Κάτω το καθεστώς του Καντάφι! Σταματήστε την ιμπεριαλιστική επέμβαση τώρα!

Δήλωση της Τέταρτης Διεθνούς για την κατάσταση στη Λιβύη

Κάτω το καθεστώς του Καντάφι! Σταματήστε την ιμπεριαλιστική επέμβαση τώρα! Υποστήριξη της επανάστασης στη Λιβύη!

Δήλωση της Τέταρτης Διεθνούς για την κατάσταση στη Λιβύη

(το κείμενο μεταφράστηκε από το αγγλικό κείμενο στο www.internationalviewpoint.org)


Η παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη αποτελεί σημείο καμπής για την κατάσταση στην αραβική περιοχή. Από την αρχή του κοινωνικού και πολιτικού ωστικού κύματος, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλες τις χώρες του Αραβικού κόσμου, η Τέταρτη Διεθνής έχει σταθεί στο πλευρό των δημοκρατικών και κοινωνικών συμφερόντων του αραβικού λαού κατά των τυράννων του. Αυτό μας οδήγησε στην πλήρη υποστήριξη των επαναστάσεων της Τυνησίας και της Αιγύπτου, μαζί με τους επαναστάτες σοσιαλιστές αγωνιστές-ριες των χωρών αυτών. Γι 'αυτό και υποστηρίξαμε όλα τα δημοκρατικά αιτήματα - το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, τη συνδικαλιστική και πολιτική οργάνωση, τον πλουραλισμό, την ελευθερία του Τύπου, καθώς και τα κοινωνικά αιτήματα, όπως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις αυξήσεις των μισθών, την πάλη ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής - αυτών των δημοφιλών κινητοποιήσεων, υποστηρίξαμε την ανατροπή των δικτατοριών, και το αίτημα για μια πραγματική ρήξη με τα παλιά καθεστώτα, για μια δημοκρατική και σοσιαλιστική προοπτική.
Στη Λιβύη, αυτή η πολιτική μας οδήγησε από την αρχή στην υποστήριξη των κινητοποιήσεων, και στη συνέχεια της λαϊκής εξέγερσης για την ανατροπή της δικτατορίας του Καντάφι. Στη Λιβύη, η αλληλεγγύη στις λαϊκές κινητοποιήσεις σημαίνει να κάνουμε οτιδήποτε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους ενάντια στον Καντάφι: συνολικό εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη δικτατορία, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος της Λιβύης στο εξωτερικό, οργάνωση της ιατρικής, επισιτιστικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εκατοντάδες χιλιάδες Λίβυους που διώκονται από το καθεστώς ...  Υποστήριξη του λαού της Λιβύης και προστασία των αμάχων, σημαίνει να τους δώσουμε τα μέσα για να αμυνθούν κατά των σφαγών από τους μισθοφόρους του Καντάφι, για να απελευθερωθούν από τη δικτατορία. Οι Αραβικοί λαοί και στρατοί, ξεκινώντας από την Τυνησία και την Αίγυπτο, μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο σε αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια. 
Οι βομβαρδισμοί των Γάλλων, των Άγγλων και των Αμερικάνων δεν έχουν στόχο την "προστασία του άμαχου πληθυσμού", όπως ισχυρίζεται το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί εγκαθίδρυσης "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" στη Λιβύη. Καθώς περνούν οι ώρες και οι μέρες, οι στόχοι του παρόντος ψηφίσματος του ΟΗΕ εμφανίζονται όλο και πιο "θολοί". Είναι πραγματικά ένα ζήτημα προστασίας του άμαχου πληθυσμού; Και τότε γιατί να κινδυνεύσουν με βομβαρδισμό άλλοι άμαχοι; Είναι περισσότερο το ζήτημα να τελειώνουν με τον Καντάφι ή να επιβάλουν μια συμφωνία με το καθεστώς του, ακόμη και ένα διαμελισμό της Λιβύης; Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ή και περισσότερες επεμβάσεις στο έδαφος της Λιβύης, δε μπορεί να αγνοηθεί, αντίθετα με ότι λέει το ψήφισμα. Στην πραγματικότητα, για τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό το ζήτημα είναι η επανεδραίωσή του στην περιοχή, προσπαθώντας να καρπωθεί την επαναστατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την εγκατάσταση πληρωμένων κυβερνήσεων, είτε ασκώντας πίεση σε διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και τα στρατηγικά πετρελαϊκά τους συμφέροντα δεν πρέπει να λησμονούνται. Τέλος, πώς μπορεί να πιστέψει κανείς αυτές τις υποκριτικές κυβερνήσεις, οι οποίες ασκούν κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και λένε ότι θέλουν "να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό", αλλά αφήνουν τους πληθυσμούς στο Μπαχρέιν, την Υεμένη, τη Συρία ή τη Γάζα να σφαγιάζονται.
Υποστήριξη για την επανάσταση στη Λιβύη και ανατροπή της δικτατορίας του Καντάφι σημαίνει άμεση ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στους εξεγερμένους,  και ένα τέλος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο λαός της Λιβύης δεν είναι μόνος. Ο αγώνας τους είναι τμήμα του τρέχοντος επαναστατικού κύματος που συνταράσσει τον αραβικό κόσμο. Είναι περισσότερο από ποτέ δυνατό για τους Αραβικούς λαούς να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους χωρίς τη νεο-αποικιακή επέμβαση των δυτικών δυνάμεων.


Γραμματεία του Γραφείου της Τέταρτης Διεθνούς
23 Μαρτίου 2011

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License