίδα» του κεφαλαίου και την «πατρίδα» των εργαζομένων. Τι κέρδισε από το μνημόνιο η ελληνική αστική τάξη; Έσωσε τις τράπεζές της και το σκληρό πυρήνα της «επιχειρηματικής τάξης», σάρωσε (με όπλο την ιδεολογική τρομοκρατία και τη διεθνή της συμμαχία) τα ιστορικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, έκανε στον εαυτό της ένα ιστορικό «μπόνους» με τη δραματική μείωση του άμεσου και εργατικού κόστους.

«Μα αυτή η συνταγή δεν βγάζει από την κρίση», έρχεται ο αντίλογος. Μα η έξοδος από τέτοιες κρίσεις δομικού χαρακτήρα, όταν μάλιστα συνδυάζονται με δημοσιονομική χρεοκοπία όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν γίνεται με «συνταγές» οικονομικής πολιτικής! Τέτοια «σωστή συνταγή» δεν υπάρχει! Όπως μας δίδαξε η ιστορική εμπειρία, η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μια ιστορικών διαστάσεων «εκκαθάριση» που στην προηγούμενη μεγάλη κρίση, του ’29, ολοκληρώθηκε μόνο με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Όπως πάντα, αλλά τώρα πλέον «με φωτιά και με σίδερο», θα αποφασίσει η ταξική πάλη. Για να θυμηθούμε και το ελληνικό ιστορικό προηγούμενο, τη χρεοκοπία του 1933 ακολούθησε ο Τσαλδάρης, ύστερα κυβέρνηση τραπεζιτών και τέλος ο Μεταξάς - πριν έρθει ο Παγκόσμιος Πόλεμος και η γερμανική κατοχή. Σε τέτοιες κρίσεις, η άρχουσα τάξη προστατεύει το σκληρό επιχειρηματικό της πυρήνα (πρώτα απ’ όλα τις τράπεζες) και στηρίζεται στο κράτος «έκτακτης ανάγκης», δηλαδή στο σκληρό πυρήνα των κατασταλτικών μηχανισμών. Όποιος δεν βλέπει ότι μέσα στη βαθιά κρίση και τη χρεοκοπία δεν μιλάμε για «καλλιστεία» οικονομικών συνταγών εξόδου από την κρίση αλλά για «ταξικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τη φωτιά και το σίδερο, είναι είτε πολιτικά αφελής είτε τσαρλατάνος. Απ’ τη σκοπιά του συστήματος, η σωστή συνταγή εξόδου από την κρίση είναι η συντριβή των εργαζομένων, των κομμάτων και οργανώσεών τους. Και από τη σκοπιά των εργαζομένων, να αρπάξουν την οικονομική και πολιτική εξουσία από τους καπιταλιστές και το κράτος τους! Αυτό είναι το δίλημμα και καμιά «ενδιάμεση» απάντηση δεν είναι ρεαλιστική! Η λύση θα είναι πολιτική – σκέτα οικονομική λύση δεν υπάρχει, κι όποιος τάζει μαγικές οικονομικές συνταγές καταδικάζοντας τον κόσμο σε μια στάση δέους και θαυμασμού για τις συνταγές των οικονομολόγων απλώς εξαπατά και παθητικοποιεί όσους/ες πρέπει και μπορούν να αγωνιστούν!

Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ποιος μπορεί να την κάνει;

Το παραμύθι πως είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ό,τι απαιτήσει η τρόικα στηρίζεται στο «θέσφατο» ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση, δηλαδή για αντιπαράθεση, με την τρόικα και γενικότερα με τους δανειστές. Επειδή -υποτίθεται- «μας βοηθούν χωρίς να μας έχουν ανάγκη», οπότε αν δεν συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις τους, θα… θυμώσουν με μας τους αγνώμονες, θα σταματήσουν να μας «βοηθούν», και θα μας στείλουν πίσω στη νεολιθική εποχή. Όλα αυτά -υποτίθεται επίσης- θα συμβούν καλή ώρα αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Ωστόσο, οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος διαψεύδουν και αυτό το είδος ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας. Ας θυμηθούμε τι έγινε μόνο τον τελευταίο μήνα: Αρχικά είπαν ότι δεν θα δοθεί η 5η δόση του δανείου αν δεν υπάρξει συναίνεση τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και δεν έχει πριν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο. Στη συνέχεια είπαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέο δάνειο αν δεν γίνουν όλα τα προηγούμενα και επιπλέον δεν υπάρξει δέσμευση για «βαριές υποθήκες» της δημόσιας περιουσίας. Η Γερμανία επέμενε ότι για να δοθεί το νέο δάνειο πρέπει να υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, οι οποίοι θα ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και λήγουν μέσα στην επόμενη τριετία με νέα, μακροπρόθεσμης διάρκειας. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διαφωνούσαν, επισείοντας τον κίνδυνο «πιστωτικού γεγονότος» που θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το δε ΔΝΤ δήλωνε ότι δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο της 5ης δόσης αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ύστερα όμως ήρθαν οι πλατείες, το «κυνήγι» των πολιτικών που δεν μπορούσαν ούτε να προσεγγίσουν τη Βουλή χωρίς προστασία, οι δεκάδες χιλιάδες στο δρόμο, η γενική απεργία, οι παραιτήσεις και δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, η «σχεδόν παραίτηση» του Παπανδρέου, η παρολίγον διάσπαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εν ολίγοις το κλίμα πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Και ξαφνικά τα «θηρία» ημέρεψαν! Ο διεθνής Τύπος στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από εκεί που εξαπέλυε απειλές και εκβιαστικά διλήμματα «ή συμμορφώνεστε ή καταστρέφεστε», άρχισε να κάνει εκκλήσεις στη Γερμανία και στην τρόικα να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τις καταστροφικές συνέπειες για το διεθνές σύστημα από μια «ελληνική πτώση» και να κινηθούν γρήγορα για την 5η δόση και το νέο δάνειο. Ο Ομπάμα κάλεσε τη Μέρκελ σε συνάντηση κορυφής με αντικείμενο τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ελληνική «θρυαλλίδα» για το διεθνές σύστημα γενικά και τις ΗΠΑ ειδικά, οι περιβόητες αγορές επιβεβαίωσαν όλους του φόβους με σφοδρή επίθεση στα ομόλογα όχι μόνο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Μέρκελ συναντήθηκε άρον άρον με τον Σαρκοζί και συμφώνησαν στο τρίπτυχο «όχι πιστωτικό γεγονός - όχι χρεοκοπία - ναι στο νέο δάνειο», ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η έγκριση της 5ης δόσης θα δοθεί πριν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, το ΔΝΤ ξέχασε τα βέτο… Κι όλα αυτά όχι παρά το γεγονός αλλά ακριβώς επειδή στην Ελλάδα η κυβέρνηση κατέρρεε και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν ήταν καθόλου δεδομένη!

Στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια τυπική εκδήλωση ΠΑΣΟΚικής απατεωνιάς έκανε αντιπολίτευση… στον εαυτό της, ο Γιωργάκης αφού μισοπαραιτήθηκε στη συνέχεια έκανε ανασχηματισμό, ο Παπακωνταντίνου έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Βενιζέλος, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ «ικανοποιήθηκε» αφού έκανε κάποιες δευτερεύουσες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο, η νέα κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, «η χώρα είχε ξανά κυβέρνηση» και… η τρόικα ξανα-αγρίεψε! Έτσι, όχι μόνο οι ψιλο-αλλαγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πήγαν περίπατο, αλλά το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός του νόμος ήταν ακόμη χειρότερα από τον αρχικό του Παπακωνσταντίνου που ξεσήκωσε το σάλο. Περισσότερα...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License