Μηχανιωνα

Μηχανιώνα

  Ηρεμία επικράτησε το βράδυ στη Μηχανιώνα μετά το ντου αφεντικών, μπράβων και φασιστών σε 4-5 σπίτια απεργών. Οι τραυματίες (πέντε στον αριθμό) δεν έχουν κάτι σοβαρό ενώ ένας απ' αυτούς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι, χωρίς να έχει κάτι πολύ σοβαρό. Η γκρούπα έδρασε για κανά μισάωρο και διαλύθηκε με το που ξεκίνησαν οι υπόλοιποι απεργοί να συγκεντρώνονται στην πλατεία. Γυναίκα πλοιοκτήτη είχε το θράσσος να τους επισκεφτεί εκεί για να ζητήσει και τα ρέστα ("δε ντρέπεστε; - εμείς σας ταϊζαμε" κτλ")!  Ο αριθμός των "παλληκαράδων" ήταν ίδιος ή και μικρότερος απ' τον αντίστοιχο της Κυριακής κι η λύσσα τους εν μέρει εξηγείται απ' την αποτυχημένη (ως τώρα τουλάχιστον) απόπειρα να πάρουν μαζί τους κόσμο απ' το χωριό στο ντου. Είχε προηγηθεί το απόγεμα επανάληψη του σκηνικού της Κυριακής στην είσοδο του χωριού με την γκρούπα να προσπαθεί να μπλοκάρει το ΠΑΜΕ και τους ψαράδες. Υπήρξαν τραυματίες από πέτρες και με την αποχώρηση του ΚΚΕ ξεκίνησε το σκηνικό με τις επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα σπίτια η ορδή "συνοδεύονταν" κι από ένα μπάτσο που προσπαθούσε να "ηρεμήσει" τα πνεύματα κι είδε τα πάντα.

  Να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση με κάθε τρόπο παντού και να βάλουμε φραγμό στις ορέξεις των αφεντικών και των φίλων τους τώρα, τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση, εξετάζοντας τη συνέχεια με τη σοβαρότητα που της αρμόζει.

 

 

e

από e 02/03/2010 1:30 μμ.


Μνήμες... Μανωλάδας στη Μηχανιώνα
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ Νέα επεισόδια στη Μηχανιώνα, για δεύτερη συνεχή μέρα, είχαμε χθες το απόγευμα, ανάμεσα σε πλοιοκτήτες και Αιγύπτιους αλιεργάτες μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ.

Η κατάσταση κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και από ορισμένες πλευρές εκφράζονται φόβοι μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν τα πράγματα και ζητούν να ληφθούν μέτρα για να μη υπάρξουν θύματα στο μέλλον.

Χθες το πρωί εκδικάστηκε η έφεση των πλοιοκτητών κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε νόμιμη την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών και το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δικαστικό μέγαρο.

Στις 6 το απόγευμα μέλη του ΠΑΜΕ έφτασαν με λεωφορείο στην είσοδο της Μηχανιώνας. Εκεί ενώθηκαν με Αιγύπτιους αλιεργάτες και σκόπευαν να κάνουν πορεία μέχρι την πλατεία, έχοντας μαζί τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, Σοφία Καλαντίδου, Αγγελο Τζέκη. Οπως εξήγησαν, τα στελέχη του ΠΑΜΕ ήθελαν να καταγγείλουν τα επεισόδια της Κυριακής ως «επιχείρηση τρομοκράτησης» των απεργών Αιγύπτιων αλιεργατών.

Η πορεία όμως δεν έγινε. Στην είσοδο της Μηχανιώνας συγκεντρώθηκαν πλοιοκτήτες και τοποθετήθηκαν απέναντί τους αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουν να προχωρήσουν μέχρι την πλατεία. Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ.

Εκρηκτικό κλίμα

Το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Οι δύο πλευρές εκτόξευαν συνθήματα. «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», φώναζαν τα μέλη του ΠΑΜΕ. «Δεν είστε εργάτες, είστε ακαμάτες», απαντούσαν οι πλοιοκτήτες. Σε κάποια στιγμή προκλήθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ τους, αλλά δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις. Η έκρυθμη κατάσταση κράτησε περίπου μισή ώρα και το κλίμα εκτονώθηκε όταν τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν.

Οι πλοιοκτήτες κατηγόρησαν το ΠΑΜΕ ότι με τη στάση του «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και «προκαλεί αναστάτωση» στην περιοχή, ενώ αναρωτήθηκαν τι γύρευε στο ίδιο μέρος την επομένη των επεισοδίων.

«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και μήνες για να μη θρηνήσουμε θύματα την επόμενη φορά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει «τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, την Κυριακή».

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις δεν κρύβει και ο δήμαρχος Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης. Χθες το πρωί συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες σκαφών και τους καπετάνιους και τους ζήτησε να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Την ίδια έκκληση, για αυτοσυγκράτηση, απευθύνει και στο ΠΑΜΕ.

Σε ερώτησή μας ότι όλα αυτά δημιουργούν αρνητική εικόνα για τη Μηχανιώνα υπενθυμίζει ότι για 25 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής συμβιώνουν ειρηνικά με τους εκατοντάδες Αιγύπτιους αλιεργάτες και δεν έχουν δημιουργηθεί επεισόδια. Οι Αιγύπτιοι νοικιάζουν σπίτια, ψωνίζουν στην τοπική αγορά, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και συμβιώνουν αρμονικά. «Μην ξεχνάτε ότι η Μηχανιώνα είναι ίσως ο μοναδικός δήμος στη χώρα με μηδενική ανεργία μεταξύ των αλλοδαπών», επισημαίνει ο Γ. Μαυρομάτης.

Οι Αιγύπτιοι ζητούν αύξηση αποδοχών, να έχουν κι αυτοί συμμετοχή στον τρόπο υπολογισμού του μεριδίου τους και να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΓΑ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License