κοινωνιολογία και κινήματα

οι κοινωνιολόγοι βρήκαν κοινά στοιχεία στα πετυχημένα κοινωνικά κινήματα. Τί σημαίνει αυτό για εμάς.

Οι κοινωνιολόγοι συχνά κάνουν μελέτες για τα κοινωνικά κινήματα, και έτυχε τελευταία να ασχοληθώ με μια γραμμή έρευνας που προσπαθεί να εντοπίσει τα στοιχεία που επιτρέπουν σε κάποια επαναστατικά κινήματα να πετυχαίνουν ενώ άλλα βυθίζονται στην αποτυχία.

(να σημειώσω πως τέτοιες έρευνες ενδιαφέρουν πολύ τους αστούς καθώς έτσι καταλαβαίνουν καλύτερα πώς να επηρεάσουν τα κινήματα με τρόπους που θα προκαλέσουν την αποτυχία τους)

Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν σε ένα κοινό σημείο: τα επαναστατικά κινήματα για να πετύχουν πρέπει να είναι σταθερά στις αξίες τους και να μην κάνουν παραχωρήσεις στο σύστημα. Οι συμμετέχοντες σε ένα επαναστατικό κοινωνικό κίνημα πρέπει να δώσουν το μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία οτι είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν τη κοινωνία σύμφωνα με τις αξίες τους και οτι δεν κάνουν παζάρια. Όσο πιο έξω από τα συνηθισμένα είναι η δράση ενός κινήματος, τόσο περισσότερη επιρροή μπορεί να πετύχει στη κοινωνία. Για να πετύχεις να αλλάξεις τη κοινωνία πρέπει να απαιτείς και όχι να παρακαλάς.

Ενδιαφέρον έχουν διάφορες έρευνες που δείχνουν οτι μπορείς να αλλάξεις τη κοινωνία ακόμη και όταν δεν έχεις τη πραγματική δύναμη για να το κάνεις. Και τούτο γιατί οι κοινωνικές αλλαγές είναι κατά πλείστον μια ψυχολογική διαδικασία. Ακόμη και αν οι αντίπαλοί σου έχουν όπλα κι εσύ παλεύεις με πέτρες, αν δώσεις στη κοινωνία να καταλάβει οτι έχεις δίκαια ιδανικά και οτι δε πρόκειται να κάνεις πίσω, ενστικτωδώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σε υποστηρίζουν μέχρι που αυτοί εναντίων των οποίων πολεμάς μείνουν δίχως κοινωνική συναίνεση. Άρα σημασία δεν έχει αν έχει ένα κίνημα τα μέσα για να κάνει την αλλαγή μόνο του, αλλά αν μπορεί με την αποφασιστική και μαχητική στάση του να δείξει μια ψυχολογική δύναμη ηρωισμού και δίκαιων αιτημάτων. Μάλιστα όσο μικρότερο είναι ένα κίνημα και όσο πιο βίαια είναι η καταστολή του, τόσο περισσότερο επηρεάζονται ψυχολογικά οι υπόλοιπο άνθρωποι υπέρ του, αρκεί οι αγωνιστές να μην κάνουν παραχωρήσεις και εμφανιστούν «ηθικά αδύνατοι».

Σταθεροί στις αξίες μας λοιπόν, με μαχητικότητα και χωρίς παραχωρήσεις ή συνεργασίες με το σύστημα.


από αιώνιος 28/04/2010 10:03 πμ.


Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λές. Θα θελα αν μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες, λίνκς και σχετική βιβλιογραφία, μιας που ανα φέρεις οτι αυτό είναι συμπέρασμα έρευνας κοινωνιολόγων.

Δεν έιμαι αστός, απλά δουλεύω ένα διδακτορικό για τα κοινωνικά κινήματα σε ευρώπη και λατινική αμερική.

από αστός κοινωνιολόγος 28/04/2010 10:56 πμ.


Εδω κι ενάμιση αιώνα οι σύντροφοι αστοί κοινωνιολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν τη συλλογική συμπεριφορά εν πρώτοις, τα κοινωνικά κινήματα αργότερα, με στόχο να δώσουν απάντηση σε δύο -κυρίως- ερωτήματα:

α) Γιατί σε μια συγκεκριμένη ιστορική συνθήκη ξεσπούν κινηματικές διαδικασίες, εξεγέρσεις, επαναστάσεις, ενώ σε άλλες - που χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακές ομοιότητες με την πρώτη - δεν συμβαίνει το ίδιο?

β) Γιατί ορισμένα κινήματα επιτυγχάνουν τους παραδεδεγμένους τους στόχους, ενώ άλλα αποτυγχάνουν, παρόλο που φαίνεται να τα κάνουν όλα σωστά;

Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι: "Δεν έχουμε ιδέα".

Αν κι έχουν γραφτεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μονογραφίες, οι οποίες περιγράφουν ικανοποιητικά πώς σε συγκεκριμένες περιστάσεις, συγκεκριμένα υποκείμενα έστησαν συλλογικές δομές με αξιοσημείωτη επιτυχία, η δυνατότητα γενίκευσης των επιμέρους συμπερασμάτων παραμένει υπό το μηδέν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ουδείς έχει καταφέρει να εξηγήσει (δεν συζητάμε το να προβλέψει) τι στον μπούτζον συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στις μητροπόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου, κι απ' το πουθενά ξεσπάνε βίαιες εξεγέρσεις του νεανικού πληθυσμού (L.Α. 1991, Παρίσι 2005, Αθήνα 2008 κ.ο.κ).


Ο ανοίξας το θρεντ, προφανώς έψαχνε κάπου να επιβεβαιώσει τη θεωρία του περί μαχητικότητας και μη συνεργασίας με το σύστημα, και βρήκε το κατάλληλο ένδυμα επιστημοσύνης να της φορέσει, στις θεωρίες των αστών κοινωνιολόγων.


Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει για το θέμα λίγο πιο σοβαρά, θα μπορούσε να ξεκινήσει απ' τα κάτωθι:

-Social Movements: An introduction (DellaPorta, Diani)
-Θεωρίες για τη συλλογική δράση και τα κοινωνικά κινήματα (Αλεξανδρόπουλος)
-The Blackwell Companion to Social Movements (συλλογικός τόμος)
-The Dynamics of Contention (Tarrow, Tilly, McAdam)

 Φιλικά,

ένας αστός κοινωνιολόγος

από \/\/\/\/\/\/\/\ 28/04/2010 2:31 μμ.


Αν και δεν έχει σχέση με κοινωνιολογία κάτι που βρήκα http://lapositiondutireurcouche.blogspot.com/2010/03/06-07.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License