η Βολιβία μειώνει τα όρια συνταξιοδότησης

απο ιν.γρ

Η Βολιβία αποφάσισε να μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 58 έτη από 65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα όπως και να εθνικοποιήσει τον ασφαλιστικό τομέα.

Επιπλέον, με το νέο νόμο θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται περίπου τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι μέχρι σήμερα άνθρωποι, όπως οι πλανόδιοι πωλητές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου χιλιάδες εργαζόμενοι στα ορυχεία θα συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια νωρίτερα ή ακόμα και από τα 51 αν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Οι μητέρες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα συνταξιοδοτούνται από την ηλικία των 55 ετών.

Τον νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ σε ένα χρόνο, υπέγραψε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες σε τελετή περιτριγυρισμένος από μέλη εργατικών ενώσεων.

«Εκπληρώνουμε μία υπόσχεση στο λαό της Βολιβίας, φτιάχνουμε ένα ασφαλιστικό που θα τους περιλαμβάνει όλους», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας.

Παραταύτα, το νέο σύστημα έχει επικριθεί και από τους επιχειρηματίες στη χώρα σαν υπερφιλόδοξο και μη βιώσιμο.

Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι 65 και 62 έτη για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License