Νέες προκλήσεις Ισραήλ. Θα ξεκινήσει εκ νέου ανέγερση οικισμών

Η οικοδομική δραστηριότητα θα ξεκινήσει κανονικά στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης το φθινόπωρο, με την εκπνοή του δεκάμηνου moratorium στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Λίμορ Λιβνάτ.

"Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Η ανέγερση νέων κατοικιών θα επαναληφθεί στην Ιουδαία-Σαμάρεια στη Δυτική Όχθη αμέσως μετά την προβλεπόμενη εκπνοή της απαγόρευσης" στις 26 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Λίμορ Λιβνάτ στο ραδιόφωνο του Στρατού.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προέβη στις δηλώσεις αυτές την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από αμερικανικές πιέσεις, την αναστολή για μια περίοδο δέκα μηνών της εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκειμένου να προωθήσει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είχαν διακοπεί ύστερα από την ισραηλινή επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008. Επαναλήφθηκαν στις 9 Μαΐου υπό τη μορφή των "εκ του σύνεγγυς" συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου ειδικού για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, Τζωρτζ Μίτσελ.Σε ισραηλινά χέρια το 42% της Δυτικής Όχθης σύμφωνα με ΜΚΟ

Το 21% των εβραϊκών οικισμών βρίσκεται σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη

Στο έλεγχο του Ισραήλ βρίσκεται το 42% της Δυτικής Όχθης ενώ οι περισσότεροι εβραϊκοί οικισμοί έχουν χτιστεί παράνομα σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη, σύμφωνα με ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα, η B' Tselem αναφέρει ότι περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν πέρα από την πράσινη γραμμή, που χωρίζει το Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη εκ των οποίων 300.000 σε 121 οικισμούς και σε περίπου 100 φυλάκια, παρόλο που η οικοδομημένη περιοχή με τους εβραϊκούς οικισμούς καλύπτει μόλις το 1% του εδάφους. Το Ισραήλ δήλωσε ως "κρατική γη" το 16% της Δυτικής Όχθης το 1979 - 1992.

Ωστόσο, παρότι το Ισραήλ δηλώνει ότι χτίζει οικισμούς σε κρατική γη, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι διασταύρωσε στοιχεία της Πολιτική Διοίκηση για τη Δυτική Όχθη με αεροφωτογραφίες και ανακάλυψε ότι το 21% των εβραϊκών οικισμών χτίστηκε σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.

"Η κατανομή της γης αυτής για εποικισμό κατέστη δυνατή μόνο μέσω μιας παραπλανητικής ερμηνείας όλων των σχετικών νόμων που ισχύουν στη Δυτική Όχθη", αναφέρεται στην έκθεση που επισημαίνει ότι σχεδόν το 66% των περιοχών που έχουν χτιστεί εβραϊκοί οικισμοί ορίζεται ως κρατική γη.

Η έκθεση για την Ισραηλινή Εποικιστική Πολιτική στη Δυτική 'Όχθη κατηγορεί αυτούς που ευθύνονται για τον ισραηλινό οικισμό, ότι “επεξεργάστηκαν το διεθνές δίκαιο, την τοπική νομοθεσία, τις εντολές του ισραηλινού στρατού με τρόπο ενορχηστρωμένο, κυνικό, ακόμη και εγκληματικό".

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ για να ενθαρρύνει επίσης τους πολίτες να εποικήσουν, παρέχει μια σειρά από παροχές και κίνητρα. Οι περισσότεροι από τους εποίκους ανήκουν σε καθεστώς Εθνικής Προτεραιότητας Περιοχής Α, που τους δίνει πλεονεκτήματα στον τομέα της στέγασης, της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας και γεωργίας και της φορολογίας.

Η έκθεση της B' Τselem βασίζεται σε επίσημες κρατικές αναφορές και έγγραφα, μεταξύ αυτών του στρατού και χαρτών της Πολιτικής Διοίκησης.

Σύμφωνα με την B' Τselem, το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης που κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει απάντηση από τις αρχές στην έκθεση "εξαιτίας του πολιτικού της χαρακτήρα".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License