Παρέμβαση για την στάση πληρωμών στα κεντρικά της ΔΕΗ

Παρέμβαση αναρχικών για τη στάση πληρωμών στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αριστείδου

post image

Παρέμβαση έγινε στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αριστείδου σήμερα 24/3 το πρωί από την Α.Κ.Α. με την αρωγή από συντρόφους/ισσες της Αναρχικής ομάδας "καθοδόν".
Αναρτήθηκε πανώ που έγραφε "ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ - Εισητήρια, διόδια, λογαριασμοί, τράπεζες".
Μοιράστηκαν κείμενα μέσα και έξω από το κτίριο ενώ αφισοκολλήθηκε η περιοχή με αφίσες για τη στάση πληρωμών.
Το κείμενο που μοιράστηκε:
"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
 ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
...ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Μερικοί λένε ότι οι στατιστικές είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα. Οι στατιστικές λοιπόν λένε ότι το 14,6% του πληθυσμού είναι άνεργοι. Αυτό που δε λένε είναι ότι πολλοί άνεργοι δεν καταγράφονται γιατί έχει περάσει το 12μηνο που δικαιούνται επίδομα και δεν έχει κανένα νόημα να περάσουν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, ότι οι υποαπασχολούμενοι συχνά δε μπορούν να βγουν στο ταμείο ανεργίας γιατί είναι μαύροι-ανασφάλιστοι, ότι και όσοι-ακόμα-δουλεύουν ζουν κάθε μέρα με το μπαμπούλα της απόλυσης, ότι είμαστε όλοι πρακτικά νυν, πρώην και μελλοντικοί άνεργοι.
Αυτό που παρακολουθούμε όλοι το τελευταίο διάστημα δεν έχει προηγούμενο. Ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία της Δύσης δεν έχει σπάσει τόσο σύντομα και εμφατικά το κοινωνικό συμβόλαιο, που στην περίπτωση της Ελλάδας έτσι κι αλλιώς ήταν ελλειμματικό και προβληματικό. Τα θύματα φυσικά γνωστά: εργαζόμενοι , άνεργοι, συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή οι πακτωλοί χρημάτων έχουν διαφύγει στην Ελβετία και δε γυρίζουν πίσω ούτε με συγχωροχάρτια άφεσης του ξεπλύματος που δίνει το ΠΑΣΟΚ (ναι αν έχετε άπλυτο χρήμα στην Ελβετία το «περαιώνετε» με συμβολική συνδρομή 5% και γυρνάει πίσω ανενόχλητο) οι πισίνες γεμίζουν, οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους, οι εφοπλιστές διατηρούν ξένες σημαίες, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό τους που λέει ότι όλοι είμαστε στην ιδία βάρκα και ή θα σωθούμε η θα πνιγούμε μαζί.
Η επίθεση που δέχεται η κοινωνία είναι τόσο καθολική όσο και αναίτια. Στα χρόνια του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης που πέρασαν, παράχθηκε πλούτος (λεφτά υπάρχουν εξάλλου όπως λέει ο GAP). Η γενιά μας δούλευε όλη, άνδρες-γυναίκες, δούλευε πολύ (το 8ωρο ξεχειλώθηκε προ πολλού), σκίστηκε να είναι αποδοτική γιατί οι στρατιές των ανέργων καραδοκούν να της φάνε τη θέση, δούλεψε stage, ανασφάλιστη, δούλεψε υπερωρίες που δεν πληρώθηκε ποτέ. Όλα αυτά φυσικά σημαίνουν κέρδη για τα αφεντικά. Όλα αυτά γεννούν ανεργία γιατί την ίδια στιγμή που ο εργαζόμενος σκίζεται να βγάλει δουλειά μετά το ωράριό του οι ουρές των ανέργων μένουν εκτός της περίφημης «αγοράς εργασίας». Έτσι όποιος διανοηθεί να ζητήσει δικαιώματα- ασφάλιση - ωράριο απειλείται ότι θα αντικατασταθεί από τους άνεργους που περιμένουν για τη θέση του, ακριβώς επειδή δεν τηρούνται αυτά που ζητάει. Φαύλος κύκλος.
Το καπιταλιστικό όνειρο έγινε πραγματικότητα στην Ελλάδα: πραγματικότητα για τα μικρά και μεγάλα αφεντικά. ΤΟ ΑΕΠ αυξήθηκε (40% σε 10 χρόνια!), πλούτος παράχθηκε παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα και κλάπηκε. Έγινε η περίφημη υπεραξία (παράγεις 10 πληρώνεσαι 3-4) και μετά έγινε εξοχικά στη Μύκονο, λουλούδια στα σκυλάδικα, μαύρες τρύπες στο χρηματιστήριο και βιβλιάρια καταθέσεων των αφεντικών παχιά σαν εγκυκλοπαίδειες.
Μας κλέψανε λοιπόν. Μπροστά στα μάτια μας, συχνά με τη συναίνεσή μας, συχνά παρακαλάγαμε κιόλας να μας συμβεί υποκύπτοντας στον εκβιασμό ότι αν δε γινόταν αυτό, αν δεν είχαμε δουλειά δηλαδή, δε θα είχαμε και τίποτα για να μας κλέψουν. Μας κλέψανε βέβαια νόμιμα, γιατί καπιταλισμός σημαίνει κλοπή, κλοπή της εργασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η διαφθορά και η ρεμούλα, που φυσικά υπάρχει αλλά η νομότυπη κλοπή. Εκεί χάθηκαν τα λεφτά μας και όχι στη διαφθορά (όχι ότι δεν υπηρχε και αυτή-και στην Ιρλανδία όμως που υποτίθεται ότι δεν υπήρχε διαφθορά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια)
Και τώρα; τώρα που ο καιρός της αυταπάτης πέρασε, που το Lifestyle ξεθώριασε, που το ιδεολόγημα της ανάπτυξης μας άφησε χρόνους, που τα spread δε λένε να πέσουν και που ο μετανάστης έπαψε να είναι ο φταίχτης (εξάλλου κι αυτός γυρίζει πίσω ξενηστικωμένος) και το βλέμμα όλων στρέφεται στους κύριους με τις γραβάτες; τώρα τι γίνεται;
Τώρα είναι η ώρα να τα πάρουμε όλα πίσω - όλα είναι δικά μας. Τώρα που οι πολυτέλειες διαψευστήκαν και τo ζήτημα της επιβίωσης τίθεται επιτακτικά, με κάθε τρόπο πρέπει να πάρουμε πίσω όσα μπορούμε από όσα παράγαμε τόσα χρόνια και ας έχουν κλαπεί.

Και πως θα γίνει αυτό; Φυσικά από κάπου πρέπει να αρχίσει. Ένα μικρό ρυάκι που σιγά σιγά θα φουντώσει και θα γίνει ποτάμι. Είναι προφανές σε όλους ότι δεν πρόκειται να γίνει με την πειθώ ή με την πίεση των κινητοποιήσεων και των ¨νόμιμων¨ μορφών διαμαρτυρίας. Αυτά δοκιμάστηκαν και δυστυχώς απέτυχαν. Η λαίλαπα συνεχίστηκε παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις, τα επεισόδια, παρά το 50% της αποχής.
Ήρθε η ώρα για ένα μαζικό, έμπρακτο και άμεσο κίνημα αντίστασης. Μας λείπουν τα λεφτά που μας έχουν κλέψει. Ούτε θα παρακαλέσουμε ούτε θα βασιστούμε μόνο στις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις για να τους πιέσουμε έμμεσα να δώσουν κάποια πίσω με τα δυσκίνητα και ανεπαρκή κανάλια των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων της ντροπής.
Τα παίρνουμε μόνοι μας με απλή μαζική αντίσταση και ανυπακοή. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ: φόρους, λογαριασμούς, εφορία, ΦΠΑ, διόδια, ΔΕΗ, τον κάθε κερατά, όπου και όσο μπορούμε.
Το μόνο μυστικό -το καταλαβαίνουν όλοι- είναι να είμαστε πολλοί. Μα είμαστε ήδη! Το 10% δεν πληρώνει. Ας το κάνουμε πλειοψηφικό ρεύμα!!!
Δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από επίδοξους σωτήρες, από κόμματα, ΜΚΟ, συνδικάτα, ούτε και από την Αριστερά που χάσκει μαρμαρωμένη μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις. Η αναδιάρθρωση, η επιμήκυνση, αναδιαπραγμάτευση δε μας αφορούν. Το μόνο που θα κάνουν είναι να γυρίσουν το τρένο λίγο πίσω για να ξαναπέσει με νέα φόρα πάνω σε τοίχο. Η μόνη πρακτική και συμφέρουσα λύση είναι να αφανίσουμε τα αφεντικά πριν μας αφανίσουν αυτά. Να απελευθερώσουμε τους πόρους και τα μέσα παραγωγής ούτως ώστε ότι παράγουμε με τον κόπο μας, που με την επιτάχυνση που έχει δώσει η τεχνολογία φτάνει για να είμαστε όλοι πλούσιοι, να μένει σε εμάς και όχι στα αφεντικά, τις τράπεζες, τους χαραμοφάηδες (στρατιωτικούς, παπάδες, μπάτσους, διαφημιστές και τόσους άλλους).
Εργοστάσια που κλείνουν, επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες, μαγαζιά, δεν έχουν παρά να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων. Αν εξοβελιστεί το νταβατζιλικι των αφεντικών είναι σίγουρο ότι θα έχουμε όλοι καλύτερες απολαβές.
Μα γίνονται αυτά τα πράγματα θα αναρωτηθεί κανείς; Η απάντηση για μας απλή. Ούτε αυτά που ζούμε τώρα φάνταζαν πιθανά 3-4 χρόνια πριν. Η κοινωνία λένε όλοι είναι ένα καζάνι που βράζει. Στο χέρι μας είναι η έκρηξη να αποβεί προς όφελος των εργαζομένων. Ουτοπία δεν είναι μία δίκαιη κοινωνία-ουτοπία είναι αυτό που ζούμε.
Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ο εαυτός μας και ο διπλανός μας κι αυτός επιτέλους φαίνεται να ξυπνάει: εισβολή στο κοινοβούλιο της Αγγλίας, κατάληψη στο Κολοσσαίο και στον πύργο της Πίζας, εκατομμύρια στους γαλλικούς και ιρλανδικούς δρόμους, οι άραβες ξεσηκώνονται. Ας συμμαχήσουμε με τους όμοιους μας, με την τάξη μας. Ας κάνουμε το αυτονόητο.

 
ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΑΣ

Αναρχικοί για την Κοινωνική Απελευθέρωση"

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License