απο τα ΝΕΑ σημερα

αρθρο απο τα σημερινα ΝΕΑ. Ας βελπουμε τι κυκλοφορει στον αστικο τυπο για να κανουθε την πολεμικη μας.

AIXMEΣ Φωνές της κοινωνίας ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ H Σύνοδος της Θεσσαλονίκης θέλει την Αντισύνοδό της. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι εκπεφρασμένη επιθυμία κυβερνητικών στελεχών. Κορυφαίος υπουργός δήλωνε προ ημερών ότι «θέλουμε να ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη τη φωνή της κοινωνίας». Το πολύχρωμο πλήθος της Αντισυνόδου είναι πράγματι κομμάτι της κοινωνίας: oικολόγοι αλλά και υπερασπιστές των θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες και ορυχεία. Ειρηνιστές που ζητούν τη διάλυση κάθε αμυντικής συνεργασίας. Οπαδοί του κρατικού παρεμβατισμού που αντιμάχονται το κράτος. Πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης αντίθετοι στην κατάργηση των δασμών που στραγγαλίζουν τις οικονομίες του Τρίτου Κόσμου. Εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως εκφραστές απροσδιόριστων κινημάτων. Νεολαίες κομμάτων εξουσίας εναντίον των ηγεσιών τους σε άγρα εκλογικής πελατείας υπέρ των κομμάτων τους. Και άλλοι πολλοί. Είναι η δύναμη της δημοκρατίας (της «αστικής», διότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε άλλη): Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Όσοι όμως αποδέχονται ότι η Αντισύνοδος εκφράζει την κοινωνία και η Σύνοδος την πολιτική, υποτιμούν τη δημοκρατία. Επικαλούνται μια στρεβλή εκδοχή της «κοινωνίας των πολιτών», στην οποία οι πολίτες εκφράζονται από τα ποικιλώνυμα κινήματα και οργανώσεις που μετέχουν στην Αντισύνοδο, αλλά, κατά μυστηριακό τρόπο, αποφασίζουν να κυβερνώνται από τους πολιτικούς που μετέχουν στη Σύνοδο. H μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν μετέχουν ούτε στη Σύνοδο ούτε στην Αντισύνοδο. Στη Σύνοδο μετέχουν δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, όχι στυγνοί αντιλαϊκοί δικτάτορες. Οι διαδηλωτές της Αντισυνόδου ενσαρκώνουν κοινωνικές αντιφάσεις και εκφράζουν ανησυχίες κοινές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αλλά δεν εκπροσωπούν τη λαϊκή βούληση ενάντια στην ασκούμενη πολιτική. Οι πολίτες εκπροσωπούνται στη Σύνοδο και φέρουν ακέραια την ευθύνη της επιλογής των εκπροσώπων τους. Εκπροσωπούνται όχι εν λευκώ, αλλά διατηρώντας το δικαίωμα να κρίνουν, να προκρίνουν και να απορρίπτουν πολιτικές με τους κανόνες της δημοκρατίας. Συμμετέχοντας στη δημοκρατική κοινωνία, διατηρούν και ασκούν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

από passenger 17/06/2003 7:46 μμ.


Καλα ρε που τον βρήκατε αυτόν? Θεωρεί δηλαδή τον εαυτό του σοβαρό άνθρωπο? Ανατρίχιασα διαβάζοντας το άρθρο... Άκου εκεί η σωτηρία του τρίτου κόσμου προέρχεται από τους δασμούς, δηλαδή τα ψίχουλα που του δίνουν τα αφεντικά για να κάθεται ήσυχος όσο του πίνουν το αίμα...Αμ' το άλλο?..."Δημοκρατικά" εκλεγμένοι ηγέτες...Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε απόλυτα με κάθε είδους απάνθρωπες αποφάσεις τους, αφού είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ εκλεγμένοι και ας είναι εκλεγμένοι μέσα από ένα πολιτικό σύστημα και μια ΜΜΕ προπαγάνδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει για να εκλέγονται. Ας είναι, ο τύπος δεν αξίζει ούτε καν σχόλιο, κοιμάται ήσυχος στον κομφορμιστικό του κόσμο και το μόνο που τον νοιάζει είναι ο εαυτούλης του και η πανεπιστημιακή καρέκλα του που εξυπηρετούνται και εξυπηρετούν απόλυτα το σύστημα.Αυτός βρήκε τον κόσμο που επιθυμεί.Είναι ο σημερινός κόσμος της καταστολής, της βίας, της δημοκρατικής ψευδαίσθησης, του συντηρητισμού, της πείνας και του θανάτου, της προβατοποίησης και της αποβλακοποίησης,της κοινοτυπίας και της μη έκφρασης, της αποξένωσης και του φόβου, των βιολογικών και πηρυνικών όπλων και της απόλυτης οικολιγικής καταστροφής.Αυτό κατάφεραν να φτιάξουν οι "δημοκρατικά" εκλεγμενοι ηγέτες του. Έμείς, οι "περιθωριακοί", που επιθυμούμε έναν καλύτερο, δημιουργικότερο και πιο δίκαιο κόσμο τον ενοχλούμε και δεν εκφράζουμε το "σύνολο" των ανθρώπων, που όπως κάθε καλός και υπάκουος σκυλ..εε..πολίτης κάθονται στα αυγά τους και δεν ασχολούνται με "ουτοπίες" Αλλά ο χώρος των διαφωνούντων, όλες οι οργανώσεις, οι αριστεροί-αναρχικοί και όποιοι άλλοι, παρά τις όποιες αντιφάσεις και διαφωνίες που υπάρχουν, μπορούν να γίνουν μια ισχυρή εκκίνηση για την συνειδητοποίηση του κόσμου. Σ'αυτό ελπίζω και στην Θεσσαλονίκη με το να δώ τους διαδηλωτές να μην πράττουν καθ'οδηγία και με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά να δείξουν ότι δεν κοιμόμαστε όλοι. Αν θέλει η κυβλερνηση και τα αφεντικά να "ακούσουν την φωνή του λαού" ας την ακούσουν δυνατότερη απ΄ότι περιμένουν.Και αφήστε τον ψευτοδημοκράτη στην μιζέρια του και στην αστικοδημοκρατικά reality και την απονλάκωση.Εξ'αλλού θα έχει να πατήσει επί πολλών πτωμάτων για να εξασφάλήσει "δημοκρατικά" την θέση του... ΥΓ:Η Ευρώπη θα ακολουθήσει το πρότυπο των ΗΠΑ, μετά από πρόταση του εν λόγω καθηγητή και θα εκλέγεται Πρόεδρος από το 20% των ψηφοφόρων (με κάποια παρέμβαση στα αποτελέσματα βέβαια).Εξ'αλλου, και αυτοί αστική "δημοκρατία" έχουν.Ε, ρε γλέντια. Κανένας Ηγέτης , "εκλεγμένος"¨ή επιβεβλημένος... Καλή τύχη σε οποιονδήποτε πάει στην Σαλόνικα.

από passenger 17/06/2003 7:56 μμ.


λάθος από βιασύνη...Ήθελα να πώ πως ο καθηγητής εννοούσε πως "η σωτηρία του τρίτου κόσμου προέρχεται από τίς λοιπές κυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και έγραψα κατά λάθος από τους "δασμούς"...(παρερμήνευσα την λέξη)

από Laisser passer 18/06/2003 11:46 μμ.


Όταν ο καθηγητής λέει για τους δασμούς, εννοεί τους δασμούς που βάζουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις εισαγωγές των χωρών του τρίτου κόσμου. Όταν λοιπόν η Αμερική και η Ευρώπη δίνουν επιδοτήσεις στα αγροτικά τους προϊόντα και βάζουν δασμούς στις εισαγωγές από τις χώρες του τρίτου κόσμου, αυτό που κάνουν είναι να στραγγαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη των φτωχών του κόσμου.

από passenger 19/06/2003 5:52 μμ.


Δικιο έχεις...μπερδεύτικα από την αγανάκτησή μου για τα υπόλοιπα γραφόμενα και κατάλαβα άλλο απ'ότι διάβασα:).Συγκριτικά με το υπόλοιπο κείμενο δεν περίμενα να γράψει για ΔΑσμούς αλλά για "βοηθητικά" ΔΑνεια και αυτό κατάλαβα παρερμηνεύοντας την λέξη...Είναι αυτό που λένε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όπως και να'χει ο εν λόγω κύριος εκφράζει πρωτοφοανώς θρασύτατες απόψεις στο υπόλοιπο κείμενο-υποστήριξη στα μεγάλα αφεντικά του.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License