ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ποιο είναι το στοίχημα της Θεσσαλονίκης; Τι θα θεωρηθεί επιτυχια και τι αποτυχία του "αντιπαγκοσμιοποιητικού" κινήματος;

Μαζεύονται στην θεσσαλονική ανθρωποι απο όλη την Ελλάδα και αρκετοί απο όλον τον κόσμο. Τι περιμενουμε να γίνει για να πουμε ότι αυτή η συγκέντρωση πετυχε και τι για να πουμε ότι απέτυχε. Θα πω την γνώμη μου πανω σ' αυτό για να αφήσω και την ΚΟΕ ήσυχη στην κακομοιρίά της μια φορά γιατι εδω που τα λέμε δεν έχει τιποτα καλύτερο αλλα δεν εχει και τιποτα χειρότερο από όλες τις αλλες χρεοκοπημένες κομματικες και πολιτικές οργανώσεις. Το στοίχημα θα παιχθει κατα την γνώμη μου στο τί θα ειπωθεί στις συζητησεις που θα διεξαχθούν. το ότι βεβαια οργανώνεται μια συγκέντρωση με μαζικές συζητήσεις, όπως ήταν και της Φλωρεντίας ειναι μια πρωτη νίκη. Μια δεύτερη νίκη ειναι ότι εξ αντικειμένου όλοι περιμένουν πως θα εκφραστεί ο κόσμος. Οτι δηλαδή η σχεση καθοδηγησης και πρωτοπορίας μεταξύ κοσμου και οργανώσεων εχει αντιστραφεί. Μια πρώτη και βασική ήττα, αντίθετα είναι ότι κυριαρχεί η εννοια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που παραμπει σε υπεράσπιση των κεκτημένων. Μια δεύτερη ήττα είναι οτι την "ημερήσια διάταξη" της συζήτησης την έχουν κόψει και ράψει στα μέτρα τους οι "μούχλες" των οργανώσεων και του πανεπιστημίου. Οι ομιλίες που εχουν προγραμματιστεί είναι του περασμένου αιώνα. Τα μέν κοινωνικά θέματα είναι χιλιοειπωμένα και θα παισει χασμουρητό θανατηφόρο. Τα δε πολιτικά θέματα είναι κατάλληλα για συνταξιούχους πολιτικούς να τα συζητάνε παιζοντας ταβλι στο καφενείο. Αυτο που περιμένει κανεις να δεί είναι άν θα γιουχάρει ο κόσμος αυτά τα παράσιτα της διανόησης που του καθονται στο σβέρκο από το 1949 και άν θα ανοίξει το στομα του να φερει την συζήτηση εκεί που την θέτει η ίδια η ζωή. Εγώ παντως είμαι αισιόδοξος και περιμένω. Κι αν τιποτα δεν γίνει περισσότερο εχει ο κόσμος στο χερι δυο νίκες ήδη. Κ.Π.

από Κρίμα που δεν γνωριζόμαστε 17/06/2003 11:06 μμ.


Αψογη τοποθέτηση.

από αλλά... 17/06/2003 11:50 μμ.


συμφωνώ!

από ισχυρομνήμων 18/06/2003 12:42 πμ.


θα ήταν ο εργαζόμενος κι αγωνιζόμενος κόσμος να μιλήσει επιτέλους να καταλάβει ότι η άποψή του μπορεί να είναι πολύτιμη κι ας μην έχει και ταμπέλα και να τους κάνει να πάθουν γλωσσοδέτη όλους όσους εννοείς... Κι όχι μόνο σε μια συζήτηση, είναι καιρός να το ανοίξουμε όλοι το στοματάκι μας Όποιος έχει κάτι να πει να το πει... Καλή Θεσσαλονίκη σε όλους σύντροφοι! (από έναν που μένει...)

από Ισοπαλία στην καλύτερη περίπτωση 18/06/2003 2:51 πμ.


Δύο - δύο στην καλύτερη περίπτωση. Δηλαδή από τα αποδυτήρια είμαστε με δύο στην πλάτη φορτωμένοι. Δηλαδή δεν πάμε για νίκη αλλά μήπως όλα πάνε τέλεια και φέρουμε ισοπαλία. Ξεχνάμε και το ρίσκο από απώλειες. Αυτό είναι παρωχημένη λογική σαν αυτή που κατηγορούμε. Η πάμε για νίκη ή να μην πάμε καθόλου. Μπορούμε να πάμε και για νίκη αλλά οι προπονητές ταχουν πιασμένα και κάνουν λάθος στήσιμο. Βρες μου την τρίτη νίκη για νάχουμε καμμιά ελπίδα και τότε το ξανασυζητάμε. Μια είναι η νίκη και δεν πρέπει να τους αφήσουμε τίποτα για να παίξουν οι στημμένοι μια γιορτή όλη η πόλη, μακριά από κουβέντες, στημμενους λόγους, στημμένες πορείες, στημμένους τσαμπουκάδες που τους κερδίζουν τα χημικά. Κάτω από τα δεντράκια, με τις μουσικές μας και τις μικρές μας παρέες και τους νέους φίλους. 100.000 άνθρωποι μια μέρας καλοπέραση έξω από τις οδηγίες προς ναυτιλουομένους. Μπορείτε? Αν γίνει μια μέρα θα γίνει ξανά. Μπορείτε να τους γράψετε όλους να πάρετε το παιχνίδι? Μπορείτε? Μπορείτε να καταργήσετε τις στημμένες διαχωριστικές ανάμεσα στις οργανώσεις? Μπορείτε? Για αυτό και μόνο ανέβηκα Θεσσαλονίκη και θα ξανανέβαινα αν είχα λεφτά. Αυτό είναι η μόνη νίκη που μπορούμε να έχουμε και που έχουν πέσει όλοι οι στημμένοι για να μην γίνει.

από Εκτός των τειχών 18/06/2003 11:37 πμ.


Κοιτάχτε, δύο είναι τα στοιχήματα που παίζονται όλη τη χρονιά στην Ελλάδα, αυτά τα δύο θα κορυφωθούν στη Θεσ/νίκη, αυτά θα συνεχίσουν να μας αφορούν τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. 1ον το ποιά αριστερά θα καταφέρει να ηγεμονευσεί στις ημέρες μας. Μια αριστερά τύπου ΚΚΕ ή τύπου Φόρουμ; Θα καταφέρουν τα κομμάτια της επαναστατικής ριζοσπαστικής αριστερας να ανασυντεθούν και να αναδειχθούν σε μια κοινωνικά αναγνωρίσημη πολιτική δύναμη; 2ον το ποιά ριζοσπαστική αριστερά θα προκύψει εντός των ενωτικών προτοβουλιών. Θα είναι μία αριστερά που θα απευθύνεται στην άγρια νεολαία της εκπαίδευσης και της παραγωγής με ένα μεταμορντέρνο διεθνιστικό πλαίσιο ή θα είναι μια αριστερά που θα απευθύνεται στην εργατική τάξη με λαικό χαρακτήρα με κομμουνιστική στόχευση; Την απάντηση και στα δύο στοιχήματα είναι σαφές πως θα τη δώσει ο κόσμος και όχι οι οργανώσεις. Οι οργανώσεις θα παρατάξουν τις οριοθετήσεις τους και η ζωή θα δείξει ποιο σχέδιο θα ενισχυθεί και ποιό θα χάσει. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν προς τι η τόση γρίνια για τις οργανώσεις και τα στελέχη τους που θα ανέβουν στα διάφορα πάνελ στη Θεσ/νικη. Το πρόβλημα ή ότι τα περισσότερα στελέχη που θα ανέβουν στα πάνελ δεν θα μπορούν να εκφράσουν τις πραγματικές ανάγκες και συμφέροντα του σημερινού ανώνυμου εργαζόμενου, του σημερινού ανώνυμου νεολαίου (που εκτιμώ πως θα δοκιμάσει να έρθει και να παρακολουθήσει της διάφορες εκδηλώσεις, μόνο που ενδέχεται να απογοητευτεί οικτρά). Ακριβώς γιατι το σύνολο σήμερα της αριστεράς έχει εγλιστεί είτε σε ένα ξεπουλημένο, οπορτουνίστικο, ρεφορμιστικό πολιτικό σχέδιο (σχεδιασμένο κατά βάση στα αστικά επιτελεία) --> Φόρουμ, είτε βρίσκεται εγλισμένο σε ένα πατριοτικό κόμμα με έντονες μικροαστικές αναφορές που θέλει να διαχειρίζεται εκλογικά την κοινωνική δυσαρέσκεια --> ΚΚΕ , είτε σε μία αριστερίστικη, σεκταριστική, ξεκομμένη από την εργατική τάξη στο σύνολό της αντίληψη που απέναντι στο ρεφορμισμό παρατάσσει τη βία και το σπάσιμο των κόκκινων ζωνών και όχι ένα νικηφόρο πολιτικό σχέδιο-->Αναρχικοί, μέρος του ΝΑΡ και της νΚΑ, Τροτσιστικές οργανώσεις της άκρας αριστεράς, ΑΡΑΣ κτλ, είτε σε οργανώσεις που περιχαρακόνονται κυρίως σήμερα γύρω από το Μ-Λ ιδεολογικό οπλοστάσιο της εξάρτησης, της κρίσης και της καταστροφής, της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας κτλ πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνεγείρουν τις μάζες στην Ελλάδα του 2000. Τα πράγματα θέλουν τομές, ανατροπές, αναδιάταξη των συσχετισμών εντός της Αριστεράς και ειδικά εντός της Εκτός των Τειχών Αριστερας για να πάνε μπροστά. Η Θεσ/νίκη είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί αυτή η προβληματική και να δούμε πραγματικά αν μπορούν να υπάρξουν προχωρήματα και στα δύο στοιχήματα που ανέφερα. Αυτά για την ώρα. Πρέπει σιγά σιγά να ανεβαίνουμε και προς τη Θεσσαλονίκη.

από Τίποτα δεν γίνεται 18/06/2003 12:44 μμ.


Με τις κουβέντες για το ποιός θα είναι ο ηγεμόνας δείχνει όλο το μέγεθος του φασισμού που κρύβεται πίσω από τις πρακτικές που έχουν αναδειχθεί από τα γερόντια της εκσυγχρονιστικής αριστεράς. Αυτοί που κάναν πάρτυ όταν στην ταράτσα της μπουμπουλίνας βασανιζόντουσαν πραγματικοί αγωνιστές. Αυτά είναι τα χάλια και όσο κουβεντιάζετε τόσο κάνετε το παιχνίδι των αφεντικών σας. Ανυπόταχτη πόλη σημαίνει να είμαστε ανυπόταχτοι και στους ανθρωποπατέρες που χάρις σε αυτούς μπορούν και χορεύουν οι γελοίοι στα πτώματά μας. Εχεις την εντύπωση ότι είσαι ζωντανός? Ζωή είναι αυτό που βιώνουμε? Τα ζόμπια και οι βρυκόλακες έχουν ξεχυθεί και κάνουν ότι θέλουνε.

από Εκτός των τειχών 18/06/2003 3:57 μμ.


Πρώτον, σε κάθε τοποθέτηση, σε κάθε πολιτική στάση, σε κάθε ανρθώπινη πρωτοβουλία ή δράση, ηγεμονεύουν μια σειρά από ιδεολογικά υποσύνολα είτε το θέλουμε είτε όχι. Και αν δεν το θέλουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρά να αποδεχτούμε πως στη θέση μας ηγεμονεύουν ανθρωποκεντρικές θεωρήσεις για την ιδεολογία (βλέπε Χέγκελ). Δεύτερον, το κόσμο δεν θα τον αλλάξουν αυτοί που τον σιχαίνονται, αυτοί που τον βαριούνται, αυτοί που νιώθουν να καταπιέζονται αλλά αυτοί που μπορούν να διαθέτουν το σχέδιο για να αλλάξει ο κόσμος.

Φιλε "ισοπαλία" δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο. Δεν πρόσεξες ότι δεν μιλάμε για νίκη των μουχλιασμένων πολιτικών, αλλά για ήττα προς το παρόν της κοινωνίας. Καλύτερα θα ήταν να λέγαμε βήματα που δεν εγιναν ακόμα. Ποιός προπονητής; τόσο το Φόρουμ όσο και το ΚΚΕ είναι πουλμανατζήδες που κοιτάνε ποσο κόσμο κουβάλησαν στην θεσσαλονίκη για να πληρωθούν τα ναύλα σε πολιτικό νόμισμα. Κατω από τα δεντράκια όσο και μέσα στις αίθουσες. Γιατι οχι; Δεν είναι διασκέδαση και η σοβαρή πολιτικη συζήτηση; Εκτός των τειχων δεν μπορούμε να μιλάμε για ηγεμονίες ούτε να κανουμε προβλέψεις για το τί γεννιέται με όρους του παρελθόντος. Ναι φτωχή είναι η κριτική μου στις οργανώσεις, όσο φτωχές είναι και οι οργανώσεις που κριτικάρω. Δεν είναι ουσιαστικά κριτική είναι ένα ερώτημα. Μπορεί το χαλι των 55 τελευταίων ετών να διορθωθεί; Εγώ λέω ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή κοινωνία χρειάζεται επομένως πρωτοφανή (Αλλου ειδους) πολιτική. Τι είδους πολιτική δεν ξέρουμε. Από που θα βγεί όμως αυτή η πολιτική ξέρουμε: Από την κοινωνία. Κ.Π.

από Μαζί σου 19/06/2003 12:25 πμ.


Απλά σκέφτομαι ότι από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Ας κάνουμε κάποια κίνηση και ας είναι και λάθος. Ναι και ξάπλες και συζητήσεις αλλά χαλαρά σαν ξάπλα, με χαμόγελο και κατανόηση. Καλύτερα λάθη από το να τρώμε το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό ξανά και ξανά που μας σερβίρουν οι ανθρωποπατέρες. Μας πετάνε σούπα από σώβρακα και αυτοί ξεκοκαλίζουν βόδια. Δεν παει άλλο από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Η σάπια διαδοχή με τους όρους που γίνεται έσπασε από τις εξελίξεις και τα απτά αποτελέσματα. Είτε θέλετε είτε όχι ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να καταλάβουμε πως θα την βγάλουμε στα καινούργια δεδομένα. Υπάρχουν τα καινούργια δεδομένα δεν είναι στην φαντασία μας και είναι ξεκάθαρο πια ότι οι υπεύθυνοι δεν είναι σε θέση ούτε θέλουν να τα αντιμετωπίσουν. Δεν μπορούν. Τι να κάνουμε θα αφήσουμε να μας πάρουν μαζί τους? Ο κάθε ένας μας έχει κάποιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Αντε

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License