Ενημέρωση από την δίκη των πρώην πρυτάνεων του ΕΜΠ για το indymedia

Σήμερα είχε οριστεί η δίκη των Μουτζούρη, Πολύζου και Σπαθή.

Για σήμερα είχε οριστεί η δίκη Μουτζούρη, τέως πρύτανη και Πολύζου-Σπαθή, τέως αντιπρυτάνεων του Πολυτεχνείου, με την κατηγορία της παροχής σέρβερ στο ιντιμίντια και της φιλοξενίας του στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, πράξη η οποία, κατά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, συνιστούσε "παράβαση καθήκοντος με σκοπό τον προσπορισμόν παρανόμου ηθικού οφέλους" (υποθέτω ότι εννοούσε πως σκόπευαν έτσι να μαζέψουν ψήφους στις πρυτανικές εκλογές). Δηλαδή, έμμεσα, παραδεχόταν το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι ο χώρος έχει σημαντική επιρροή στους φοιτητές.

Μήπως υπάρχει κανένα νέο από τα δικαστήρια; Έγινε η δίκη, θα γίνει, πήρε αναβολή;

από . 19/05/2011 3:33 μμ.


τωρα ξεκιναν να μιλαν οι πρωην πρυτανης και αντιπρυτανεις

από may απο imc 19/05/2011 4:13 μμ.


οι κατηγορουμενοι κριθηκαν ομοφωνα αθωοι

λεπτομερειες αργοτερα

από ergsfdg 19/05/2011 6:16 μμ.


http://www.ntua.gr/announcements/rector/uploads/2011-05-19_213171_anakoinosh-Prytaneias-19-5-11.pdf

από δικαστηριάκιας 19/05/2011 9:04 μμ.


στην ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν ως μάρτυρες ένας εκπρόσωπος του ΟΤΕ, ο βουλευτής Φ.Κουβέλης, ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ και καθηγητής ΕΜΠ Π.Τσανάκας και ο νυν πρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου Σ.Σιμόπουλος.

Η εξέταση των μαρτύρων επικεντρώθηκε στο αν και ποιος φορέας (ΟΤΕ - ΕΔΕΤ - ΕΜΠ) έχει ευθύνη ή αρμοδιότητα και δυνατότητα προληπτικού ελέγχου ή κατασταλτικής παρέμβασης στο περιεχόμενο των δικτύων τους.

Το ρεζούμε σχετικά με το ποιος και αν έχει ευθύνη ήταν ότι σαφώς υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ φορέων, αλλά είναι παράνομο, αντιδεοντολογικό και στα όρια της λογοκρισίας, ο προληπτικός έλεγχος των χρηστών ενός δικτύου και η εκ των υστέρων καταστολή τους.

Καταληκτικό συμπέρασμα ήταν ότι η κρίση για το αν κάποιο περιεχόμενο είναι νόμιμο ή παράνομο, βαραίνει τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και ΟΧΙ τους διαχειριστές των δικτύων.

Το ΕΜΠ ή το ΕΔΕΤ δεν έχουν το δικαίωμα διακοπής πρόσβασης επιλεκτικά σε ιστοτόπους, παρά μόνο αν οι επίσημοι φορείς και μηχανισμοί του κράτους δικαίου παρέμβουν με όλες τις κατάλληλες έννομες διαδικασίες.

Πολλώ δε μάλλον όταν στην υπόθεση αυτή, η δίωξη για παράβαση καθήκοντος δεν περιελάμβανε επίσημη εισαγγελική έρευνα ή αστυνομική έρευνα, αλλά βασίστηκε αποκλειστικά στην επερώτηση των ακροδεξιών-φασιστών του κόμματος του ΛΑΟΣ στη βουλή.

Η τοποθέτηση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δε συνιστά καταγγελία ή νόμιμη διαδικασία που να υποχρεώνει τους εμπλεκόμενους φορείς στο να προχωρήσουν σε περαιτέρα διαδικασίες.

Το ζήτημα με το περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που απασχολεί εκτεταμένα τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Γη, και επικεντρώνεται κυρίως στη πειρατεία. Είναι ζήτημα κατά πόσον μπορούν οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου να ελέγχουν το περιεχόμενο που ανεβάζουν/κατεβάζουν οι τελικοι χρήστες.

Οι κατηγορούμενοι καθηγητές Κ.Μουτζούρης, Πολύζος και Μ.Σπαθής, της παρελθούσας πρυτανικής αρχής κατά τις απολογίες τους είπαν ότι η δίωξη είναι πολιτική, δεδομένου ότι ξεκίνησε από δημοσιεύματα σε ακροδεξιές εφημερίδες και επερωτήσεις του ΛΑΟΣ.

Τόνισαν ότι δεν στοιχειοθετείται κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν συγκεκριμενοποιείται το καθήκον αυτό. Και όσο για το 2ο κομμάτι της κατηγορίας, δηλαδή τον προσπορισμό προσωπικού οφέλους για την επανεκλογή τους, είναι το ίδιο αβάσιμο καθώς οι πρυτάνεις εκλέγονται μόνο μια φορά βάσει νόμου.

Το γενικότερο κλίμα στο δικαστήριο, περιέγραφε την αδυναμία των φορέων να παρέμβουν μεν για το περιεχόμενο του δικτύου, την υποχρέωση δε των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών να το πράξουν εφόσον το περιεχόμενο κρίνεται παράνομο.

Συμπερασμάτικά, άλλη μια προσπάθεια να καταφέρουν πλήγμα στην ελεύθερη έκφραση, το ακαδημαϊκό-κοινωνικό άσυλο, την διακίνηση των ιδεών, το Athens Indymedia απέτυχε.

Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας για συνολική απελευθέρωση δεν θα κριθεί σε κάποιο δικαστήρια του κράτους, δεν είναι νόμιμος ή παράνομος. Είναι ΔΙΚΑΙΟΣ και αναγκαίος.

Αγώνας για κοινωνική εξέγερση μέχρι την παύση κάθε μορφής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

από ... 19/05/2011 9:40 μμ.


να μεταφραστεί και να σταλεί η ενήμερωση στο εξωτερικό.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License