Κούβα : Κομμουνιστική κρίση update.

"Σας κάνω την χάρη να μείνω μόνο 5 χρόνια στην εξουσία χωρίς εκλογές" + "300 μέτρα για την παραπαίουσα οικονομία"

Τη «συστηματική ανανέωση» των κύριων κρατικών και κυβερνητικών αξιωμάτων, προκειμένου να εκκολαφθεί μία νέα γενιά πολιτικών ηγετών, πρότεινε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει πάνω από 300 καίρια οικονομικά μέτρα για τη διάσωση της παραπαίουσας οικονομίας.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να προτείνουμε τον περιορισμό σε δύο πενταετείς θητείες, το μέγιστον, της διάρκειας του κάθε σημαίνοντος πολιτικού αξιώματος», τόνισε ο πρόεδρος ενώπιον των 1.000 συνέδρων στην πρώτη διεξαγωγή της Ολομέλειας από το 1997.

Το μέτρο αυτό, εξήγησε, αποσκοπεί στο να «διασφαλίσει τη συστηματική ανανέωση σε όλη την ιεραρχία των υπευθύνων θέσεων» και οι ανάλογες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν εντός της προσεχούς 5ετίας «χωρίς βιασύνες, ή αυτοσχεδιασμούς, αλλά πάντως θα ξεκινήσουν άμα τη λήξει του Συνεδρίου».

Στην τετραήμερη ολομέλεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν, κατά κύριο, λόγο οι προτεινόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, την προώθηση του μέτρου δημιουργίας μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων και τη μερική ιδιωτική γαιοκτησία.

Ο Ραούλ Κάστρο έδωσε στον Συνέδριο τον τόνο για «τη διόρθωση των διαπραχθέντων σφαλμάτων κατά τη διάρκεια των πέντε δεκαετιών της οικοδόμησης του σοσιαλισμού», καλώντας τους συνέδρους «να παραμερίσουν τον φορμαλισμό, την αδράνεια και τον δογματισμό».

Στο πλαίσιο των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων σχεδιάζεται η κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και του δελτίου για τη δωρεάν απόκτηση βασικών αγαθών διατροφής, που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο του κουβανικού συστήματος και για το οποίο ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε πως αποτελεί «αβάστακτο βάρος για το κράτος και αντικίνητρο για την απασχόληση».

Ο πρόεδρος προειδοποίησε πως δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας και πως το δελτίο δωρεάν παροχής θα διατηρηθεί για τους αναξιοπαθούντες.

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου συμπίπτει με την 50η επέτειο της αποτυχημένης απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, της επίθεσης Κουβανών αντικαθεστωτικών που είχαν απεργασθεί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης.

http://www.nooz.gr/world/kastro-dio-8iteies-5-eton-gia-igetikes-8eseis

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License