Ημέρες ντροπής για τη Βενεζουέλα

Ο Τσάβεσ παραδίδει αριστερούς στην χούντα της Κολομβίας

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Η κυβέρνηση Τσάβες γονάτισε απέναντι στο ημιδικτατορικό αμερικάνικος καθεστώς της Κολομβίας. Δυστυχώς για τους χιλιάδες αριστερούς και κομμουνιστές όλου του πλανήτη που υποστηρίζουμε την Μπολιβαριανή Επανάσταση, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια στροφή 180 μοιρών της πολιτικής του Τσαβες. Εδώ και καιρό παρακολουθούμε με προσοχή την συντηρητική στροφή του Τσάβες. Να αναφέρω ενδεικτικά την επίθεση του στις προσπάθειες για ένα ανεξάρτητο από την κυβέρνηση εργατικό κίνημα και την εναντίωσή του στις πρωτοβουλίες των εργατών να διαχειρίζονται αυτοί και όχι η κρατική γραφειοκρατία τα κρατικοποιημένα εργοστασία. Πρόσφατα είχαμε την πρωτοβουλία του Τσάβες να σπάσει την διπλωματική απομόνωση της χούντας στην Ονδούρα.


Τώρα όμως το ποτήρι ξεχείλισε


Στις 23 Απριλίου συνελήφθη και στις 26 εκδίδεται στην Κολομβία, από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας ο

Joaquín Pérez, κολομβιανός δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ειδησεογραφικού πρακτορείου ANNCOL, με σουηδικό διαβατήριο. Ο Pérez δεν είναι, και δεν ήταν ποτέ μέλος των FARC. Εγκατέλειψε την Κολομβία πριν από 25 χρόνια για να γλυτώσει από το δολοφονικό αμόκ της Δεξιάς εναντίον την αριστεράς που επιζητούσε μια πολιτική λύση στον εμφύλιο. Ανάμεσα στου 4 χιλιάδες δολοφονημένους βρίσκεται και η σύζυγος του. Πήρε πολιτικό άσυλο στη Σουηδία όπου και διαμένει.

Η κυβέρνηση Τσάβεσ δικαιολογείται λέγοντας ότι υπάρχει για τον Pérez ένταλμα της Ιντερπόλ. Χυδαίο ψέμα, γιατί αν υπήρχε θα είχε εφαρμοστεί και στην Ευρώπη όπου κυκλοφορούσε ελεύθερος. Η Αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα και πλήθος προβεβλημένων αγωνιστών ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Σε όλη την Λατινική Αμερική φωνές υψώθηκαν για να εμποδίσουν την ντροπή. Ο Τσάβεσ δεν άφησε ούτε καν την πρεσβεία της Σουηδίας να παρέμβει. Η δουλεία ήταν συμφωνημένη και έπρεπε να τελειώσει γρήγορα. Σε δύο μέρες.


Όλοι και όλες, που υποστηρίζουμε τους αγώνες του βενεζουελάνικου λαού γυρίζουμε την πλάτη σε έναν πολιτικό που στο όνομα του αντιιμπεριαλισμού στηρίζει την δικτατορία του Κανταφι και από την άλλη παραδίδει στον ιμπεριαλισμό μαχητές της αριστεράς.


Η ντροπή αυτή δεν μπορεί να σβηστεί και θα τον ακολουθεί για πάντα. Μόνο ο επαναστατημένος λαός μπορεί να οδηγήσει από εδώ και πέρα την επανάσταση. Ο Τσάβες μετρήθηκε με την ιστορία και δεν πέρασε τον πήχη.

Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση

από gataca 26/04/2011 7:58 μμ.


Δεν αντιλέγω οτι η κίνηση σχετικά με τη παράδοση μέλους του FARC στο καθεστώς της Κολομβίας είναι μια κίνηση που όντας έξω απο το χορό όχι μόνο μπορεί αλλά και πρέπει να μας βρίσκει εχθρικά αντίθετους απέναντι της. Παρόλα αυτά, το καθεστώς Τσάβες αφενώς έχει δηλώσει την πεποίθηση του στην αναγκαιότητα μετατροπής του FARC σε νόμιμο κίνημα, αρα δεν μπορεί να εγκαλείται όταν του φορτώνεται ένα πρόβλημα που δεν το διάλεξε. Απο την άλλη, όταν οι κολλεκτιβοποιήσεις της γής* και των μέσων παραγωγής προχωράνε σταθερά τον τελευταίο καιρό, δεν μπορούμε να μιλάμε για "συντηριτική στροφή" του Τσάβες. Ναι, έχει όρια αυτό που πάει να κάνει. Ναί, υπάρχουν πολλά στραβά και ανάποδα, ναι δεν είναι η ενδεδειγμένη πορεία που πρέπει να πάρει η χώρα, αλλά όχι και "συντηριτική στροφή". * δες http://www.theecosocialist.com/1/post/2011/04/venezuela-chavez-seizes-farms-from-wealthy-landowners-to-be-run-as-peoples-cooperatives.html Τέλος πάντων, στο παρακάτω λίνκ λέει αναλύει για την στάση της Αριστεράς στην χώρα σχετικά με την παράδοση. http://venezuelanalysis.com/news/6151

"Παρόλα αυτά, το καθεστώς Τσάβες αφενώς έχει δηλώσει την πεποίθηση του στην αναγκαιότητα μετατροπής του FARC σε νόμιμο κίνημα, αρα δεν μπορεί να εγκαλείται όταν του φορτώνεται ένα πρόβλημα που δεν το διάλεξε"

Κανείς δεν φόρτωσε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο καθεστως Τσάβες. Μόνος του ο Τσάβες αποφάσισε να υπακούσει στις τηλεφωνικές εντολές του προέδρου της Κολομβίας, συλλαμβάνοντας και παραδίδοντας μέσα σε 2 μέρες, ουσιαστικά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, εναν δημοσιογράφο και πολιτικό πρόσφυγα. Έναν Σουηδό πολίτη, και πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωησης που κανείς δεν τον κυνηγούσε ούτε στη Σουηδία, ούτε στη Γερμανία από όπου πήρε το αεροπλάνο, ούτε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Τσάβες παίρνοντας προσωπικά την υπόθεση επάνω του, αλλά και το καθεστώς του:

1)  παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κρατούμενου, αλλά και την νομοθεσία της Βενεζουέλας αφού τον κράτησαν χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο (incommunicado) και φυσικά χωρίς επικοινωνία με τους δικηγόρους του, όπως αυτοί κατήγγειλαν την Κυριακή.

2) παραβίασαν τους ίδιους τους νόμους και το Σύνταγμα της Βενεζουέλας,  όπου βρίσκονται επικυρωμένες διεθνείς συμφωνίες αφού δεν ειδοποίησαν καν τις σουηδικές προξενικές αρχές και βέβαια αυτές ποτέ δεν επισκέφθηκαν τον κρατούμενο

3) και αγνόησαν επιδεικτικά ό,τι νομικές ενέργειες έγιναν από τους δικηγόρους για την απελευθέρωσή του και για τη μη έκδοσή του στην Κολομβία

συνοπτικά τα άρθρα του Συντάγματος και της νομοθεσίας που, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, παραβιάστηκαν:

CONSTITUCIÓN DE LA REPÚBLICA: 2; 27; 44; 49 y otros.

LEY ORGÁNICA DE AMPARO Y GARANTÏAS CONSTITUCIONALES: 2; 38 y 39.

CÓDIGO ORGÁNICO PROCESAL PENAL: 64; 74 numeral 4; 77; 125; 277; 455 y 458.

από εδώ:

http://laradiodelsur.com/?p=22037

4) Επιπλέον ο Χοακίν Πέρες Μπεσέρα "εκδόθηκε" (εντός εισαγωγικών αφού δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες) σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι βασανίζονται και άρα κινδυνεύει άμεσα από βασανιστήρια. Και μάλλον δεν δόθηκε καμία νομική δυνατότητα στον Πέρες να παλέψει δικαστικά το να μην εκδοθεί έστω και μόνο επειδή κινδυνεύει από βασανιστήρια.

Από όλα αυτά φαίνεται ότι Τσάβες δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά και νομικά έκθετος. Κάτι που καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το πολιτικό έγκλημά του γιατί όχι απλώς δεν του φορτώθηκε κανένα πρόβλημα, όχι απλώς δεν ήταν αναγκασμένος να εκδώσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά του καθώς και ένα σωρό νομοθετικές διατάξεις και άρθρα του Συντάγματος για να τον παραδώσει άρον άρον στους διώκτες του. 

Για όλα αυτά εγκαλείται ο Τσάβες και όχι για "ένα πρόβλημα που δεν το διάλεξε"...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License