6o ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τα Βαλκάνια της εκμετάλλευσης και του εθνικισμού στα Βαλκάνια της αλληλεγγύης και των αγώνων

post image

Στις  10, 11 και 12 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σκοπίων το 6ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου. Συμμετείχαν σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Σερβία αλλά και από τη Σλοβακία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Ισπανία.

Οι διάφορες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στεγάστηκαν σε διάφορους χώρους του πολιτιστικού κέντρου νεολαίας (MKC, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων) αλλά και στο ύπαιθρο, δίπλα στον ποταμό Βαρδάρη.

Την Παρασκευή 10 Ιούνη έγινε ένας πρώτος κύκλος αλληλογνωριμίας που ακολουθήθηκε από βιβλιοπαρουσίαση και προβολή της ταινίας "The Grandmothers of the Revolution". Αποφασίστηκε να αλλάξει το πρόγραμμα, ώστε να συμμετάσχουμε στην πορεία του Σαββάτου (για τη δολοφονία του Martin Neshkovski από μπάτσους).

Το Σάββατο 11 Ιούνη ο αριθμός των συμμετεχόντων/σών αυξήθηκε και μετά από τη συνέχεια της αλληλογνωριμίας με τον πρωινό καφέ, ξεκίνησε στις 11.00 μια δίωρη συζήτηση για το ρόλο των αναρχικών και της αντιεξουσιαστικής αριστεράς στο φοιτητικό κίνημα. Κατατέθηκαν εμπειρίες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μετά από σύντομο διάλειμμα για συντροφική κουζίνα, έγινε παρουσίαση και συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα και ακολούθησε η παρουσία του No Border Camp που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου στη Βουλγαρία, στην περιοχή του τριεθνούς.
Λίγο πριν τις 6 ξεκινήσαμε για την πορεία. Συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως νέοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Η πορεία κράτησε πάνω από 3 ώρες, διέσχισε όλη την πόλη των Σκοπίων, πραγματοποιώντας στάσεις σε όλες τις κεντρικές διασταυρώσεις και σταματώντας για αρκετή ώρα εμπρός στο υπουργείο δημόσιας τάξης, κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο κέντρο, περάσαμε την παλιά πέτρινη γέφυρα των Σκοπίων (εκεί κοντά έχουν τοποθετηθεί αγάλματα των "Βαρκάρηδων" τους οποίους παρουσιάζουν ως... εθνικούς ήρωες) και διαδηλώσαμε στην παλιά πόλη, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς και μουσουλμάνους. Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν ένα παληκάρι με τζίβες και μια μαύρη σημαία, ήταν αισθητή (από τα ... ενδυματολογικά αξεσουάρ και τις κονκάρδες) η παρουσία αναρχικών και μόνο ένας τύπος που είχε έρθει με εθνική σημαία χαλούσε την ατμόσφαιρα που θύμιζε πρώιμες διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.
Μετά την πορεία, επιστρέψαμε στο κέντρο νεολαίας για βραδυνή συντροφική κουζίνα και η συνέχεια των συζητήσεων δόθηκε σε υπαίθριο μπαράκι στην παλιά πόλη.

Την Κυριακή 12 Ιούνη οι συζητήσεις ξεκίνησαν με παρουσίαση της κατάστασης στην Τουρκία. Στη συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών από την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση αλλά και από την κρίση διαρκείας στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ("εμείς 20 χρόνια κρίση έχουμε", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά). Προτάθηκαν επίσης "βαλκανικές ημέρες δράσεις" ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στην πυρηνικά εργοστάσια στα Βαλκάνια, για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης, της υγείας, της περίθαλψης, των μεταφορών ως κοινών αγαθών, προσβάσιμων σε όλους και όλες.

Αποφασίστηκε να προταθεί στους συντρόφους και τις συντρόφισσες στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να πραγματοποιηθεί εκεί το επόμενο (7ο) Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου. Εάν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό, η επόμενη πρόταση είναι η Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Τέλος, συζητήθηκε και συντάχθηκε το ακόλουθο κείμενο, με αφορμή τη δολοφονία από μπάτσους του Martin Neshkovski:

Ανακοίνωση των συμμετεχόντων/σών στο 6ο Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου

Με τη δολοφονία του Martin Neshkovski στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Ελλάδα, του Carlo Giuliani στην Ιταλία και τόσων άλλων, τα κράτη αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο ως υπηρετών του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού. Ως συνέπεια, δεν μπορούν παρά να γίνονται ολοένα και πιο βίαια και καταπιεστικά.

Τα κράτη σήμερα, έχοντας απωλέσει κάθε δυνατότητα για παροχή των ελάχιστων και βασικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες τους τελευταίους αιώνες, όπως η εκπαίδευση, η ασφάλιση και η περίθαλψη, απογυμνώνονται από κάθε δημόσιο ρόλο. Η μοναδική τους αποστολή είναι να επιβάλουν μέτρα για τη διασφάλιση της ανενόχλητης κυριαρχίας του Κεφαλαίου και να συμπεριφέρονται ως αστυνομικοί σκύλοι των πολυεθνικών, των κυβερνήσεων-μάνατζερ και των μαφιών τους.  

Σε έναν κόσμο όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός προωθούνται και χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό της γενικής δυσαρέσκειας που γεννούν η αυξανόμενη φτώχεια και οι ολοένα βαθύτερες ταξικές διαιρέσεις, ο αγώνας ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό και το αστυνομικό κράτος είναι η μόνη μας επιλογή.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License