Αμνηστεία στους αντάρτες του ΡΚΚ

Νομοσχέδιο για την αμνήστευση των ανταρτών του PKK κατατίθεται στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλκαντίρ Ακσού αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας το περιεχόμενο νομοσχεδίου που προβλέπει την αμνήστευση των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών μετά από εχθροπραξίες είκοσι ετών. Το νομοσχέδιο, που είναι πιθανό να κατατεθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα, συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο οποίο μετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, το σχέδιο συζητήθηκε επίσης σήμερα σε σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Υγείας με συμμετοχή εκπροσώπων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Η προτεινόμενη αμνηστία θα αφορά τους αντάρτες του Εργατικοιύ Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το σημερινό KADEK, που διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας από το 1984. Οι συγκρούσεις έχουν σχεδόν σταματήσει από το 1999, όταν το PKK ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τα ηγετικά στελέχη του PKK θα εξαιρεθούν από την αμνηστία σύμφωνα με τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

από πε κα κας 28/06/2003 2:20 πμ.


Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλακαντίρ Ακσού πρότεινε σήμερα, μετά από περίπου είκοσι χρόνια εχθροπραξιών, τη χορήγηση αμνηστίας στους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Το νομοσχέδιο, που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προτείνει την απονομή χάριτος σε ορισμένους αντάρτες και τη μείωση των ποινών που έχουν επιβληθεί σε άλλους. ''Πρόκειται για ένα νέο και πολύ σημαντικο βήμα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ειρήνης'', τόνισε ο υπουργός.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License