Βραζιλία: Δράσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στην πόλη Barreiras

Βραζιλία: Δράσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στην πόλη Barreiras

Δράσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Δεκέμβρη στην πόλη Barreiras, στην επαρχία της Bahia (στα βορειοανατολικά της χώρας). Οι διαμαρτυρίες δημιούργησαν μια κατάσταση στην πόλη χωρίς προηγούμενο.Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ήταν κάτι το αναμενόμενο μετά το πέρας των εκλογών μιας και είναι συνήθης πρακτική της διεύθυνσης των ΜΜΜ να προχωράει σε τέτοια μέτρα ώστε να υποχρεώσει τον κόσμο που χρησιμοποιεί τις άθλιες κρατικές υπηρεσίες να πληρώσει τα σπασμένα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων.

Με την ανακοίνωση του σχεδίου αύξησης της τιμής των εισιτηρίων ξεκίνησαν οι κοινωνικές διεργασίες, κυρίως από φοιτητές για την οργάνωση δράσεων ενάντια στη νέα αύξηση. Διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης, μοίρασμα κειμένων, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και κινήσεις για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του θέματος. Η ψηφοφορία για το σχέδιο θα διεξαγόταν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε. Πραγματοποιήθηκε τελικά την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι ξεδιάντροπα ψήφισαν υπέρ της αύξησης. Το δημαρχείο ήταν κατακλυσμένο από κόσμο (κυρίως φοιτητές) που διαμαρτύρονταν κρατώντας πλακάτ και πανό. Από την άλλη πλευρά μια μικρή ομάδα οδηγών και ελεγκτών υπερασπιζόταν την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου προσβλέποντας σε αυξήσεις των μισθών τους.

Οι σύμβουλοι αγνόησαν επιδεικτικά τις φωνές του διαμαρτυρόμενου πλήθους, όπως κάνουν πάντα άλλωστε, και υπερψήφισαν το σχέδιο δείχνοντας ακόμη μια φορά πως είναι καλοί υπηρέτες των εταιριών και της διασφάλισης μιας άδικης πραγματικότητας. Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου πέρασε σχεδόν παμψηφεί μιας και οι ψήφοι κατά ήταν μόνο 2.

Στις 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε δυναμική φοιτητική πορεία στην περιοχή του Atacadão για τον ίδιο λόγο ενώ στην πόλη Barreiras φοιτητές και αναρχοπάνκηδες προχώρησαν στην κατάληψη 15 λεωφορείων για 3 ώρες κάτω από αφόρητη ζέστη.
Οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν ούτε με την άφιξή της αστυνομίας που προσπάθησε με προπηλακισμούς και απειλές να τους απομακρύνει. Κάποια από τα αστικά μέσα, κυρίως εφημερίδες και ένα ράδιο εμφανίστηκαν για να καλύψουν τα γεγονότα αλλά στην πλειοψηφία τους τα μίντια της περιοχής και ειδικότερα τα κανάλια απέκρυψαν την είδηση ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της χειραγώγησης. Σύμφωνα με τον διαδηλωτή που μεταφέρει τις παραπάνω πληροφορίες νέες δράσεις οργανώνονται για το διάστημα που ακολουθεί.

η είδηση από το ΑΝΑ (Πρακτορείο Αναρχικών Ειδήσεων)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License