Διαμετακομιστικός σταθμός η Κύπρος για την απόσυρση δυνάμεων του Καναδά από το Αφγανιστάν

Διαμετακομιστικός σταθμός η Κύπρος για την απόσυρση δυνάμεων του Καναδά από το Αφγανιστάν

Διαμετακομιστικός σταθμός η Κύπρος για την απόσυρση

δυνάμεων του Καναδά από το Αφγανιστάν
ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Αποκαλύπτεται καθημερινά η επιλογή του συνόλου του ελληνοκυπριακού αστικού κατεστημένου να μετατρέψει το νησί σε προπύργιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση, έναντι πολιτικών και οικονομικών ανταλλαγμάτων. Η τελευταία ψηφίδα στο πάζλ μετατροπής της Κύπρου σε σημαντικό γρανάζι των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ευρωστρατού αποτελεί η απόφαση, της κατά τα άλλα αριστερής κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, να επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά τμήμα της κυπριακής επικράτειας ως προσωρινή στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, ως αντίτιμο για να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση την άδεια για την προσωρινή εγκατάσταση στρατιωτών και υλικού το Μάρτιο σε εγκαταστάσεις στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, θα λάβει πολιτικά και οικονομικά οφέλη, με τα τελευταία να υπολογίζονται σε 20 εκατ. Ευρώ.

Το εύρος της κυπριακής εμπλοκής είναι τεράστιο και η προθυμία των ελληνοκυπρίων αστών ανομολόγητη. Με ανακοίνωση μας τον Οκτώβριο του 2010, φέρνοντας στο προσκήνιο  το ζήτημα της συνεργασίας Κύπρου-ΝΑΤΟ-Αφγανιστάν λέγαμε: «Θα περίμενε επομένως κανείς ότι ο αρχηγός του αριστερού ΑΚΕΛ και ταυτόχρονα πρόεδρος του πολύπαθου λαού της Μεγαλονήσου, που επιθυμεί να επανενώσει τους Κύπριους, να λύσει το Κυπριακό πρόβλημα και να τερματίσει την Κατοχή ενός σημαντικού τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό εισβολής-κατοχής, θα ακολουθούσε μια φιλειρηνική πολιτική που θα είχε ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, το κλείσιμο όλων των βάσεων και τη μη εμπλοκή του νησιού σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αντί για αυτό όμως βλέπουμε ότι η Κύπρος, ανεξάρτητα το ποιος κυβερνά, αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, ενώ οι ξένες βάσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στον έλεγχο της περιοχής, καταγράφουν τα πάντα συνολικά στη Μεσόγειο-Μ.Ανατολή-Ασία και παίζουν κομβικό ρόλο στην προετοιμασία και εκτέλεση πολεμικών εκστρατειών των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Σε κάθε βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση η Κύπρος άφησε να περάσουν ανεμπόδιστα οι αεροπορικές ορδές των φονιάδων του ΝΑΤΟ, άνοιξε τα αεροδρόμια της για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό, ενώ προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία της στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιλογών που έχει κάνει το αστικό κυπριακό κατεστημένο είναι τα εμπόδια που έβαλε στον Στόλο της Ελευθερίας που κατευθύνονταν στη Γάζα, προσφέροντας στήριξη στο Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ».

Βεβαίως, η στήριξη της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης στο Ισραήλ γρήγορα μετατράπηκε σε στρατηγική συμμαχία, με βασικό επίδικο την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών (κοίτασμα Λεβιάθαν), που βασίζεται στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και της τεράστιας φυλακής που λέγεται Γάζα, αλλά και στις ισραηλινές απειλές ενάντια στο γειτονικό κράτος του Λιβάνου. Το ελληνοκυπριακό κατεστημένο επιδιώκει διαμέσου της συμμαχίας με το Ισραήλ, τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ-Ε.Ε. και την αλληλοδιαπλοκή των οικονομικών του συμφερόντων με ξένες πολυεθνικές του τομέα της ενέργειας να καταστεί μόνος κληρονόμος της κυπριακής κυριαρχίας, κερδίζοντας πόντους στον ανταγωνισμό του με την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αυτοί είναι οι λόγοι που καταστούν την Κύπρο βασική συνιστώσα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η απάντηση του ελληνοκύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, στα ερωτήματα για την καναδική βάση θυμίζουν την προσέγγιση Ανδρέα Παπανδρέου «για τις αμερικανικές βάσεις που Φεύγουν ενώ Μένουν»! Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις αναφερόμενος στο «διαμετακομιστικό σταθμό για την απόσυρση των στρατιωτικών του δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την επιστροφή τους πίσω στη χώρα και καμιά στρατιωτική βάση δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στην Κύπρο»! Μάλιστα, χρησιμοποιεί το φερετζέ του κυπριακού ελέγχου: «Για τη διαμετακόμιση του υλικού, θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες και όλες οι διευθετήσεις θα γίνουν σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη αρμόδιων κυπριακών αρχών». Και αναφερόμενος στους λόγους που προκάλεσαν αυτή την εξέλιξη «Σημειώνει επίσης ότι ο Καναδάς έχει αποφασίσει την απόσυρση των στρατευμάτων του από το Αφγανιστάν, που βρίσκονται εκεί ως μέρος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής, που συστάθηκε κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρι την άνοιξη του 2012».

Ας βοηθήσουμε επομένως του Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο επαναφέροντας τμήματα της ανακοίνωσης μας που αναφέρονταν στους πραγματικούς λόγους:
"ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Όμως τελευταία προέκυψε ένα ενδεχόμενο που αναβαθμίζει την συμμετοχή της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα ΗΑΕ εξανάγκασαν τον Καναδά να εκκενώσει στρατιωτική βάση εν μέσω έντονου διπλωματικού παρασκηνίου αναφορικά με τα δικαιώματα πτήσεων. Ο καναδός υπουργός Αμύνης Peter MacKay επιβεβαίωσε αναφορά σύμφωνα με την οποία τα ΗΑΕ έκαναν πράξη την απειλή τους απαγορεύοντας την είσοδο καναδικών δυνάμεων στη στρατιωτική βάση γνωστή ως «Camp Mirage» κοντά στο Ντουμπάι. «Προς το παρών θα συμμορφωθούμε με την επιθυμία των ΗΑΕ και αυτό είναι πως θα εγκαταλείψουμε τη βάση» δήλωσε ο MacKay σε δημοσιογράφους μιλώντας από την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Η απόφαση των ΗΑΕ να κλείσουν την καναδική βάση ήρθε ύστερα από την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με το καθεστώς της μεταξύ τους αεροπορικής σύνδεσης. Αλλά η επιδείνωση μεταξύ των δύο μερών έγινε εντονότερη καθώς τα ΗΑΕ έκλεισαν τον εναέριό τους χώρο στο αεροσκάφος που μετέφερε πίσω στον Καναδά τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού Επιτελείου επιστρέφοντας από τριήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Η σύγκρουση μεταξύ ΗΑΕ και Καναδά αποκρύπτει ένα σοβαρό οικονομικό ανταγωνισμό. Τα ΗΑΕ ζητούν περισσότερα δικαιώματα χρήσης slots στα καναδικά αεροδρόμια από τις εταιρείες του την Emirates και την Etihad κάτι που βρίσκει αντίθετη την Air Canada.

Το πόσο σημαντικές είναι οι παραπάνω εξελίξεις αποκαλύπτεται όταν αναλογιστούμε ότι ο Καναδάς χρησιμοποιούσε την βάση «Camp Mirage» για την υποστήριξη των επιχειρήσεών του στο Αφγανιστάν και η βάση σχεδιάζονταν να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Κανταχάρ τον Ιούλιο του 2011.

Η Κύπρος ξαφνικά αποκτά τεράστια σημασία για τους σχεδιασμούς των καναδικών και νατοϊκών επιτελείων. Ήδη, Καναδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στις εναλλακτικές περιοχές για την υποστήριξη των επιχειρήσεών του ΝΑΤΟ εξετάζεται και η Κύπρος.

Οι εξελίξεις θα είναι έτσι και αλλιώς ραγδαίες καθώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΑΕ ο Καναδάς οφείλει να εγκαταλείψει τη βάση του μέσα στις επόμενες 27 ημέρες".

Θεωρούμε ότι μοναδικός και απαραίτητος όρος ειρηνικής και βιώσιμης επανένωσης του Κυπριακού λαού είναι η απομάκρυνση ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ από το νησί, το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων, το να μείνει μακριά η Κύπρος από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437              Diktiospartakos.blogspot.com

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License