Αθώωση των πρυτάνεων

αθωωτική η απόφαση του δικαστηρίου για τους πρυτάνεις που κατηγορούνταν για την φιλοξενία του indymedia από server του μετσόβειου πολυτεχνείου

από καθεστωτικό

Αθώοι κρίθηκαν από το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο πρύτανης και δύο αντιπρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την "φιλοξενία" της ιστοσελίδας Ιndymedia Athens στο σέρβερ του Ιδρύματος, την περιόδο 2006 έως 2010.Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν ο πρώην πρύτανης Κώστας Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Ι.Πολύζος και Γ.Σπαθής, που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου ηθικού οφέλους.

Απαλλακτική για τους Καθηγητές ήταν κι η Εισαγγελική πρόταση, ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε στο Δικαστήριο ο νυν πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σιμόπουλος.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν, στις απολογίες τους, την κατηγορία και χαρακτήρισαν την δίωξη τους "πολιτική".

Τόνισαν ότι καταδικάζουν πληθώρα αναρτήσεων της επίμαχης ιστοσελίδας, αλλά, όπως ανέφεραν, δεν είχαν ούτε τεχνική, ούτε νομική υποχρέωση να "την κατεβάσουν".

Επεσήμαναν δε ότι αρμόδιοι για την εν λόγω διαδικασία ήταν η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε στο δικαστήριο πως "ο χώρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας πρέπει να επεκτείνεται στα ακραία όρια, γιατί μόνο τότε είναι ελευθερία" και υπογράμμισε πως οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν δυνατότητα να επέμβουν.

Μετά την έκδοση της απόφασης οι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για "θρίαμβο της Δικαιοσύνης" και υποστήριξαν ότι " με την απόφαση, η έννοια της ελευθερίας του λόγου και του πανεπιστημιακού ασύλου γίνονται πιο δυνατές".

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License