Φάκελος Wikileaks και γ.τ.ο.

Οι μέχρι τώρα (συνταρακτικές) πληροφορίες και πηγές σχετικά με τις διαρροές διπλωματικών εγγράφων μέσα απο το Wikileaks, που αφορούν στη προώθηση της ατζέντας των βιοτεχνολογικών εταιρειών και των γ.τ.ο..

post image

"..Παρατηρείτε κάτι στις λέξεις του πρεσβευτή των Η.Π.Α. στη Γαλλία; "..Να ορίσουμε μια στοχευμένη λίστα αντιποίνων.." δείχνουν γνωστές έτσι; Είναι το είδος λέξεων που ακούγονται όταν αναφερόμαστε σε πολεμικές ασκήσεις βομβαρδισμού.."
J. Smith, απο πρόσφατη συνέντευξη στο Democracy Now22 Δεκεμβρίου 2010
1. "Αντίποινα" σε όσους εναντιώνονται στους γ.τ.ο.

Η πρεσβεία των Ή.Π.Α. υπό την προεδρία Bush, το 2007, συμβούλευε την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει έναν "εμπορικό πόλεμο" ενάντια σε όποια χώρα της Ε.Ε θα εναντιωνόταν στους γ.τ.ο.
Χαρακτηριστικά δίνετα η συμβουλή "..να ορίσουμε μια στοχευμένη λίστα αντιποίνων που θα προκαλέσουν κάποιο "πόνο" στην Ευρώπη μιας και υπάρχει συλλογική ευθύνη [για την μη εναντίωση στους γ.τ.ο.].."

-Έγγραφο: 07PARIS4723 (περισσότερα εδώ)

2.  Η Ισπανία συνεργάζεται στενά με τις Η.Π.Α ώστε να πείσουν την Ε.Ε. για την μη εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την Βιοτεχνολογία
Τα έγγραφα εξηγούν γιατί η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί ανέχεται τις γ.τ. καλλιεργειες για χρόνια (είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης εκτεταμένης καλλιέργειας γ.τ.ο.), πως αδυνατούν να εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες για την επισήμανση και την ιχνηλασιμότητα γ.τ. τροφίμων, πως κρατούν σε αδιαφάνεια όσον αφορά τις τοποθεσίες γ.τ.ο στα χφράφια παρόλη την μακρά σειρά περιστατικών επιμόλυνσης και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων για τους αγρότες και την κοινωνία.

-Έγγραφο: Spain's biotech crop under threat (περισσότερα εδώ)

-Σχετικά άρθρα (GMWatch) εδώ

 

21 Δεκεμβρίου 2010
Πιέσεις στο Βατικανό για τους γ.τ.ο.. "Υποστηρικτής" τους φέρεται να είναι ο Πάπας

"..Επειδή πολλοί καθολικοί επίσκοποι στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τις γ.τ. καλλιέργειες, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ιδιαίτερη πίεση προς τους συμβούλους του Πάπα..οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Πάπας σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τις γ.τ. καλλιέργειες μετά από συνεχείς πιέσεις των ανωτέρων Αγίων συμβούλων, αλλά εκφράζει τη λύπη που δεν έχει εκδηλώσει ακόμη την υποστήριξη του.."

-Έγγραφο: Pope turns up the heat on environmental protection (περισσότερα εδώ)
 

-Σχετικά άρθρα (GENET) εδώ

 

07 Δεκεμβρίου 2010
1.Ο Σαρκοζύ και η βιομηχανία των γ.τ.ο.

Αναφορά στην προσέγγιση του Ν., Σαρκοζύ σχετικά με τους γ.τ.ο. και το πιθανό Ευρωπαϊκό μορατόριουμ.

-Έγγραφο: President Sarkozy’s First Official Visit To The U.S.: Policy Coordination With A Self-Consciously Independent France (περισσότερα εδώ)

2. Η Βρετανία, οι γ.τ.ο. και τα αγροκαύσιμα
Η γνώμη του Βρετανού πρ. Brown σχετικά με την τιμές των τροφίμων, τα αγροκαύσιμα και τους γ.τ.ο

-Έγγραφο: UK food summit highlights pm Brown's concern  (περισσότερα εδώ)

-Σχετικό άρθρο  (GMWatch) εδώ

 

03 Δεκεμβρίου 2010
Ενδιαφέρον εξάπλωσης των γ.τ.ο. στην Αφρική:

Την ανάγκη πληροφοριών για την κατεύθυνση πολλών αφρικάνικων χωρών προς την υιοθέτηση των γ.τ.ο. αποκάλυψε η διαρροή διπλωματικών εγγράφων των Η.Π.Α., μέσω του Wikileaks, κάτι που χαρακτηρίστικε ως επιβεβαίωση της εξωτερικής πολιτικής για τη προθώηση της βιοτεχνολογίας.

-Έγγραφο: Reporting and Collection Needs - African Great Lakes (DROC, Burundi, Rwanda) (περισσότερα εδώ)

-Σχετικό αρθρο (BiotechWatch.gr) εδώ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License