Η ΠΑΣΠ σβήνει συνθήματα

Μετά από 28 χρόνια οι ΠΑΣΠήτες αποφάσισαν να σβήσουν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα από την πύλη του Πολυτεχνείου. Ας είναι καλά το PhotoPaint...

post image

Οταν η ιστορία δεν μας συμφέρει, υπάρχει και η τεχνολογία που την διορθώνει...!!!

Εικόνες:

από Αρίστος 15/11/2001 1:25 μμ.


Στο Πολυτεχνείο το '73 υπήρχαν συνθήματα όλων των ειδών: αντιδικτατορικά, αντιιμπεριαλιστικά, αντικαπιταλιστικά, αναρχικά, ακόμα και σκέτα φοιτητικά. Κατειλημμένο ήταν, ο καθένας έγραφε ό,τι τον αντιπροσώπευε, η συντονιστική επιτροπή δεν ήλεγχε τα συνθήματα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, άρχισαν τα "βελτιωτικά" έργα. Από τις δεκάδες φωτογραφίες, που έχουν τραβηχτεί αμέσως μετά την επέμβαση, ελάχιστες δημοσιεύονται, μόνον οι εξωραϊσμένες. Η ΠΑΣΠ δημοσίευσε αυτή την τροποποιημένη. Το ΚΚΕ δημοσιεύει συχνά εκείνη με την πύλη, όπου αναγράφεται μόνο το "Εξω αι ΗΠΑ" και "Εξω το ΝΑΤΟ". Πρόκειται για αυθεντική φωτογραφία. Μόνο που υπήρχαν κι άλλα συνθήματα, σε άλλους τοίχους. Υπάρχει ένα βιβλίο, αναρχικής προέλευσης, με τίτλο κάπως σαν "Πολυτεχνείο 73, αυτοί οι αγώνες δεν δικαιώθηκαν". Ειλικρινά, δεν το θυμάμαι ακριβώς. Πάντως είναι η μοναδική έκδοση, απ' όσο ξέρω, που δημοσιεύει όλες τις φωτογραφίες με όλα τα συνθήματα. Φοβάμαι ότι έχει εξαντληθεί.

από Δημήτρης από Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών 16/11/2001 4:04 μμ.


Το βιβλίο που αναφέρει ο Αρίστος λέγεται "Νοέμβρης '73, αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται - δεν εξαγοράζονται - δεν δικαιώθηκαν" εκδόθηκε το 1983 από την "Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών" και επανεκδόθηκε το 1996. Ίσως υπάρχουν ακόμα μερικά αντίτυπα στο βιβλιοπωλείο "Ελεύθερος Τύπος" Το βιβλίο αποτελεί ένα χρονικό των αγώνων της δεκαετίας 1973-1983. Αναφέρουμε μερικά από τα συνθήματα του Νοέμβρη που καταγράφονται στο βιβλίο : ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ Ο ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΕΡΜΑ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕ ΣΕ ΣΩΖΕΙ Ο ΠΙΠΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ ΚΑΤΩ Η ΞΕΝΟΔΟΥΛΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ - ΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΖΗΤΩ Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ Είναι φανερό ότι τα συνθήματα έκφραζαν ένα πολύμορφο αυθόρμητο λαϊκό κίνημα που όμως είχε κοινούς στόχους και κατευθύνσεις : την ανατροπή της χούντας με κοινωνικούς αγώνες. Κίνημα που μέσα στη πολυμορφία του είχε κοινά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αναιρεθούν από όσους θέλουν να φέρουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους. Ο αντιαμερικανισμός και ο αντιιμπεριαλισμός ήταν τέτοια βασικά χαρακτηριστικά όσο κι αν αυτό δε βολεύει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί "ότι υπήρξε μια φορά δε γίνεται να πάψει να έχει υπάρξει" ΛΑΕ Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΫΛΑΝΔΗ ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

από per23 16/11/2001 8:11 μμ.


Κατά τη γνώμη μου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιεύει φωτογραφίες του Πολυτεχνείου ή να αναφέρεται στους νεκρούς κάνοντας την προπαγάνδα του. Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στους ανθρώπους που ήταν εκεί και πάλεψαν για την δημοκρατία, για την λαοκρατία ή οτιδήποτε άλλο πίστευαν. Νομίζω ότι αρκετή εκμετάλλευση έγινε από όλους με το Πολυτεχνείο. Ακόμα και αυτοί που ήταν στα συντονιστικά ή στο ραδιοσταθμό (σαν αποτέλεσμα πολιτικών ίντριγκων συνήθως) πάλι δεν έχουν δικαίωμα επειδή εκλέχτηκαν σε ένα πόστο να το εκμεταλλεύονται για να κάνουν πολιτική καριέρα (περίπτωση Δαμανάκη, Λαλιώτη και πόσες άλλες άραγε). Νομίζω ότι ο πιο τίμιος από όλους αυτούς ήταν ο Παπαχρήστος που γενικά χάθηκε από το προσκήνιο έκτοτε και ποτέ δεν επιχείρησε να καπηλευτεί την μικρή ή μεγάλη συμμετοχή του στον αγώνα. Παρόμοια γεγονότα είχαμε και τώρα με τον Τζουλιάνι. Γιος κομμουνιστή συνδικαλιστή τον λέει ο ένας, αναρχικό τον λέει ο άλλος πάλι όλοι για να περάσουν την προπαγάνδα τους. Είδα μια πολύ ωραία αφίσα στα Εξάρχεια που είχε την περιγραφή του Τυμβωρύχου μιλώντας για αυτούς που μιλούσαν με τόσο παχιά λόγια για τον Τζουλιάνι. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους τους Τυμβωρύχους όλων των νεκρών, ηρώων και επαναστατικών γεγονότων.

από Κώστας 17/11/2001 11:35 μμ.


Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο και υπάρχουν ελάχιστα αδιάθετα αντίτυπα. Το βιβλίο υπήρχε και στο τραπεζάκι-βιβλιοπωλείο των αναρχικών στην τριήμερη κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έγινε ανάρπαστο. Θα γίνει προσπάθεια να ανατυπωθεί.

από Γιώργος 26/11/2001 10:56 πμ.


σίγουρα στον Ελεύθερο Τύπο,πιθανότατα στις εκδόσεις βιβλιοπέλαγος και στην αρχειοθήκη με παραγγελία(φωτοτυπίες). Δε γνωρίζω αν υπάρχει και σε καταλήψεις,στέκιακ.τ.λ.

από asfyxia 07/09/2006 10:54 μμ.


post image
live sto proavlio tou polutexneio 16/09/06!!!!!!

Εικόνες:

από . 25/12/2006 2:34 μμ.


post image
  saria

Εικόνες:

από /. 25/12/2006 2:42 μμ.


post image
  ...

Εικόνες:

από ./ 25/12/2006 2:43 μμ.


post image
  ...

Εικόνες:

!!

από Animix 25/12/2006 2:43 μμ.


Φοβερή αυτή.

από /./ 25/12/2006 2:43 μμ.


post image
  ...

Εικόνες:

από ./ 25/12/2006 2:54 μμ.


post image
  ...

Εικόνες:

από .. 25/12/2006 9:54 μμ.


post image
  ...

Εικόνες:

2o

από . 25/12/2006 9:58 μμ.


post image
  ...

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License