4η Αυγούστου.. σαν σήμερα .. (περαστικά μας)

"Ενώπιον της απειλής κοινωνικής και εθνικής καταστροφής εκ της κομμουνιστής δράσεως η κυβέρνηση εθεώρησεν επιτακτικόν καθήκον να προλάβει την εκδήλωση ανατρεπτικής στάσεως" (τότε βέβαια δεν υπήρχε και το ΔΝΤ ούτε τρόικα .. για να τους τα φορτώσει.. )

post image

Η Γ' αναθεωρητική Βουλή έκλεισε στις 30.4.1936, και ο Μεταξάς στις 3.5.1936 αναχώρησε προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο της Βαλκανικής Συνεννοήσεως στο Βελιγράδι. Στις 29 Ιουνίου ο Νικόλαος Πλαστήρας ανοικτά καλεί τον Μεταξά να κηρύξει δικτατορία, υπό τον όρο να επαναφέρει όλους του αποτάκτους μέχρι και του τελευταίου δεκανέως (Ανεξάρτητος 29.6.1936). 1936. Με την άρση των κυρώσεων κατά της Ιταλίας καταρρέει οριστικά η «Κοινωνία των Εθνών» και το σύστημα στο οποίο είχε στηριχθεί η Ειρήνη του Κόσμου. 1936. Ο Λούντεντορφ δημοσιεύει με τίτλο «Ολοκληρωτικός Πόλεμος» την επερχόμενη σύγκρουση, άλλοι συγγραφείς την ίδια εποχή προβλέπουν σύγκρουση Αγγλίας Ιταλίας για την κυριαρχία της Μεσογείου. 1935. Ο Χίτλερ στις 16 Μαρτίου έγινε Καγκελάριος, κατήγγειλε την Συνθήκη των Βερσαλλιών και του Λοκάρνο και έκανε υποχρεωτική την στράτευση. 1935 Ο Μουσολίνι τον Οκτώβριο εισβάλλει στη Αβησσυνία και τον Μάιο 1936 ολοκληρώνει την κατάληψη της καταλαμβάνοντας την Αντίς Αμπέμπα. 1936. 10η Φεβρουαρίου η Γκεστάπο ανωτέρα από το νόμο 1936. 7η Μαρτίου ο Γερμανικός στρατός εισβάλλει στην περιοχή του Ρήνου. 1936. 17η Ιουνίου αρχίζει ο Ισπανικός εμφύλιος ( 700.000 νεκροί). 1936. 19η Ιουλίου ο Φράνκο έκανε την αντεπανάσταση. -την 1η Οκτωβρίου ο Φράνκο εγκαθίδρυσε την δικτατορία. 1936. Την 4η Αυγούστου, "εν όψει των διεθνών εξελίξεων" , ο Ιωάννης Μεταξάς, με αφορμή την πανεργατική απεργία της 5ης Αυγούστου, ζητά από τον Βασιλέα Γεώργιο την άρση των 'Αρθρων του Συντάγματος 5,6,10,11,12,14,20, και 95 (βάσει του Νόμου 4229/1929 που είχε ψηφίσει η Βουλή επί Βενιζέλου). Το Διάγγελμα πρός τον Λαόν δια την Μεταβολήν της 4ης Αυγούστου 1936, και ο λόγος που εκφωνεί από ραδιοφώνου την 10η Αυγούστου, ο Ιωάννης Μεταξάς ως Εθνικός Κυβερνήτης προς τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και την ελληνική νεολαία φανερώνει τους λόγους από τους οποίους οδηγήθηκε στην άρση των άρθρων του Συντάγματος και τους Σκοπούς της 4ης Αυγούστου !!.

Εικόνες:

από του Μεταξά 04/08/2010 11:54 πμ.


Πρόεδρος του κόμματος των Εθνικοφρόνων. Επι χρόνια υπουργός διαφόρων κυβερνήσεων, η δικτατορία του Μεταξά έγινε ουσιαστικά από την παραλυσία του πολιτικού συστήματος, την εξάπλωση της διαφθοράς που ήταν αποτέλεσμα και της δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που ανέδειξε πολλές χιλιάδες επαναστάτες προλετάριους στον αγώνα.

Η πολιτική ανάδειξη του Μεταξά από τα άλλα πολιτικά κόμματα δίνοντας του κυβερνητικές θέσεις με το παράλληλο μόνιμο μαύρισμα του στις εκλογές από το λαό, απαντά στο πως έστρωσε το πολιτικό σύστημα το δρόμο στον Μεταξά. Κι απαντάει στην ουσιαστικά ανύπαρκτη αντίδραση του πολιτικού κόσμου. Ο άνθρωπος τους ήταν με περγαμηνές στην εξυπηρέτηση των ξένων και ντόπιων καπιταλιστών, όχι κάποιος ξένος.


Τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε στους πολιτικούς κρατούμενους κι εξόριστους, θα τα ζήλευε και η ιερά εξέταση. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης, οι μαρτυρίες κρατουμένων για το ρετσινόλοαδο, το “ρολόι”, το δέσιμο σε παγοκολώνες, οι φριχτοί θάνατοι πολλών πολιτικών κρατουμένων καταδείχνουν το πρόσωπο και το έργο των ημερών του. Ο Πρόεδρος της ΟΚΝΕ Χρ. Μαλτέζος δολοφονήθηκε καθώς τον πετάλωσαν οι βασανιστές του! Δεκάδες ακόμα παρόμοιες φριχτές δολοφονίες εναντίον πολιτικών εξόριστων. Πολλοί εξόριστοι παραδόθηκαν στη συνέχεια στους Ναζί για να μεταφερθούν στα στρατώπεδα εξόντωσης των Ναζί. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης στο μαρτυρικό Νταχάου.

Η ασφάλεια και ο Μανιαδάκης έγινε συνώνυμο της κόλασης του Δάντη. Ο Μανιαδάκης εξέδιδε και ριζοσπάστη μαϊμού γραμμένο από την ασφάλεια.

Το κεφάλαιο “Μεταξάς” κλείνει ουσιαστικά με την αντίσταση του ελληνικού λαού στην Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Ο θάνατος του τρεις μήνες μετά, επισφραγίζει το απόλυτο πολιτικό χάος και είναι το παρασύνθημα για την ματωμένη δεκαετία 1940-1950

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License