Το ΝΑΤΟ δεν πείθει τους Αφγανούς πολίτες

.

Το NATO αποτυγχάνει να «κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά» των πολιτών του Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Διεθνούς Συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη. Οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών όπου δρουν οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν αρνητικά τα ξένα στρατεύματα και πιστεύουν πως οι Ταλιμπάν θα έπρεπε να βρίσκονται στην κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το 55% των Αφγανών που ερωτήθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη (ICOS) θεωρούν ότι το NATO και η σημερινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν κερδίζουν τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις 552 Αφγανών πολιτών και έλαβαν χώρα τον Ιούνιο στην Κανταχάρ και στη Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις.

"Αποτυγχάνουμε... να εξηγήσουμε τι κάνουμε ή ποιοι είναι η στόχοι μας στο λαό του Αφγανιστάν. Αυτό προσφέρει σαφώς ευκαιρίες στους Ταλιμπάν και στην Αλ Κάιντα και την προπαγάνδα τους εναντίον της Δύσης", υποστήριξε η πρόεδρος του ICOS, Νορίν ΜακΝτόναλντ.

Από την έρευνα στις δύο επαρχίες προκύπτει ότι το 75% πιστεύουν ότι οι ξένοι δεν σέβονται την θρησκεία και τις παραδόσεις τους, το 74% πιστεύουν ότι η συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις είναι λάθος, το 68% πιστεύουν ότι οι δυνάμεις του NATO δεν τους προστατεύουν, ενώ το 65% πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν και ο ηγέτης τους μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ θα έπρεπε να έχουν θέση στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το 70% εκτίμησαν ότι οι πρόσφατες ενέργειες των ξένων και των κυβερνητικών ένοπλων δυνάμεων στις περιοχές τους είχαν άσχημα αποτελέσματα για τον λαό και σε ποσοστό 59% εξέφρασαν την αντίθεση τους σε μια ενδεχόμενη νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που φέρεται να ετοιμάζει το NATO στην Κανταχάρ.

Νωρίτερα εφέτος, χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του "εθνικού στρατού" του Αφγανιστάν συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στην περιοχή Μάρτζα στην επαρχία Χελμάντ.

Οι δυνάμεις του NATO ετοιμάζονται εν τω μεταξύ για μια ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή.

Το 55% όσων ερωτήθηκαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι ξένες δυνάμεις βρίσκονται στο Αφγανιστάν για δικό τους όφελος, για να καταστρέψουν ή να κατάσχουν την χώρα ή για να "καταστρέψουν το Ισλάμ".

Το 71% θεωρούν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να επιστρέψουν εάν το NATO αποχωρήσει, παραχωρώντας τον έλεγχο στην αφγανική κυβέρνηση.

Το 61% πιστεύουν ότι ο αριθμός των Αφγανών που εντάσσονται στους Ταλιμπάν έχει αυξηθεί την τελευταία χρονιά και τα τέσσερα πέμπτα εκτιμούν ότι εάν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας η Αλ Κάιντα θα επιστρέψει.

Το 64% πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις περιοχές τους "συνδέονται" με τους Ταλιμπάν και η μεγάλη πλειοψηφία ότι τόσο οι τοπικές κυβερνήσεις όσο και οι Ταλιμπάν κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License