Η σύλληψη Πέρες έφερε πιο κοντά Κολομβία και Βενεζουέλα

Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσιάζουν οι σχέσεις Βενεζουέλας - Κολομβίας, μετά την απόφαση του προέδρου Τσάβες να συλλάβει ανώτατο στέλεχος του FARC

Η σύλληψη Πέρες έφερε πιο κοντά Κολομβία και Βενεζουέλα
Του Θ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσιάζουν οι σχέσεις Βενεζουέλας - Κολομβίας, μετά την απόφαση του προέδρου Τσάβες να συλλάβει και να απελάσει στην Μπογκοτά τον Χοακίν Πέρες, που θεωρείται ανώτατο στέλεχος του FARC και μάλλον το υψηλότερο της οργάνωσης στην Ευρώπη.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, τηλεφώνησε προσωπικώς στον Τσάβες και τον ενημέρωσε ότι φτάνει στη χώρα του από την Φρανκφούρτη ο Πέρες, γνωστός και ως Αλμπέρτο Μαρτίνες, ζητώντας του να συλληφθεί, αν είναι δυνατόν, πράγμα που τελικώς έγινε. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι η σύλληψη του Πέρες δείχνει ότι ο Τσάβες «τηρεί το λόγο του και του είμαστε ευγνώμονες». Ο Πέρες θεωρείται ο επικεφαλής προπαγάνδας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) στην Ευρώπη.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε ότι ο Πέρες δήλωσε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας. Οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια πολλών δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, έχουν εφαρμόσει μεγάλο εκκαθαριστικό σχέδιο σε βάρος των ενόπλων οργανώσεων της Κολομβίας. Οι FARC παραμένουν ισχυροί μόνο σε λίγα σημεία της ζούγκλας.

Οι δύο ιδεολογικά αντίπαλες χώρες ερίζουν για το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και για το ρόλο της Βενεζουέλας έναντι των ανταρτών της Κολομβίας, ωστόσο από πέρυσι οι σχέσεις τους βελτιώνονται, μετά την απόφαση του Σάντος να συναντήσει τον Τσάβες λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και να αλλάξει το κλίμα των διμερών σχέσεων.

(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Ρόιτερ)

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/04/2011&id=270869

από ανάρτηση στο indymedia 28/04/2011 4:31 μμ.


https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1285395

γιατί η Ελευθεροτυπία αναπαράγει τα καθεστωτικά πρακτορεία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License