Ιθαγενείς καταλαμβάνουν υδροηλεκτρικό φράγμα στην Βραζιλία

1111111111

Ιθαγενείς από 11 εθνότητες της περιοχής του Με το Γκρόσο της Βραζιλίας ,  απελευθέρωσαν τους 300 ομήρους που κρατούσαν μετά από την κατάληψη του εργοταξίου κατασκευής  υδροηλεκτρικού φράγματος, στο δήμο Αριπουάνα. Η απελευθέρωση των εργαζομένων επήλθε μετά από την ανταλλαγή τους με 5 διευθυντικά στελέχη και μηχανικούς της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου.

Οι ιθαγενείς απειλούν ότι θα τινάξουν το φράγμα αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για αποζημιώσεις. Η κατασκευή του φράγματος έχει προκαλέσει την μείωση του πληθυσμού των ψαριών που αποτελούν την βασική τροφή των παραδοσιακών κατοίκων της περιοχής, ενώ ένα μέρος του εργοταξίου επεκτείνετε στον χώρο που χρησιμοποιείτε  ιστορικά για την ταφή των νεκρών των φυλών.

Την περασμένη Κυριακή 300 πάνοπλοι ιθαγενείς εισέβαλαν και κατέλαβαν το φράγμα συλλαμβάνοντας  τους εκεί εργαζόμενους ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν άλλοι 800 περίπου, έτοιμοι να επέμβουν αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση γιατί βαρεθήκαμε να μας κοροϊδεύουν, τώρα έχουν ένα παραπάνω λόγο να δεχθούν τις διαμαρτυρίες μας και να βρουν μια λύση».

 

απο http://oglobo.globo.com/cidades/mat/2010/07/26/indios-mantem-cinco-refens-em-obra-de-hidreletrica-em-mato-grosso-917239217.asp

από @ 27/07/2010 5:27 μμ.


πο τυ χτένισα λίγο για να βγαίνει νόημα

st1\:*{behavior:url(#ieooui) }

Σαν Πάολο

 

Ινδιάνοι από 11 εθνότητες απελευθέρωσαν την Κυριακή  300 εργάτες που κρατούσαν ομήρους στην περιοχή οικοδόμησης του  υδροηλεκτρικού εργοστασίου στα Δαρδανέλια (Dardanelos), ένα δήμο της Aripuaña, 976 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ciubá, στο Μάτο Γκρόσσο. Σύμφωνα με τη Στρατιωτική Αστυνομία, πέντε υπάλληλοι ανάμεσα στους μηχανικούς και τους διευθυντές της εταιρείας ενέργειας Águas da Pedra προσφέρθηκαν να αντικαταστήσουν τους εργάτες. Ζητούν μια αποζημίωση  για το υπό κατασκευήν εργοστάσιο που πρόκειται να ανεγερθεί σε έδαφος θεωρούμενο ιερό από τους Aboriginals.

Μια συνάντηση μεταξύ των Ινδιάνων και αντιπροσώπων του Εθνικού Ιδρύματος των Ινδιάνων (Funai), της γραμματείας Περιβάλλοντος του Μάτο Γκρόσσο, της Casa Civil do Estado e Promotoria Federal θα λάβει χώρα αυτή τη Δευτέρα προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος στην κατάληψη.

Θα βάλουμε φωτιά στα πάντα, θα κάψουμε τα παραπήγματα ή θα γκρεμίσουμε τα φράγματα, εάν δεν μας λάβουν υπόψη τους εντός της δοσμένης διορίας –απειλεί ο Aldeci Arara, ένας από τους ηγέτες του κινήματος, που αναμένει μια λύση μέχρι την Τρίτη.

Το πρωί αυτής της Κυριακής εισέβαλαν περίπου 300 Ινδιάνοι στο εργοτάξιο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Dardanelos. Οι Aboriginals έφθασαν οπλισμένοι, έχοντας βάψει τα πρόσωπα και το σώμα τους πολεμικά και συνέλαβαν τους 300 εργαζόμενους που δούλευαν για την κατασκευή του εργοστασίου υδροηλεκτρικής ενέργειας. Άλλοι 800 Ινδιάνοι περίμεναν διαταγές ενίσχυσης των συντρόφων τους σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Antonio Carlos Blacksmith του Aquino, τοπικό συντονιστή του Εθνικού Ιδρύματος των Ινδιάνων (Funai), το υδροηλεκτρικο έργο έχει αρχίσει εδώ και περίπου τρία χρόνια. Είχε ορισμένα προβλήματα  κατά τη διαδικασία της απόκτησης της άδειας κατασκευής και το εργοστάσιο οικοδομήθηκε πάνω σε ένα νεκροταφείο των Aboriginal. Πάντα σύμφωνα με το Funai, πρόκειται να πάνε αυτή τη Δευτέρα στο Μάτο Γκρόσσο εκπρόσωποι του Funai και του Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional (Iphan) για να διαπραγματευτούν με τους Ινδιάνους.

 

Ο συντονιστής λέει ότι οι Ινδιάνοι πρόκειται να διαπραγματευτούν μια αποζημίωση.

 

Η ομάδα δηλώνει ότι κουράστηκε να περιμένει μια απάντηση  και ως εκ τούτου αποφάσισαν πιο ριζικούς τρόπους δράσης. –Περιμένουμε από το 2005.  

 

Κουραστήκαμε! –επιβεβαιώνει ο ηγέτης των Aboriginal, Aldeci Arara.

 

 Η επιχείρηση καταλαμβάνει μια περιοχή περίπου 30 χιλιομέτρων και οι Ινδιάνοι λένε ότι ο τόπος που πρόκειται να ανεγερθούν τα εργοστάσια ήταν η γη των προγόνων τους και έχει ιστορική αξία

 

Έχουμε ένα μεγάλο νεκροταφείο με όλους τους προγόνους μας από πολλές γενιές της φυλής μας που βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου ενέργειας. Είναι για μας ένας ιερός τόπος- λέει ο Arara.

 

Φοβούνται ακόμη οικονομικές ζημίες όπως περιορισμό των ψαριών και της ποιότητας του νερού, όταν αρχίσει το εργοστάσιο να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον Aboriginal, βρώμισε ο ποταμός Juruena και στέρεψε από ψάρια μετά τη λειτουργία του εκεί εργοστασίου.

 

Σύμφωνα με αυτόν η αποζημίωση που συμφωνήθηκε εντός του of Plano Básico Ambiental (PBA) φθάνει στα 12 με 13 εκατομμύρια ρεάλ (βραζιλιάνικο νόμισμα)

Δημιουργήσαμε ένα κίνημα έως ότου εμφανιστεί το Υπουργείο (Ministério Público) και το Funai – λέει ο Αrara.

 

- Νομίζουν ότι οι άνθρωποι, «εσύ», αστειεύονται/εσαι, βεβαιώνει ένας Aboriginal

 

 

 


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License