Ποιος καταστρέφει τις συγκοινωνίες; Οι «τζαμπατζήδες» ή οι αυξήσεις;

Με απλά μαθηματικά, οι αυξήσεις των εισιτηρίων έχουν στόχο την καταστροφή και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών -όχι τη σωτηρία τουςΘα σώσουν τις δημόσιες μεταφορές οι αυξήσεις ενώ αντιθέτως τις καταστρέφουν οι ...«τζαμπατζήδες»; Βασισμένοι σε ένα άρθρο του Νέου ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), διαπιστώνουμε, με απλά μαθηματικά τα παρακάτω:

  • Αν η τιμή της αμόλυβδης είναι 1,60 το λίτρο
  • Αν η μέση κατανάλωση του ΙΧ είναι 9,6 λεπτά ανά χιλιόμετρο
  • Αν το εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) είναι 1,40

Αυτά σημαίνουν ότι για κάθε διαδρομή κάτω των 14 χιλιομέτρων, έρχεται πιο οικονομικά το Ι.Χ. από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ενδεικτικά, η απόσταση Αθήνα-Πειραιάς είναι 12 χιλιόμετρα. Αν κάποιος μετακινείται με λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ και άρα δεν γλιτώνει τουλάχιστον χρόνο, δεν συμφέρει με τίποτα η μετακίνηση με αυτά τα μέσα. Αν μάλιστα με ένα αυτοκίνητο μετακινηθούν 2 ή 3 ή 4 άτομα η μετακίνηση γίνεται ακόμα φθηνότερη.

Από όποια πλευρά και αν το εξετάσεις, όσο και να ανεβάσεις το κόστος του ΙΧ ανά χιλιόμετρο, παραμένει πιο συμφέρον μέσο για την μεγάλη πλειοψηφία των διαδρομών που κάνει ο μέσος χρήστης. Γιατί λοιπόν να πάρεις λεωφορείο όταν με το αυτοκίνητο σου πας φθηνότερα και πιθανά ανετότερα;

Ποιος έχει τελικά στόχο τη διάλυση των δημόσιων μεταφορών; Οι «τζαμπατζήδες» ή η Κυβέρνηση;

* * *

Με όσα αναφέρθηκαν  οι αυξήσεις στα εισιτήρια, αντί να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων, θα οδηγήσουν σε μείωση και στον τελικό μαρασμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Θα μειωθούν οι επιβάτες, θα μειωθούν οι διαδρομές που κάνουν και, φυσιολογικά, θα αυξηθούν οι «τζαμπατζήδες». 

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να περικοπούν και άλλα δρομολόγια, καθώς και η συχνότητα κάποιοων, αφού υπ΄αυτές τις συνθήκες δεν θα συμφέρει η λειτουργία τους. Στο τέλος θα οδηγηθούμε μοιραία στην ιδιωτικοποίηση, αφού θα «ανακαλύψουμε» ότι παρά τα μέτρα «εξυγίανσης», οι συγκοινωνίες παρέμειναν ελλειμματικές. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι οι αυξήσεις εκεί θα οδηγήσουν. Πιθανότατα δε, είναι αυτό το οποίο επιδιώκει.

Συνεπώς, οι αυξήσεις καταστρέφουν τις συγκοινωνίες, ενώ ο αγώνας των «τζαμπατζήδων» για να παρθούν πίσω οι αυξήσεις είναι η μόνη ελπίδα για να σωθούν.

Επιπλέον η αύξηση χρήσης του Ι.X. θα οδηγήσει και σε επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και σε μεγάλη επιβάρυνση της οικονομίας και του ισοζυγίου, εισαγωγών-εξαγωγών.  Καθώς ότι σχετίζεται με το IX, είναι εισαγόμενο. Από το ίδιο το ΙΧ και τη βενζίνη που καίει, μέχρι τα ανταλλακτικά του.

-----------------

«Πληρώνουμε για να δουλεύουμε». Δεν είναι πια πλάκα!

Αλλά φυσικά εκτός του ότι είναι αναποτελεσματικές και καταστροφικές οι αυξήσεις είναι και άδικες. Καθώς για πρώτη φορά η πλάκα «σε λίγο θα πληρώνουμε για να δουλέυουμε» γίνεται πραγματικότητα.

Ένας άνθρωπος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα μισθό (και υπάρχουν πολλοί που παίρνουν λιγότερα) πρέπει να δουλέψει λίγο πάνω από μιάμιση μέρα (1,6) το μήνα για να βγάλει τα 56 ευρώ που χρειάζεται για να παίρνει δύο εισιτήρια επί περίπου 20 εργάσιμες μέρες του μήνα, ώστε να πηγαίνει και να γυρίζει από τη δουλειά του. Αυτό, αν χρειάζεται μόνο 2 εισιτήρια για πήγαινε-έλα και αν δουλεύει 5 μέρες την εβδομάδα. Συνολικά δηλαδή θα δίνει για 12 μήνες 672 ευρώ: σχεδόν ένα μηνιάτικο, μόνο για να μπορεί να πάει να δουλέψει και να γυρίσει σπίτι του!

Όσο λιγότερο μισθό έχει κανείς τόσο αυξάνεται φυσικά ο χρόνος που πρέπει να δουλέψει απλά για να μπορεί να πάει να δουλέψει. Δηλαδή οι ημιαπασχολούμενοι την έχουν βάψει! Ο «τυχερός» που έχει μισθό 1120 ευρώ τον μήνα χρειάζεται να δουλέψει «μόνο» μία μέρα του μήνα για τον ίδιο σκοπό.

Στον αντίποδα, αν ένας βουλευτής εργάζεται πενθήμερο 8ωρο και υπολογίσουμε μόνο τη βασική αμοιβή των 5.700 ευρώ, τότε χρειάζεται να εργαστεί 1,5 ώρα τον μήνα για να μπορεί να πάει με δημόσια μέσα μεταφοράς στη Βουλή...

REDNotebook

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License